1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    42
    :l: супер, само храбро мами!:muscle:

На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    1.020
    Мене ми закажаа од 36та да одам на цтг и подготовки, во Ремедика.
    Колку порано те викаат?

3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    17.535
    во 34+4

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  4. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    3.791
    Девојки колку влошки и мрежасти гаќи отприлика ви беа потребни откако излеговте од болница после пораѓај?
    Таму ќе имам ама за дома не знам колку време ќе ги користам, а во Белина и влошките и гаќичките им се на 20% попуст за black friday па да искористам. А и за величините гледам најмало им е М, немаат С. Ако некој има купувано да сподели како се големините и дали сте задоволни.

5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.653
    Допаѓања:
    9.305
    Јас на излегување од болница си облеков обични гаќи со влошка (природно бев породена) и немав потреба од мрежасти. Крварењето така пообилно беше првите 2 дена, после тоа си беше нормално како менструација. Имав купено за дома ама не ги искористив, не се сеќавам од каде. Е сега за царски не знам како е, заради раната може подолго се користат такви мрежасти зошто се високи (да одат над рана)

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.988
    Допаѓања:
    7.967
    Со природен пораѓај ич не носев мрежасти гаќи, со царски 2 недели за да дише раната. Инаку секој ден ги менував гаќите (ако ги испрљав и почесто) а влошки не знам, едно 10тина пакувања може ме фатија, ама земи 5 за почеток па ќе видиш.

7. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.561
    Допаѓања:
    18.693
    @poker_face
    јас и со второто и третото носев мрежести гаќи природно породенаа. и многу ми се најдоа и згодни и меки. ја држат влошката убаво не да се стегаш цело време да не падне . а ако има епизиотомија дише раната. Јас имав од тосама од зегин 5 во пакување.
    Од второто си ги исправ и ги кренав да не се најдат за трето и ми се најдоа. ама за четврто не планирав мислам ги фрлив и перница трудничка фрлив се сега немам перница :D

8. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    276
    Јас бев со царски и мрежестите гаќи ги носев од прилика 3 недели бидејќи ептен удобни ми беа за по дома. Тие од белина можат и да се перат, јас имав две пакетчиња од по 5 и ги преперував. А за броевите, растегливи се, во болница ми носеа и М и Л, и едните и другите ми беа точни. Мрежестите влошки исто ги носев додека ги носев и мрежестите гаќи, после се префрлив на обични.

9. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    1.020
    Тука си, една недела поранко.

10. Cvet.23456

Cvet.23456 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    19
    Кога прв пат го осетивте бебето? Јас сум ептен слаба и сум 12 та недела дали е можно да го осеќам или само си замислувам?

11. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    3.791
    Девојки @Lovebug01 @Cherry333 @Veki4kaa @Tulip023 фала ви на сите за советите.
    Јас уште не знам како ќе се пораѓам, ама штом се удобни секако ќе си земам на залиха нешто да имам и од влошки и од гаќи. Секако би сакала поудобно да ми е, а дома и некои баш длабоки такви што собираат голема влошка немам, па сигурно од овие ќе користам.
    @Veki4kaa да ти се живи и здрави сите :hug: и лесна бременост а за перница и се останато, ќе се докупи, најмал проблем :)

