Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Мими супер ако е така.
    Нагласив во пораката дека пишаното е од муабети, ниту сум се бањала, ниту видела извештаи од завод. Како и секое лето, ги има и двата муабети. Едниот дека е чиста наспроти другиот дека е нечиста и луѓе фаќаат инфекции.

Лично би ми било несигурно да влезам особено Лагадин на пр, кај што ептен маваат в очи цевките од хотелите и шанкчињата (од вц) пуштени вдолж в езеро. Можеби има и други такви места, не знам.
    Едит: И на Славија се видливи цевките, особено погоре кај кафанчињата и кај Аквалина.

Last edited: Aug 19, 2025 at 8:35 AM
    fragaria, EarthFire and jagoda777 like this.
  2. EarthFire

EarthFire Истакнат член

Не знам точно, не пишуваше конкретно, но ни се појави чешање и печење кај мене, црвени дамки кај него. Мене ми даде докторката вагиналети и видермина гел, нему канестен маст. Тој првиот ден бевме цел ден на Градиште.
    Ова беше лани пред да забременам, сега тој не ми дава да пливам таму, тој се исплаши :)

3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

На Лагадин водата е истото така пречиста.
    Цевки не сум видела, а и да ги има од нив не истекуваат фекалии, ниту некогаш имало видливи остатоци. Да не се шири паника, особено не од муабети кој што кажал.
    Колку само доктори кажале дека е безбедно, има официјални податоци од релевантни институции кои сигурно знаат многу повеќе од некои кои шират муабети.
    На кој му е страв, нека не влегува :D..... Го имаме најубавото езеро во Европа.

Anastasia579 and Anie93 like this.
  4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

На кои делови од телото ви се појави инфекција и црвени дамки? Кај двајцата исто? Зошто ви дала различни лекови? На тебе антибактериски, а нему против габи? :^)
    Мене ова ми личи на инфекција добиена од друго нешто, пред Градиште (одма, за еден ден не ми се верува да се развие инфекција, па и од вода која е пречиста).
    Нејсе, да не се правам доктор, секој си знае за себе.

5. Anie93

Anie93 Популарен член

и јас пробав на два пати ама да те влече стомакот многу чудно.:D Се брцкав минатата недела, сега неделава е ладно и баш ми е криво ама тоа е колку толку влегов:)

Mimmi39 likes this.
  6. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Немам амбиција да ширам паника. Муабети се муабети, не можат да се земат како релевантен пример - особено во фризерски салон, но, мене ми е загрижувачки да слушнам неколку жени со слично искуство, за нив или за деца со кожни воспаленија, уро-генитални инфекции и сл.

Што истекува од цевките неможеме да знаеме, сепак се малку затрпани со песок не излегуваат така на површина на вода, за дотолку охриѓани пазат на естетика. :D

Да не бидам оф топик, за жал ова е Мк, факт е дека не треба и не смее да ги има тие цевки. Дури и да истекува само водата што мијат чаши со сјај за миење. Не треба да тече в езеро. За на тв и извештаи, ние сме меѓу првите економии во светот, така и со водите и сл., да не заборавиме дека Охрид е на конец да биде испишан од Унеско заради урбаната мафија, меѓудругото и заради (не)заштитата на водите и околните сливни реки. Едно google пребарување е доволно да се види што објавуваат граѓаните - има еден куп слики од 2024-2025 од излевање на канализација в езеро, а вамо градот споделува извештаи за чистота на вода - прва класа. А знаеме како кај нас се прават мерења со наместени услови...

Дека имаме најубаво езеро во Европа - имаме. Дека кон езерото и природата се однесуваме катастрофално како општество - се однесуваме и тоа е непобитен факт.

Пак ќе речам летово сум ретко во Охрид, ама сум видела со свои очи во тие неколку доаѓања. Ова е само споделување на мислење а не ширење паника. Сметам дека реалноста е инаква од прикажаните извештаи.

fragaria likes this.
  7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Да не мешаме урбана мафија со највисок квалитет на вода во езерото (на сред езеро е со степен на чистота за пиење). Со години сум на езерото по цело лето и никогаш не сум слушнала за инфекции од водата, ниту лично ми се случило.
    Побрзо инфекција се фаќа ако се допреш со нечиста рака, отколку од вода.

8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Да, баш е чудно, како и да пливаш, како да потонуваш :D:D. Ќе се стопли водата.....:hug:

Anie93 likes this.
  9. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Во државна сум. На цтг бебе тахикардично, контракции не покажува . На ехо се океј , вагинално отворена 4 прста. Како не знам ни јас сама . Ми дадоа инекција и треба да повторам цтг за еден час. Инаку ја осеќам ама послабо некако. Изгледа ќе раѓам денес или утре. Многу се загрижив за бебето а и мојот пулс 130 вањда и тоа има улога. Не знам.
    Дајте некоја утеха дека се ќе биде океј ве молам.

10. Anie93

Anie93 Популарен член

јас 15години доаѓам во Пештани, водата ја гледаш дека е чиста, се гледа дното, има камења, нема ѓубре, нема цевки… децава што сум ги гледала со годинини пијат од видата затоа што мало дете не можеш да му забраниш :) се едни исти сме тука со години. Така да бар за тука тврдам. :)

11. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Ќе биде се во ред, не се грижи. Само замислувај си дека за кратко ќе се гушкате :inlove:
    Ти посакувам брзо и лесно да помине се :l:

Puffy2019 likes this.
  12. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Ајде @Peperutce6 дојде денот :l:со лесно нека ти е, чим си во болница не се секирај, денес е празник убав ден :l:се ќе биде добро :hug::hug::hug:

Puffy2019 and fragaria like this.
  13. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Твојот пулс е од тоа што си се вознемирила од тоа што ти го кажале.
    Се ќе биде во ред, не грижи се. Штом си таму под надзор, се ќе помине како што треба, може ќе те приклучат и цело време на цтг ако сметаат дека е многу важно да ја следат постојано.
    Немој да се плашиш, се ќе заврши во најдобар ред. Наскоро ќе си ја гушнеш твојата мала лавица :hug::l::f:
    Те чекаме тука наскоро за да ни се пофалиш, а ние да славиме :party: :hug: