Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.081
    Допаѓања:
    17.345
    Јас нарачав од тему чисто да видам што матријал се, на тие што пишува 100% памук, многу се меки, од продавница што сум купила не се толку меки и нежни.

На Anaroz1, Cvetce_ и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.060
    Јас порачав пелени за покривање, лигавчиња и крпчиња за бришење, помек материјал не сум фатила, пишува дека е 70 % бамбус и 30 % памук.

На Трагедијаупмм и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.060
    Искуства за тие што се имаат породено со провокација, за првородка прајме муабет, тесна карлица и поголемко бебе во главче.
    39+3 сум и денес цтг мирно, грло 33мм ама нема знаци за отворање и бебе е сеуште височко, плодова вода доволно ама докторот ми рече до термин Понеделник ако не ме фатат болки, Сабота последно да се боцнам со клексан и Понеделник да почниме или со провокации или царски, нормално ќе направи цтг и ехо да види ситуација.
    Ми рече да одлучам, ако се плашам за природно подобро да биди испланиран царски.
    Давајте сега совети што е подобро според мојава ситуација од родилки да слушнам :)

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.178
    Не, ама зимај поголема доза витамини и со лесно.
    Јас поминав низ истото со моето трудна 14-15 недела.

На DarkStormm, jagoda777 и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  5. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    877
    Золва ми се породи со планирана провокација, супер поминала. Другарка исто, ужасно , вели дупло повеќе болки од природни контракции.
    Зборев со еден доктор од државна , вели не ти советувам провокација , најдобро само кога ќе си почне тогаш, плус дека јас немам раѓано не знам ни како е ни колку поднесувам.
    Ова е само тоа што сум слушнала. Мајка ми на пример со сите 4 пука водењакот ама не добива болки , и со сите 4 провокации и секое различно искуство. Со мене прва најдобро поминала, со брат ми иако последно најлошо. Секој пораѓај приказна за себе е.

На Mila0000, Трагедијаупмм, fragaria и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    5.641
    јас се породив со провокации, не ни размислував за царски. бев решена дека природно ќе родам. кога ме примија бев три прсти отворена. ми ставија вагиналетка за омекнување на грлото и ме оставија ноќта така. сабајлето ми го пукнаа водењакот накај 7-8 и ми пуштија провокации, бебе се шекна, се качи нагоре, болки нагло ме фатија, ама ми ставија епидурал. немав абер и мн тешко се отварав, веќе докторката дојде со предлог дека мора царски, јас инсистирав да чекаме, негде накај 2 се отворив 10 прсти и се породив природно. големко бебе беше, а јас ситна :D мислам дека е полошо со провокации него природно да си почне процесот, ама и други другарки исто се породија како мене со провокации природно. со првото скоро сите до крај го носат или надминуваат очигледно

На Baby warrior, Simon4e0507 и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  7. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.060
    Знам дека дупло поголеми можат да се болките и дека е препорачано ако веќе е грло омекнато и бебе слезено, оти на крај можи да биди неуспешна индукцијата и пак на царски да завршиш а планиран царски е подобро отколку непланиран.
    Статистиката вели дека првородки 20-30 % завршиле на царски после неуспешна индукција.

8. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.081
    Допаѓања:
    17.345
    Како што имам забележано на секоја пуштаат провокации, буквално, со сите што имам разговарано. После провокациите контракциите се многу по болни.

На fragaria и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    7.623
    Да пробаш јас би рекла. Јас со индукција и провокации на ГАК бев, 2 дена полни бев ни ваму и на крај успеав природно. Нели ќе ти дадат епидурал? Мене само мисла ми беше да не се испомачам и на крај пак на царски завршам. Ама во приватна тој ризик е помал верувам , зошто
    А) нема да те мачат толку долго
    Б) епидурал може да добиеш
    Инаку таму те процениле дали можеш да родиш сигурно, ако си слушнала од еден за главата коментар, не се држи за тоа, неретко тие мерки не се секогаш веродостојни. Мислам не си прави лоши филмови од старт ми е поентата, ако веруваш на докторите, терај. А провокациите како такви сигурно имаат бенефити, не секој успева брзо да се породи без нив, сите се фокусираат дека боли повеќе, да, боли ама боље да заврши за саат два со провокации него до недоглед без.