На pikachu2 и Veki4kaa им се допаѓа ова.
  12. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.889
    Допаѓања:
    5.943
    Ајде да ви кажам како поминав и јас со мојов втор пораѓај.
    Вчера сабајле накај 9h осетив контракции почести на 20 мин.
    Земав се истуширав се средив и веќе накај 11:30 почнаа контракции на 7 мин и поболни. Во 12:10 му се јавив на маж ми да си дојде од работа да идеме до болница па и да ме вратат ништо страшно.
    Стигам во болница негде околу 13 часот ме прегледуваат 3 прсти отворена и со прегледите испадна чепот. Ме задржаа, ми ставија клизма и почнав да шетам низ соба. Болки почнаа се појаки и на 2 мин.
    После саат ипол од прием пак преглед со рака бев 4 прста отворена. Ми ставија инекција ваљда да се отворам побрзо. Пак шетање низ соба болки контракции на 1 мин болни ама издржливи. Во 16:20 пак преглед и бабицата вика ааа ти брзо ќе родиш. Ме оставија на бокс некој си 40 мин со повремени надгледувања. Офкав од болки и во 17:10 викаат ајде ајде кога ќе осетиш напон какај. И за 10 мин со 3 или 4 напони искочи јунак мајкин.
    Без епидурал и без сечење.
    Беше доста болно ама и брзо.

На CareTee, Campanula, Eho и 24 други им се допаѓа ова.
  13. Vasileva98

Vasileva98 Активен член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    166
    Јас сум 20+3 бебе мрда ама многу малкку, рано ли е или само јас си правам такви филмови дека треба ептен да е активно во оваа недела

14. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    3.791
    Сеуште е многу мало за да го осеќаш цело време. Како ќе поминуваат неделите ќе се интензивира т.е бебето ќе биде поголемо и ќе има повеќе сила, па некои движења што сега не ги осеќаш тогаш сигурно ќе ги осетиш. Моево душата ми ја вади на 30 цели недели, некогаш дури и ме боли кога ќе ме клоцне во ребра.

На Vasileva98 и Astrum.Obtutus им се допаѓа ова.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    17.535
    ти која недела си моментално? Да не се погодиме во ист период :rofl:

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  16. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    9.313
    Јас прв пат го осетив бебе на денот кога бев точно 18та полна недела, и од тогаш наваму си го осеќам секој ден.

Најактивен е навечер, ама и преку ден знае да мрдка. На почетокот беше ептен суптилно, ама со секој изминат ден се поубаво и посилно го осеќам.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    516
    Значи денес замалку ќе ме задржеа и мислам ќе се онесвестев од паника.... Секогаш си викав за второто ќе поминам се дома од болки па после ќе одам во болница ама сега.... Јас не знам како да се смирам што е влезен ваков страв во мене... Бев во црква се потсмирив малку ама пак ми е тешко... Не знам како да го победам ова, знам дека нема бегање мора да се роди... Со првото ич не ми беше страв сама си станав си се спремив си отидов ама тие саати што ги поминав таму ми се кошмар и се до детал памтам... А сега си правам секакви филмови во глава како тоа мене ќе ми се слоши на бокс, нешто да не ми се случи на кого ќе ги оставам децава и што ти уште не... Пробувам ете со позотивни мисли да ди сузбијам тоа ама кратко трае... Си викам како едвај чекам да го видам да си го изнагушкам ми фалеше бебче да си се присетам на моментите со првото.... Секој ден си збориме со поголемото како ќе си се гушкаме ние тројцата ама пак ми доаѓаат тие мисли.....

На pikachu2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    17.535
    офф звучи многу мачно, а и одамна ти е вака…. Да појдеш на психолог да разговараш? Да не седиш дома и да си ги храниш мисливе само….

19. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    611
    И јас имам некогаш без врска мисли. Јас повеќе се плашам на бебето нешто да не му направат, за себе толку не се секирам можеби затоа што ми е прво. Најверојатно се нормални такви мисли не знам. И јас сакам се дома да пројдам и само да отидам таму и да родам ама ништо од тоа не се планира. На крајот се ќе излезе добро само човек да издржи. Јас мразам неизвесност и ова очекување ме убива. Си викам да ми кажат утре ќе биде ќе се спремам психички и ќе ми олесни, ама не оди ова така. :) не се секирај се ќе биде добро брзо ќе се олесниме и дома ќе се гушкаме:D

20. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    516
    Би идела уште одма да ти кажам да се спасам више ама ни од тоа мј нема помош