Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

др Славица Арсова води бремености на пациентки со терапија што се од псих препишана

2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Ви се затнувале ли ушите како резултат од анестезијата после пороѓај, главата подобра е ама ушите откако ќе станам како во дупка да сум

3. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Апсолутно се согласувам дека во некои случаи треба, гинекологот и сам напоменува зависно бременоста и што се следи, бидејќи кај гојазни луѓе проблем со шеќер има и пред бременост.
    Муабетот е дека се прифатени двата стандарди и не треба да се паничи некој што направил во две точки ако е проценето дека нема ризици плус.
    Уживајте во бременоста без да се оптеретувате со работи кои треба да ги следи стручно здравствено лице :*

Anaroz1, Puffy2019, fragaria and 2 others like this.
  4. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Добро сум :) повеќе се испаничив, реално ништо не ми беше освен што ме облеа жештина и ми беше тешко за дишење, но така ни е на сите летово.
    Да беше вистински 60 со 30 ќе колабирав :rofl:
    Со обичен не сакам да малтретирам некој, затоа што мерам 2-3 пати во денот.
    Сега ми е на мисла колку ли ми бил реално притисокот кога ми покажувал 110 со 60-70...што ако тогаш бил над 130,140?... Ќе морам сепак да најдам некое решение.

Инаку, докторот што ми мереше притисок вчера, меѓу другото ме праша и кога сум била последен пат на преглед, дали било се во ред.
    Му кажав дека бев минатата недела, но дека за притисокот не знам затоа што не ми го мерат таму.
    Вели, па тоа им е работа на сестрите, притисокот мора да се следи...

Ноќни дечиња наши:lol:

Anaroz1 and fragaria like this.
  5. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Многу е лесно сама да мериш со живин, незнам каков имаш. Манжетна местиш, стетоскоп баш кај средината лакт кај што излегуваат двете цевчиња од манжетната. Затвори доле вентилот и пумпај до 170 и во тивка соба пуштај полека и слушај.. почнува пример кај 120 туп туп до долен притисок 70 карикирам и више ништо не се слуша. Пробај еднаш два пати и толку ќе видиш дека е толку.

olly14 and Puffy2019 like this.
  6. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Притисокот ти е низок или висок... Не е од анестезија. Нека мерат ако е низок пиј течности. Јас незнам колку испив, вода, леден чај, сок од јаболко. Значи во вц излегов одма др ден кога ме станаа. Кафе пиев од втор ден по едно, више трет ден и две пиев. Исто кокакола ми донесоа првиот ден од станување малку ми се вртеше. За да можам да станувам.

Puffy2019 likes this.
  7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Да не внимаваш многу на храна?

Кај мене досега беше скоро 10-тина дена понапред и цело време ми викаа дека е големо бебе и е понапред 1 до 1,5 недела.
    Само што влегов во трет триместар ми посочија сите уште повеќе да внимавам и храна и сега јадам многу помалку. На последно мерење бебето ептен си одговараше на неделата, значи како поспоро како да расте...
    :^)

fragaria and Puffy2019 like this.
  8. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Ако е така уште денес ќе позајмам апарат, се надевам дека ќе научам брзо за да не правам и јас грешки ко дигиталниот :lol:
    Фала ти за насоките, уште денес ќе пробам.

9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

многу е стресно на крај. со првото немав никакви знаци исто, на крај провокации, сега па си мислам позитивно дека само ќе почне кога ќе му дојде време, ама цело време ме јаде бубачката дека ќе биде ко со првото :?:

иначе не се оптеретувај многу со мерките, не можат точно да ги измерат. мене дента кога ме примија ми ја мереа 3.000-3.100, а се роди скоро 3.600 :D. постелката исто веќе на крај нормално е да е зрела, си знаат докорите што прават, ама и ние се оптеретуваме со се и сешто. со лесно само кај сите

10. Anie93

Anie93 Популарен член

Мене денес матичната ми рече дека може да се бања во охридско езеро… а и уште еден гинеколог прашав ми кажа може. :wasntme:

11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Многу послабо јадам за разлика од претходно, немам апетит, а и имам многу киселини од што и да каснам.

Mimmi39 likes this.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Јас се бањав, исто гинеколог ми рече дека може.
    Сепак, водата во Охридско Езеро е со висок степен на чистота.

Anie93 likes this.
  13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Дали можеби тоа е причината? Мене ме загрижува ова нејадењево....демек се внимава на шеќер...
    Со лесно до крај!

14. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Мене ми рече никако езеро само море слатка вода била езерото само море

pikachu2 likes this.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

И дали ви објасни што може да се случи од слатки води?

Mimmi39 likes this.
  16. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Ти кажа зошто никако во езеро? И за кое езеро мислела? Каква врска има што е слатководна водата?

Во Охридско Езеро водата е хемиски и бактериолошки чиста (на сред езеро на пример, може и да се пие).
    На Лагадин, Љубаништа, Св. Наум, каде што водата е кристално чиста, нема никаква опасност.
    Сепак, секој за себе си одлучува.

Anie93 likes this.
  17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Не можам да јадам, штом ќе каснам малку одма ми е подуен стомакот, после тоа не можам ни да седнам, ни да легнам, ни да се движам, јадам мали порции, можеби треба по често да каснувам ама ете некогаш поради други обврски заборавам. Навечер од спиење се будам од што имам нагон на гадење, а киселини ме изгореа, овошје да каснам киселини имам до грлото, неподносливо.
    Дополнително па поради жештиниве немам ни апетит, а претходно додека одев на работа си имав и некој ред со исхраната, многу повеќе внимавав да внесувам се што е потребно.

18. Anie93

Anie93 Популарен член

да да и мене ми кажа така, св Наум, Лагадин, Пештани се мн чисти. Центар градска плажа, Канео сигурно не.

Mimmi39 likes this.
  19. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Стамболиев мене ми викаше многу суво овошје на крај, урми, смокви. Многу влијаело на растот исто на плодот покрај омекнување на грлото на матката, и го подобрува отварањето. Ако немаш проблем со шеќерот земи и јади си. Јас далеку бев од крајот, бидна мн порано ама ете како информација.

20. Thinkerbell97

Thinkerbell97 Активен член

Кажи ми само дали лежеше цело време, освен за до тоалет или стануваше на кратко за да завршиш нешто низ дома што не бара голема физичка активност и кревање тешко?
    Деновиве имам некои слаби болки и сум малку исплашена, не знам дали е нормално поради напреднување на бременоста или е поради намаленото грло на матка.