Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.140
    Пробај и семе од коприва во мед. Мислам се јадеше 3 пати дневно.

2. Harper

Harper Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2018
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    8.124
    Сидерал форте наутро и Хематоферол после ручек, но кај мене и серумско железо и хемоглобин се ниски, цел живот сум слабокрвна. Феритинот ми е 8.8 а треба да е минимум 13.

Последна измена: 26 октомври 2025
  3. Harper

Harper Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2018
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    8.124
    Женски, 20+0 сум бремена. Вчера цел ден имав болки ниско од лева и десна страна ама тоа се нели лигаментите од тоа што матката се шири и прави простор. Утрово од некое време кога станував за во вц, осеќам силна и оштра болка под папокот претежно од десна страна што не е константна туку одвреме навреме се јавува цел ден, а забележувам дека е најчесто на движење. Утрово од паника бев на болница, со бебе беше се во ред, ме прегледа и вагинално, грлото беше 3.98цм. Ми рече можно е да е од бешика, а и од цревата, забележувам дека преку ден стомакот ми е цврст и подуван, потешко ми се вари храната. Ми даде пробиотик да пијам. Се потсмири болката меѓутоа ме сецка одвреме навреме денес :(. Дали имате слично искуство?

4. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    Од која недела почнавте во државна на преглед?

5. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    515
    Со првото пред три години во 35 отидов прв пат после тоа докторот ми закажа за две недели пак на преглед

6. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    419
    Сакам да ве прашам тие што веќе сте поминале низ тоа... како сте осетиле дека дошол моментот да одите во болница, дека бебето сака да излезе :) Сите викаат таквите болки не можеш да ги утнеш, ама јас паничам, се плашам да не не сетам навреме :?: Плус читам некои осеќале само болки во половина, некои ништо, а на контрола испаднало дека се до пола отворени... Тоа не помага на моите паники 8-|
    И второ прашање. Ова ќе звучи глупаво :D Ама како се турка за време на пораѓај? Негде прочитав напон како за во вц. А негде па читам со таквото напнување многу се пукало. Има некој друг начин?

Можда не треба(ше) да читам толку, мозоков ми е каша попара, ама сега веќе касно е... :D
    Фала ви однапред :sun:

Последна измена: 27 октомври 2025
  7. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    Мене со првото 36та, сеа ми викаат од 37....

8. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.064
    Допаѓања:
    6.492
    За болки не знам, не ги осетив во првата бременост бидејќи бев недела дена во болница па таму ми го пукнаа водењакот и рано ми ставија епидурал па не осетив ни една болка.
    Затоа сеа ме фаќа мааалку страв дали ќе ги издржам.
    За напоните и туркањето така е баш како за вц. Осетив баш нагон да туркам некако самото тело ти дава сигнал, ваљда бебе бутка надоле низ канал тогаш, не знам како да објаснам, му кажав на докторот еве напон и ми рече ајде туркај како за вц буквално како за голема нужда (да ми извините).

На EarthFire и Eho им се допаѓа ова.
  9. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    Имав прејаки болки ноќта од сон ме разбудија, ќе броиш на интервали се на пола саат, па на 15 мин, па на 10 мин и така натаму. Боли и кичма и стомак се стега се опушта... И јас слушав за такви од околината моја на пример крв видела на гаќи и покажало болки породилни отворена била и се породила :D Дај боже на сите така да им е :D Се турка силно како за запек :whew: 3 пати турнав така и искочи, не треба да викаш зошто губиш сила после полошо за тебе се малтретираш а и за детето...

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.003
    Допаѓања:
    27.067
    Ќе ги осетиш болките.
    А за туркање, баш како за какање ти дава телото сигнал.
    Како да имаш запек. Буквално така се турка.

А како друго напнување за пораѓај има незнам. Мене вака ми даваше телото сигнали, а и тие што беа на пораѓај исто.
    За пукање само слушај ги, може ќе те сецнат правилно, тоа е подобар избор.

11. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    Значи многу се изнервирав 35 недела брисеви отидов да ми земат, таму некој си дојде да се учи и баш ко за белја на мене. Поболно не ми било никогаш во живот ко јајца да матеше со брисот пола саат ми зимаше а не 2 секудни како што праеле сите... Цел ден ме болиии доле па почнаа и ко породилни болки стомакот да ме стега, сега на гаќи имам дури и ко лигаво ( се молам само да не е мукозниот чеп.....) :@

12. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    5.932
    Нервозна си затоа, ајде смири се да се смират и болките. Те разбирам дека ти ствара нервоза и нелагодност ама не се напнувај одма реагира тело. Еден б6 и пушти некоја тивка музика опушти се.

На mama11 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.741
    Допаѓања:
    19.816
    А кај беше за брисеви?

14. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.140
    Мене ова ми е прво и идам на вежби за психофизичка подготовка за породување. Таму од акушерките ни беше кажано дека болките ќе знаеш дека се тие идат на интервали. Во однос на туркањето треба да се турка како за какање и да не се секираме дали ќе извршиме какање за време породување бидејќи ако не сте прочистени нема жена што не се искакала, детето како излегува стиска со главата на дебелото црево и се излегува, за ова посебно ни беше потенцирано да не се сеќираме дека е нормална природна појава дека тука има жена што веднаш се ќе исчисти.
    Во однос на пукањето нз каде ќе се пораѓаш ама на клиника сите ги сечат не чекаат да се распукаш.
    И да не читај за породување ништо подобро е да одиш и да немаш поим што ќе биде. Јас барем така ќе одам. Реков не читам и за сега се држам добро:D

На Campanula, BellaBibi, Eho и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    515
    Јас се породив во државна ме исекоа и распукав нема правило со лесно само здрави живи сите жената е створена да роди ќе биде се во ред :)

На hannybanny и Eho им се допаѓа ова.
  16. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.020
    Допаѓања:
    4.432
    Јас немав појма какви се болките природно да фатат зашто имав три провоксции, на крај епидурал. Декаболи,боли ама све се заборава и престанува моментот кога искача бебето. За туркање, мене ми викаа какај. Ама јас у тој момент не знаев како да какам:D Најголемите контракции ми поминаа и буткав со доста помали контракции. Ама се осеќа имаш како напон. Инаку и јас бев 3 прста немав појма, имав само како благи грчеви.

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    Коруновски

18. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    исто и распукав и ме сечеа послр пола ссаат ме шиеа :rofl: ама мене тој дел не ми беше страшен

19. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    515
    Добро како се справувате со групи коментари голема си во стомакот и слично каква да бидам во 36 та недела мислам крајно некултурно на мене вакви коментари не ми влијаеа до сега ама излеа веќе почна хормоните ја сум 8 кг до сега поправена се ми е стомак дури имам коментари со првото беше дебела сега си голема божеее

На pikachu2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    515
    И мене тој дел не ми беше страшен мене страшна ми беше проверката со прсти и иницирање на пораѓај со шерење нула отворена во 38 недела и пораѓајот не го памтам ко страшен сеа ќе се потсетам дали беше страшен или не :D:rofl:

На mama11 му/ѝ се допаѓа ова.