На TinnaMinna, naturally, Трагедијаупмм и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.060
    Не знам стварно, мн искуства низ темиве се поделени, секоја жена е изгледа различно. Добро е што следат и ако не се отворам ќе одат одма на царски ако има скраја да е некоја индикација.
    А можи и директ да одам на царски, ќе се подумам и ќе видам како наодот ќе кажи Понеделник на прием. Оти да се мачам да се спушта прво бебе па да не се отворам и на крај да испукам и долу и царски да завршам а имам опција ко Госпожа да се породам :rofl:
    Ни да сетам болка ни ништо, е сега после тоа знам дека опоравувањето не е исто ама ќе видиме

11. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    399
    Индивидуално е да, некоја има добро искуство од провокации некоја не. Некоја лесен царски, некоја природен и обратно. Мене во Систина ме примија со редовни контракции и болки на 7минути а 3 прсти отворена но не сакаа да ми стават епидурал (поради тромбоцитите кои ми беа паднати анестезиологот нејќеше да ризикува) па затоа мене цел процес на отварање ми беше многу болен ама ете од сам старт бев со болки некои и до 7 прсти немаат болки. Јас издржав едвај до кај 7 прсти, ми додаваа и нешто ваљда индукција или провокација не знам како се вика венски ако е за да побрзо се отворам и бајаги ми се зголемуваа болките од тоа. Јас немав веќе сила после 12 саати болки и по моја иницијатива отидов на царски, но можеби ќе успеев и природно ако стиснев заби. Патем прелесно се опоравив од царскиот и не жалам што отидов царски. Немав никаков проблем со раната супер ми закрепна. Од сам старт се грижев за бебе станував за се, ја бањав, пресоблакав. За второ здравје би одела директ на царски

На Puffy2019, fragaria, Cvetce_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    1.060
    Колку ти беа тромбоцитите, моиве пред една недела на контрола 180 беа, се имаат намалено, 240 ми беа

13. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    399
    80 и нешто ми беа на пораѓај, немаш гајле со 180. Јас редовно имам веќе паднати околу 115 и последната крвна слика така ми беа но со дијагноза сум.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    4.045
    Цветче тежок е процесот и на царски одпосле, секоја жена различно заздравува ама еве јас и ден денеска имам болки лево кај раната, малку да се напнам осеќам пржење како болка чудна, стомакот е отрнат, не се осеќа местото над раната, имаш рана буквално ... Секако дека природно е подобра опција, мислам дека малку може ќе се помачиш ама ќе успееш. Јас се отворив со блага менструална болка 3 прсти, некој мн се мачи за тие 3 прсти... Индивидуално е кај сите различно ама за два дена после природен пораѓај си функвионален максимално, а вака операција е сечат, јас бев функционална после 30 дена, до тогаш со парацетамол 2грама дневно или бруфен. Јас сакав мн природно не ми дадоа шанса бебе беше успано и тахикардично. Се додека бебе е добро и ти си добро здраствено мислам да пробаш природно, може мн лесно ќе се породиш. Со лесно и позитивни мисли :hug:(fingers)

На naturally, specificone, Mila0000 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    7.623
    Не знам, мачно е природно додека трае ама болка после јас никаква немав, а испопукав и бев шиена бајаги. Јас за 1 ден дома бев, способна бев да станам и одма после пораѓај, ама не ми дадоа. Јас би ги слушала докторите и нивна проценка најмногу (тие што ќе те пораѓаат). Соработка и ќе биде секако :)

На naturally, Ladyme, Mila0000 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    596
    Допаѓања:
    713
    А тие што имате миоми
    Пробуваат природно или од старт сте договорени за царски?

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    5.641
    јас се породив природно, цимерката царски, нејзе не ја стануваа од кревет со катетар беше, мене само шо ме симнаа од бокс доле станата бев и одев. точно е дека е мн помачно дур се породиш, ама после многу побрзо се опоравуваш.

На Cvetce_, Надеж♥️, Cherry333 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Change.

Change. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2015
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    509
    Дали некој знае уринокултура мора на приватно или може и со упат? За Скопје се работи

19. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    4.570
    Може со упат, во Пролет, на Микробиологија на клиника........ќе ти каже матичен гинеколог опции.

На Change. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    399
    Другарка со големи миоми проба прво природно не и рекоа дека мора царски

На fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.