Од синоќа кафеавкаст исцедок, сабајле крварење и болка во стомак каде е подобро да одам на дежурно, на клиника и чаир или во приватниве? Имам и проватно здравствено така да не ми менува финансиски
Може да ми дообјасниш, зашто не требаше да пумпаш од почетокот? Сакам да знам дали пумпата може да се користи одма и во кои моменти или не. Фала!
Јас царски бев и дојде точно на 3ден млекото, јас примав терапија што несмее да се дава млекото, ама после 3дена со прекин на терапија почнав, собирав со пумпа исто електрична и го собирав во шишенце во фрижидер од цел ден и го замрзнував на крај денот, дека бебе ми беше на неонатологија на Гак . Таму само еднаш или два пати идев на измолзување. Како ти е можноста така ама убаво е да се даде. Мене после ми прекина млекото, кога ми ја дадоа од болница со ад почнавме и давав тоа што ми е замрзнато.
Колострумот се појавува уште во бременост, искрено не би те советувала да собираш претходно затоа што викаат дека со стискање на градите може контракции да почнат. Не знам колку е точно.. секако кога ќе се породиш бебето ќе го ставаш одма на града и ќе си го исцица колострумот додека да ти надојде млеко.
Затоа што на тој начин се дава сигнал на телото дека количината на млеко што ја имав не е доволно, туку треба уште повеќе да произведува телото и на тој начин може да дојде до поголема компликација. Телото треба да се прилагоди и да ја произведува количнината која што му е потребна на бебето, а со испумпување се дава сигнал дека треба телото да произведува повеќе. Тоа дали пумпата треба да ја користиш одма или не, не знам, знам дека кај нас препораките се други и многу од мајките испумпуваат на почеток. Да напоменам дека не живеам во Мк, тоа е битно, тука се други препораките и патронажна доаѓа околу 2 месеци редовно, секој ден или преку ден и така да и да нешто тргне удолу, таа е тука за помош и следење. Јас земав пумпа со првото после неколку месеци, чисто да ја имам за секој случај, ама ја искористив само 2 пати. Можеш пумпа да земеш во секој момент, според мене не ти треба претходно, види прво како ќе ви оди, ако ти е потребна - се купува одма, а ако не ти е, ако ја земеш претходно, џабе ќе даваш пари.
Бев во ремедика демек за подобри услови и прием а чекав 45 минути. 3 трудници влегоа на преглед додека се ослободи просторија мене да ме примат. После уште 5 минути докторот го чекав да дојде. Пред една недела на прв преглед бев 6+1, значи денес точно 7ма недела, он ми рачуна 9та и вика назад е ембрионот 3 недели, толку, нема надеж. Едвај се убедиме дека сум 7ма, на две апликации му покажав дека сум 7ма, на ехо од матичната пишува 6та пред една недела и стана, демек го смени софтверот во систем и тогаш вика да ок 7ма си, 1 недела доцни. Викам да и матичната ми кажа може подоцна сум останала бремена, пијам дабростон. Се на се од прегледува испаѓа дека ембрионот се спуштил надоле тргнал да излезе, да се исчисти ама бидејќи сум 7ма ми даде малце надеж дека може да се сочува бременоста и да слушнеме срце. 4 дабростони веднаш испив и ми зголеми терапија на 3 на ден.следрн преглед негде во четврток он коа е на смена, не кај друг доктор утре или за 2 дена него дур до четврток да го чекам стручниов
Кој доктор жити се..абе секаде има "стручњаци", па они неделите според последна менструација ги рачунаат како може да те убедува 9та дека си... може ти е најдобро бета хцг да следиш преку два дена
Ili da si otides na Klinika ili u Sistina ( posto si privatno osigurana), lezi i odmaraj.Krvarenjeto sopre li
Го пишав моето искуство денес, јас не сум задоволна воопшто. Сеуште крварење, дури и повеќе. Не знам дали воопшто да идам повторно по болници ..
Sekako povtorno na pregled i po moznost i dr bolnica. Bilo sistina bilo drzavna te molam. Ne ostavaj taka i baraj i dr mislenje. Odma palete kola i na pregled. Krvarenje ne e mala rabota a i da e od pregled nisto nema da bide.