Доколку имаш потврда дека си без никакви индикации за царски, смени доктор кој те уверува дека ќе имаш бебе над 4кг или си ситна градба за спонтано породување. Бебето не може ни точно да се измери во напредна бременост, па и да е поголемо бебе одма не се оди на опција царски рез. Кога ќе дојди време за породување ако не дај Боже се искомлицира нешто да мора царски тоа е сосема друго. Имам ситуација кај што бебе ми беше во 6ти свртено со глава нагоре, бев на преглед во приватна болница кај што планирав да се породам. Др ми вика царски ќе мора бебе нема шанса да се сврти касно е веќе. Повеќе не ни појдов кај истиот др. Бебе се сврти кратко потоа и така остана до крај, се породив спонтано, без индукции, без епизиотомија, а сум 150см. Се е можно, верувај во себе дека можеш
Фала, мислев дека аномалиите што се гледаат на првиот скрининг се покриени со нипт. Инаку матичниот на преглед ми рече дека ако правам скрининг само во Систина да си продолжам таму со водење на бременоста, а ако сакам да продолжам кај него ке треба кај него да правам скрининзи (пак се плаќаат на приватно). Значи ќе треба на две места да правам скрининзи. Прва бременост ми е, сега се информирам за некои работи и искрено не бев свесна колку денес трудниците се оптеретени со секакви испитувања, и психички и финансиски. За пренатален немам индикации и докторот не инсистира меѓутоа вика убаво е да се направи, гледам и тука на форумот често го прават и без индикации и веројатно ќе правам, да не го мислам.
Со бебе од 4150гр се породив за половина час од прием во болница. Излезе со два напони и минимална епизиотомија
Да си го смениш матичниот што поскоро. Кај сакаш ќе правиш скрининзи и он ништо не ти може. Дали е специјалист за фетален скрининг? Сигурно не. Па уште и силен ќе уценува. Прв и втор скрининг ти се двата најбитни прегледи во бременоста и ти одлучуваш каде ќе ги правиш. Нема зошто да даваш два пати пари. Во државна ти е бесплатно и господинот матичен МОРА да ти даде упат ако ти побараш. Приватно ако сакаш каде сакаш ќе закажеш. Ама јас не би се ослонила на скрининг од матичен.
Точно, може сакаш државно да правиш скрининг за да не плаќаш, затоа е матичен да те насочи, а не така да те уценува, срамота
Прво, матичниот не смее така да се однесува, за здравјето на своето бебе и свои пари ќе одиш каде сакаш. Никакво право нема да те условува и да те става во или-или ситуација. Јас би сменила таков доктор. Друго, за жал, одредени аномалии на витални органи и градба се гледаат уште на прв скрининг, но не сите. За други се чека втор скрининг. Психичкото оптеретување го разбирам, но, добро е што овие испитувања ги има. Во голема предност сме. Во однос на финансиското оптеретување се согласувам, скрининзите во приватни болници се прескапи, ова е системски проблем што има необучен кадар во државните болници и стари ехо апарати. Кај моето бебе, на преглед во 20 недела во државна болница докторката не виде ништо. Аномалијата ја виде специјалист за скрининзи на приватен преглед. Не сакам да плашам, но подобро е да знаеш навреме, да се снајдеш финансиски, да најдеш искусен доктор и да ги направиш главните прегледи кај таков. А со тоа нема индикации за пренатален, не се согласувам. Колку жени немаат, па за жал испаѓа друго. Немаш потреба да правиш нипт и скрининзи кај специјалист само ако си сигурна дека ќе го родиш бебето без оглед на сѐ. Не сакам ова грубо да звучи, те молам не ме разбирај погрешно.
Дали женските бебиња се помирни во стомак од машките ? Дали и на друга мама е мирна беба , јас ја осекам како се превртува и многу многу ретко нежно да ме удри . Ја осекам доле и ретко од страна на стомакот , тука е околу папук . 26/27 недела сум.
Мислам нема правило некое... зависи најмногу од поставеноста на бебето во моментот и на постелката (дали е напред или назад). Мене со првите две ми беше напред, слабо ги осеќав. А третото беше како оние екстремните видеа кај што шетаат нозе, раце Многу мрдаше уште рано и премногу се осеќаше... ама постелката беше назад.
Мене првото ми е женско а второво ми е машко. И јас сум 27ма недела и во првата бременост и сега исто се немирни, со исти интензитет ме клоцаат и ми го растргнуваат стомакот. Ќерево откако се роди е мирно бебе и дете, се надевам дека и машково ќе биде мирно бебе и дете
Ова матичниве што прават скрининзи па и што наплаќаат (а не треба) треба да се забрани. Скрининг треба да прави само специјалист за пренатална дијагностика (иако нема таква посебна специјалност, има многу обуки баш за скрининзи и фетални аномалии) Како што има гинеколози специјализирани за ризични бремености, гинеколози за ин витро, онкогинеколози. И не е исто скрининг да правиш кај некој што секој ден прави по 5 скрининзи и некој што е матичен што прави 2-3 скрининга во месецот Кај нас такви специјалисти се Димчев-Систина и Симонида и Афродита во Ремедика. Барем јас колку што знам, тие тројца се вртат и низ темиве како најдобри. За ГАК не знам, не сум била. Јас сум бидена и кај Димчев и кај Симонида и од искуство можам да ти кажам дека се врвни. А колку само имам читано низ темиве огромни пропусти од матичните особено за тие скрининзи откако сум активна на форумов (5 години), да не почнувам. Не сакам никого да заплашам ама убаво информирајте се каде ќе си го доверите здравјето и парите. За пренатален и кај мене немаше никаква индикација,пошо скрининг супер, на своја иницијатива го правев, ама не испадна така на крај. А имам зад мене и прекината бременост заради структурна аномалија, а со супер пренатален.
Хаха така викаат. Ако се мирни во стомак кога ќе се родат се зверчиња и обратно Ма да тоа нема врска мислам. Какви сакаат нека бидат битно да си ги родиме здрави прави и со лесно да поминеме, па отом потом ќе се справуваме некако
Нема врска полот. Поголемиот ми беше помирен во стомак, ама постелката напред. Еве го не застанува 6 години Па ме теши дека женскава штом вака лумпува во стомак ќе биде помирна кога ќе се роди (постелка на заден ѕид).
Здраво. Дали се случило на некој, првиот месец покрај преболни гради, на брадавиците понекогаш да има како лушпички?
Јас си правев прв скрининг кај матичната втор кај специјалист доктор во иста ординација сама така си одлучив и со првото и со второто ниту во еден момент не ми рекла прави тука кај нас јас си одлучувам многу безобразно и неетички да си го смениш гинекологот
Пак ме маваат депресии нешто да не ми се случи за пораѓај со оглед на првото искуство..... Се плашам за мене и детето...
И мене. Мислам дека на докторкава на глава и се качив. Се што се случи минатиот пат, сега ми е страв и само паничам за тие работи. Минатиот пат водењакот ми напукна, сега не знам колку пати бев на преглед од паника дека е водењакот (ми тврдат дека сум испуштила урина ненамерно). На цтг бебево мрдаше а јас гледам апаратот почна да се губи, да паѓаат тонови на 70, па да се качуваат на 200 и одма пак стравот за папочната врвка. Уште 8 дена имам до краен термин, ме јаде црвот да не не почне и заврши природно, да не завршам пак со провокации и да не не фати анестезија. Буквално, оваа бременост ме маваат паники за се она што го поминав минатиот пат, иако не значи дека ќе биде исто...