Ке си одиш за ск полека Олабави ја главата да не качиш притисок уште толку. Му кажа ли на др за притисокот ? А за Ск почекај уште некоја недела не брзај
Кај него во ординација сестрата ми мереше килажа , притисок и протеини во мокрача па се оди на преглед . Кажа во Македонија нека ти го следат , ако додека си тука осетиш проблем оди на хитна.
Дали во 9ти м тие што сте а имате гестациски дијабет јадете урми и ананас као за побрз пораѓај? И ако да колку и кога во текот на денот? Дали може уствари воопшто или го креваат шеќерот?
Да се пријавам како поминав. Прв преглед, го видовме бебе на ехо мало малечко колку зрнце Др. вика чекај да пробаме да му го слушнеме срценцето и го пушти и јас не можам да го опишам чувството кога го слушнав… измешани емоции цело време се смешкам од тогаш па навака. Според последно добиено сум 5+6 а на прегледот покажа дека сум 6+2. Рече дека се е ок, освен што имам голема циста и затоа ми рече да пијам Дабростон… не ми е по кеиф што треба да пијам хормонска терапија ама рече мора ради цистата. Ќе ја следиме па ќе видиме понатака што како. Освен Фемибион и Дабростон, друго ништо не ми кажа да пијам. Е сега од што бев возбудена, среќна, збунета… all over the place, не ја допратив др. за се што следи од тестови и слично… ве молам пишете ми редоследно тие што сте го поминале патот што треба да правам…
Со лесно Следно треба крвна слика и урина да испиташ, на следен преглед сигурно ќе ти каже матичната. Веројатно ќе имаш уште еден преглед пред скринингот што е во 12 недела. Мој совет за скрининг е да не го правиш кај матична. Или на ГАК или Систина/Ремедика кај доктор што е стручен за скрининзи. Со првиот скрининг се прави и ПРИСКА (преку крв) која не е задолжителна, ако правиш пренатален тест приската не мора да ја правиш. Потоа на крај на прво тромесечие се прават брисеви и ТОРЧ. Ќе ти каже сигурно имаш време до тогаш. Сега земај си ги витамините, дабростонот (не секирај се секоја втора трудница го пие, тој е за поддршка на бременоста), гали меше и уживај