Еве јас сум имам дипломирано биохемија и ќе ти кажам дека двата стандарди се прифатени за широка употреба и апсолутно се апликативни во различни ситуации. OGTT во бременост е рутинско тестирање поради хормонална состојба кое не значи дека лицето (трудницата) има хроничен дијабетес итн. На кратко што е поентата: Кога ти јадеш шеќер во некоја форма, овде е чиста гликоза раствор во тестов ама на факултет имавме испитаници со различен внес на шеќер (чоколадо, толумби итн) телото почнува да создава инсулин за да го депонира и првиот период после јадење 1-1.5 ч најчесто кога се прави глукозно оптеретување OGTT во три точки е за проценка колку добро ти се лачи инсулин и депонирање на глукоза па тогаш најчесто се влегува во реактивна хипогликемија или детектира ако имаш инсулинска резистенција итн. на кратко (има една крива по стандард и се следи дали добро се движи итн) Потоа се гледа колку брзо се нормализира шеќерот во крвта и треба да си се качи кривата нагоре (ќе ви оставам тука споредбена крива) Според тоа они зимаат крв за 1 и 2 часа и прават анализа дали тебе ти се нормализира шеќерот во тој период. Разликата во 2 или 3 точки по она што нели јас имам правено и по стандард и во лабораторија е пример ти мерат шеќер на гладно - потоа пиеш глукоза - ти мерат после 1 ч - 2 часа ти го мерат крајниот резултат за да видат како тебе ти се лачи инсулин дали ти се нормализира шеќерот итн. И сега ако те боцнат 2 пати во тие 3 часа ти ги фаќаат и другиве фази, ако не гледаат overall како ти реагира организамот што според светска здравствена организација процениле дека е доволно за во бременост, иако секако што повеќе контролни мерења тоа подобро за да се увиди како реагира телото на шеќерен внес - ама ова не би било 100% точно бидејќи сте трудница и може да е состојба во бременост само. Не знам како поедноставно да објаснам, ама поентата е, не се грижете, важно е да знаат да ве насочат ако приметат дека имате одредена промена од нормалата како да го изрегулирате шеќерот за да имате безбедна бременост.
хаха и моето цтг беше такво, него јас си мислам позитивно затоа што веќе немам трпение утре сум пак, не очекувам ништо различно неам никакви симптоми, дури си го гледам стомаков, бебе уште е горе за облека мене ми се присобра многу затоа што ми е второ, имав многу од првата и нешто докупив од мерак. иначе имај си повеќе бодиња и шпикозни мене најпрактични ми беа тие за почеток, ама не зимај многу 56 ки пошо брзо ги растат малите бројчиња. и да ти фали ќе докупиш, јас ништо немав со големата, па се докупивме откако се роди. кога ти е терминот? @pikachu2 фала ти за деталното објаснување, баш ме интересираше. @Puffy2019 се надевам дека си добро, не се точни тие апарати, пак најубаво е со најобичен да има некој да ти измери. иначе и мојава во тоа време се шекнува, а преку ден како успана е