Девојки сакам да Ве прашам дали некоја правела испитување за прееклампсија во болница Плодност и дали знае што се испитува и колку е цената. Кога се јавив не ми кажаа ништо само ми рекоа со докторот што си се договорила ќе ти каже. Јас сум 23-та недела. Пред два-три дена почна да ми се качува притисокот и да варира од 140/90 па 130/90 па ќе се спушти на 120/80. Матичната ми даде метил допа. Имам и отоци на нозе, раце и лице.Не сакам да оставам на случајност сакам да проверам. Ако некоја имала слично искуство Ве молам за совет.
Се испитува и протеини во урина, на пример мене матичната секој месец ми даваше упат за крвна слика и урина а штом е со упат ти е без пари пошо си трудница (ова со упат за на државно). Така секој месец проверував протеини во урина оти е еден од индикаторите за прееклампсија. За цена во Плодност навистина не знам.
Мене ми варира исто , но ми проверуваат и протеин во урина. Негативно е и не ме пратиле на дополнително испитување. Провери си мокрача.
Кажете ми како да се откачам од ентерококус. Трет пат ми излегува на уринокултура два пати пијам антибиотик џабе. Има ли нешто природно плус да се пие. Никогаш не сум ја имала бактеријава сега нема спас од неа.
Деманоза од now до крај пиј цело време. Можеш по две таблети на почеток после по едно. Безбедно е во бременост и општо. Со што се тушираш доле? Користиш ли нешто? Не ставај секојдневни, пиј вода по 2 литри и чај камилица .
И пробиотик обавезно, women пробиотик, тука имаш biofeminn, на proven имаш со брусница, јас нарачував и од странство. Со антибиотици флората се нарушува, мора да се обнови со лактобацили.
Па тоа се нервирам пијам вода многу, не јадам благо не пијам сокови едино сирење многу што сакам. И не можам да ја откачам ама ќе земам дманоза. Доле со купка некоја без везе тоа може ми е најголем проблем.
Јас имав слична ситуација. Една вечер ми се крена притисокот 147/90. Докторот ми даде да направам повеќе анализи плус и ддимери испитав и платив околу 3 000 до 4 000 денари со што знам дека ддимерите чинат 1 200 денари. Протеините во урината и крвта му се важни за дијагностицирање на прееклампсија.
Доле земи вагисан гел за интимна нега ( ќе се преродиш) е со млечни киселини и немора на секое, ако ставаш вагиналетка некоја нешто после тоа, иначе само со вода. Камилица со сода, малку да се нормализира флора. Таблеткиве цело време. Една кутија тие е 120 капсули, месец дена пиј по две после по едно и ќе видиш следна уринокултура. https://zegin.com.mk/mk/now-d-manoza-500-mg-120-kapsuli
Жени , ноќеска повторно ми се јави јака болка во левата страна на половината и грбот, завршив на нефрологија , испадна песок во бубрегот , често се јавувало во бременост (претходно сум немала проблеми) ми дадоа венски инфузија со парацетамол и се смири , крвната слика и урината се добри , ми рекоа само многу вода да пијам и по потреба парацетамол , можно било да се повтори. Јас сум 38+6 денес , прашањето ми е дали смеам и спазмекс да пијам ? @Ladyme имаш ли некој совет ?
Ентерокок е бактерија од самите нас од гастро системот, преку дебело црево, битно е хигиена, бришење од напред кон позади, никако обратно и туширање секојдневно. Мн лесно се уништува со еден антибиотик баш ме чуди што е упорна кај тебе… и мене ми се појави во 7ми месец негде ама со 10дена снтибиотик ја снема