Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.095
    Допаѓања:
    17.380
    Ова е каснато, така изгледа на сликата.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    1.189
    Еве јас сум имам дипломирано биохемија и ќе ти кажам дека двата стандарди се прифатени за широка употреба и апсолутно се апликативни во различни ситуации.
    OGTT во бременост е рутинско тестирање поради хормонална состојба кое не значи дека лицето (трудницата) има хроничен дијабетес итн.

На кратко што е поентата:

Кога ти јадеш шеќер во некоја форма, овде е чиста гликоза раствор во тестов ама на факултет имавме испитаници со различен внес на шеќер (чоколадо, толумби итн) телото почнува да создава инсулин за да го депонира и првиот период после јадење 1-1.5 ч најчесто кога се прави глукозно оптеретување OGTT во три точки е за проценка колку добро ти се лачи инсулин и депонирање на глукоза па тогаш најчесто се влегува во реактивна хипогликемија или детектира ако имаш инсулинска резистенција итн. на кратко (има една крива по стандард и се следи дали добро се движи итн)

Потоа се гледа колку брзо се нормализира шеќерот во крвта и треба да си се качи кривата нагоре (ќе ви оставам тука споредбена крива)

Според тоа они зимаат крв за 1 и 2 часа и прават анализа дали тебе ти се нормализира шеќерот во тој период.

Разликата во 2 или 3 точки по она што нели јас имам правено и по стандард и во лабораторија е пример ти мерат шеќер на гладно - потоа пиеш глукоза - ти мерат после 1 ч - 2 часа ти го мерат крајниот резултат за да видат како тебе ти се лачи инсулин дали ти се нормализира шеќерот итн. И сега ако те боцнат 2 пати во тие 3 часа ти ги фаќаат и другиве фази, ако не гледаат overall како ти реагира организамот што според светска здравствена организација процениле дека е доволно за во бременост, иако секако што повеќе контролни мерења тоа подобро за да се увиди како реагира телото на шеќерен внес - ама ова не би било 100% точно бидејќи сте трудница и може да е состојба во бременост само.

Не знам како поедноставно да објаснам, ама поентата е, не се грижете, важно е да знаат да ве насочат ако приметат дека имате одредена промена од нормалата како да го изрегулирате шеќерот за да имате безбедна бременост.

Прикачени фајлови:

• IMG_2078.jpeg
      IMG_2078.jpeg
      Големина на фајлот:
      187 KB
      Прегледи:
      6
    • IMG_2080.jpeg
      IMG_2080.jpeg
      Големина на фајлот:
      313,4 KB
      Прегледи:
      7
    На Cherry333, Anaroz1, Tulip023 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    5.688
    хаха и моето цтг беше такво, него јас си мислам позитивно затоа што веќе немам трпение :D утре сум пак, не очекувам ништо различно :rofl: неам никакви симптоми, дури си го гледам стомаков, бебе уште е горе :?:

за облека мене ми се присобра многу затоа што ми е второ, имав многу од првата и нешто докупив од мерак. иначе имај си повеќе бодиња и шпикозни мене најпрактични ми беа тие за почеток, ама не зимај многу 56 ки пошо брзо ги растат малите бројчиња. и да ти фали ќе докупиш, јас ништо немав со големата, па се докупивме откако се роди.

кога ти е терминот?

@pikachu2 фала ти за деталното објаснување, баш ме интересираше.

@Puffy2019 се надевам дека си добро, не се точни тие апарати, пак најубаво е со најобичен да има некој да ти измери.

иначе и мојава во тоа време се шекнува, а преку ден како успана е :D