разгледај за понатака, не знам каде живееш… мајка ми иде кај др Рина во Чаир и многу е задоволна, сега не знам за водење бременост каква е…
Дефинитивно ќе разгледам опции после пораѓај, може да се пробам и со докторкава. Се што е во Скопје ми одговара секако.
Ова е извештај од регуларен скрининг или од некој друг преглед? Дефинитивно ќе ти треба второ мислење после ова, зашто докторката експлицитно се оградила од некои работи што не успеала да ги детектира убаво. Не мора да значи дека има нешто, ама јас би пошла на второ милсење или уште еден преглед/скрининг после ваков резултат.
Колку само има шанси да се утне. Познавам 2-3 особи на кои им згрешиле. Ама утнување на пол, нека биде најголемата грешка. Само живи и здрави да се сите.
Ова е скрининг на 21 недела ,вака ми рече не е страшно срцето се гледа ама некако ме подиспчаши малце
Матичниот гинеколог кај мене не напиша вака ама ми кажа доктор (Драшко) дека си е специјализиран за пренатални прегледи на срце и да си ги направам таму. Немаше никаков проблем или дефект, туку демек нема доволно познавања за таа тематика, па сите пациенти ги праќа на друго мислење.
Тоа не сум слушнала искрено, ама не е добро ако е точно. Освен ако немало некоја близначка бременост па да се изгуби едниот плод што го детектирало. Незнам мн честа процедура е на одредување на пол за да се утне.
Ако утнуваат пол, што останува за другото... Јас не би правела ваков тест да знам дека претходно утнале пол некому, што е најбазично нешто што може да се испита со овие тестови.
Затоа и се со 99% сигурност. Не даваат 100% сигурност. И јас бев зачудена. Баш на другарка колешка и го имаа утнато полот. И уште 2 жени исто преку други што ги знам. Јас и затоа неколку пати сум пишала овде. Кога ќе гарантираат 100% сигурно и точни резултати и 1500 евра да е, ќе го направам.
3 жени кај кои знаеш ти дека им е направено грешка во одредување пол ја надминува 99% точност што ја нудат и тоа воопшто не е во ред, неприфатливо е. Ако е вака, тогаш треба да се запрашаме што всушност реално испитуваат и колку се веродостојни целокупните резултати.
Да, само пишала совет да се јави дополнително за доевалуација. Провери си уште еднаш, никаква штета немаш од тоа.
Мене вака не ми пишаа ама ми беше кажано дека не може добро да види дали е добро развиено. Нешто спомна комори и преткомори. Да одам на контрола за еден месец. Се испаничив и отидов на приватно. Излезе дека се е во ред. Кога отидов на контрола беше друга докторка ми кажа дека се е во ред. И кажав што ми рекоа претходно одговорот беше има секакви доктори и специјализанти. Така да прежали 100 евра во Ремедика е 6300 и оди си на преглед да спиеш мирно.
Мајка, ја не сум трудница, ама редовно си проверувам епидемиологија преку таг “стомачен вирус“, за да знам каква е состојбата. Еве ти хакови од паталец (имунокомпромитиран сум и лесно фаќам се“. Јас кога ми е најлошо најлошо, јадам бебешки кашички, најчесто морков затоа што тоа е најлесна, шеќер и вода ти е друга опција, затоа што ти треба енергија, другото мање више битно, и најбитно да знаеш кога полека ќе се враќаш на нормална исхрана, не рипај одма на мрсно, бело месо, ориз, компир полесно поднесувам од ориз, џвакај полека и соодветно, краставица е во ред, ако сакаш нешто млечно полека и со тоа, лактоза може да ти влоши симптоми. Омилено јадење кога сум така со... да не му го спомнувам името ми се печени компири на тркалца, со малку путер на нелеплива тава.
Жени бев денес во Чаир на редовен и сум 3цм отворена, а бебето беше на прво цтг и потоа и на преглед тахикардично. После 1ч повторено цтг се смири бебето и имаше некои контракции кои не беа за пораѓај. 36+4, малце се испаничив за бебето бидејќи со првата бременост никогаш немаше тахикардични тонови - сега му беа 180. Има некоја до слично искуство?
Јас бев со минатата бременост. Ми рекоа Б6 да земам и наутро и навечер по 2. Искрено тешко ми беше лежењето на грб, и јас имав нркоја тахикардија. За 2 дена на контролно ЦТГ се беше во ред, како и на останатите до крај.
Не те задржаа? Јас 3 кога бев отворена после 5-6 саати се породив, мада веќе ми пукна водењак на 3. Кај секој различно ама што ти рекоа кога пак?
Јас со три сантими бев скоро две недели следи си удари на бебе штом те пуштиле бебо се смирило опушти се диши не се стресирај бебо преку тебе диши оди пак на преглед за да си бидеш сигурна