Zdravo, trudna sum 20 nedeli a vo 19ta nedela doktorkata mi merese cerviks bidejki imav bolki vo dolniot del od stomakot i mi kaza deka cerviksot mi e namalen na 30mm, mi pokaci utrogestan 2x200 i magnezium 2x400, mi kaza da odmaram i da ne se napregam. Kolku treba normalen cerviks da e vo ovaa nedela i dali ima mesto za panika? Preplasena sum citam za serklaz ama da ne e veke docna kaj mene da se pravi plus doktorkata ne mi spomna nisto
Најпрво, со лесно и не се плаши. Ако добро се сеќавам мене во 11/12 недела поради кафен исцедок ми беше измерено грлото и мислам дека ми беше околу 32/33мм. Па потоа во 19та недела си побарав да ми го измерат дека бев исплашена вака како тебе и ми беше 46мм. Во меѓу време утрогестан ставав, пиев магнезиум и ферона. Ако не пиеш ферона, ти ја препорачувам. Должината на грлото воопшто не ти е страшно, не се плаши. Скратено грло е веќе под 25мм. Еве и јас бев во слична ситуација како тебе, исплашена уште во прв триместар со кафен исцедок и малку подскратено грло, помалку од толку што треба да е за таа недела де. Се породив природно 38+5, здраво и право бебенце.
Ti blagodaram❤️ Ne pijam ferona, tie treba da gi prepise lekar ili moze na svoja glava da se zemat? Mi gi nema ponudeno doktorkata
Не земај ништо на своја рака во бременост. Мене матичната ми рече да ги пијам, прашај дали да ги земеш, нема никаква штета од нив.