Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.138
    Јас мислев дека царски е полесно ама верувај не е. Не можам нормално да функционирам а веќе една недела помина. Ме боли на стани седни. Дете во рака долго не можам да држам ме боли грбот. Ужасно болни се и породилните болки ама жената што ми беше цимерка на ГАК вториот ден трчаше а јас од кревет не можев да станам. Барајте си анестезија. Се е полесно ако ви дадат се разбира. Зависи кој ќе се падне на смена.

Последна измена: 10 декември 2025
    На Anastasia579, rainbowec и Astrum.Obtutus им се допаѓа ова.
  2. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.138
    Едниот начин ти ставаат вагиналета, другиот едни цревца со балон што треба да пукнат. Не знам како решаваат кој каква ќе добие знам дека и двете вршат работа за да се отвориш. Мене ми ставија вагиналета за 3 саати стигнав до 7 прста. До мене жената и ставија балон она за 3 саати ја качија на бокс. Ама мислам дека се зависи од жената, карлицата.

На Lostinparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.255
    Допаѓања:
    18.979
    јас си викам како и да е еден ден е од животот тоа и ниту мислам на тоа, ниту читам и така немам страв. Џабе мислиш нит ќе знаеш како е нит можеш да смениш нешто

На Harper, naturally, stsmua05 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.138
    Мене ми беше намалена плодовата вода од 24 недела. Паниката беше дека ќе се породам предвреме. Останав на боледување со строго лежење и пиење многу течности. Се породив во 41 недела. Немој да се секираш. Пиј течности многу. Мене ми варираше цели два месеци од 6 до 8.5 не смее да падне под 5. Тогаш ќе мораш да лежиш на паталошка и да те следат.

На Buca_91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    759
    Напоните ги осеќаш болките не како ш
    Напоните ги чувствуваш болките не. Јас отпосле и почнав и помалку да ги чувствувам, но го истуркав некако. Веројатно ќе ти ја намалат ако не ги чувствуваш можеби е подобро. Инаку ако почните во прав момент не би требало да е проблем. Можеби е најдобро веднаш штом ќе почнеш да ги чувствуваш и да не се чека да делува целосно епидуралот па да ти ја намалуваат.

6. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    Си има и природното болки да те утешам малку еве 11 ден уште ми реагира раната доле до пред 3 дена вриштев од болки едвај со спрејот ми помина. За енергија уште немам лежам скоро цел ден... Се надевам се ќе биде подобро за брзо

На ele.na, Astrum.Obtutus, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.138
    Секој различно поминува. Ќе зарасне се ајде после нова година сите ќе сме како ништо да не било :)

На mama11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    И јас ги гледав у болница и си вкам алал да им е на овие какоо можат да се движат јас како на седмо небо со главата едвај ја држев да не припаднам :D Почна да се подобрува ама уште сум таква шантрива се надевам више ќе се оправам што побргу

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    8.562
    Само јас со балон и вагиналета се отварам 3 прсти, после со венски провокации, вкупно 3 дена не се отварам повеќе. Кога читам вака се осеќам како изрод :devil:.

На pikachu2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. emilijata

emilijata Нов член

Се зачлени на:
    9 јуни 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите, ве молам за мислење за малку да си ја смирам душичкава. Дознав дека сум трудна пред точно две недели, според менструација бев 4 недели и 3 дена, имаше гестациски сакус од околу 2 мм. После неколку дена ми се разви тромб во нога, и почнав со инекции со клексани. Бев итно на гинеколог одма, на 5 недели и 1 ден, и сакусот беше пораснат на 4 мм (hcg хормонот 1200). Бев на преглед на 5 недели и 3 дена, сакусот беше 5 мм (hcg хормонот 2900). Последно бев вчера на 6 недели и 3 дена според менструација, сакус 8 мм (hcg хормон 6100), и исто така се виде почеток на yolk sac.
    Вака генерално се качува но докторот ми рече дека според мерките и hcg-то јас сум негде 5 недели и 3-4 дена, дека бавно се развива... Читам по интернет дека треба по 1 мм на ден да се зголемува сакусот, а мене едвај 0.4-0.5 мм... Не можам да дочекам контрола за 5 дена, не можам да спијам од стрес, кај заради тромбов, кај заради што не знам што се случува зашто според мерките сакусот е за една недела помалку, и hcg хормонот од вчера не ми беше толку висок...
    Ве молам за ваше мислење и искуство, дали може да заврши ситуацијава добро? Прва бременост ми е, други симптоми нешто многу да ме мачат немам.

11. Buca_91

Buca_91 Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    74
    И јас сум на строго лежење од 25 недела со скратено грло и фанелинг,терам некако со тоа со терапија таман се среди еве не се влошува,испадна ова,ке пијам течности како и да е одмарам се надевам ке биде се во ред,матичната рече намалена е ама има сеуште доволно,доколку продолжи да се намалува тогаш ке биде проблем ке мора да ме породат.Фала на одговорот

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.997
    Допаѓања:
    27.055
    Може си имала покасна овулација, па затоа е се пролингирано и не оди според дата на последна менструација.
    И од старт, не читај по интернет!
    Намали стресот, кој ти верувам дека го имаш. Ама најмалце што ти треба е стрес сега.
    Ако имаш можност и второ мислење побарај.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  13. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    1.556
    Ја сум ендемски вид, да си отворен 4цм и после тоа да ти паѓа крвав мукозен чеп 2-3 дена и да имаш болки ден два, а денес се осеќам ко да немам ни бебе ни ништо.
    Никад нема да излезе бебево, 38+5 си игра мајтап со мене уште од сега

На EarthFire, Veki4kaa, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Change.

Change. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2015
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    537
    Ти си стварно легенда, ќе се олесниш за брзо немај гајле.. Ти пуштам среќичка и со лесно:)

На Anie93, Anastasia579 и pikachu2 им се допаѓа ова.
  15. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    1.776
    Да се информирате околу пораѓајот преку курсеви за тоа што како, во која ситуација се случува е океј ама многу, многу читање околу искуства во детали не би ви препорачала. Секој пораѓај е различен, кај некои полесен кај некои потежок. Јас да би бирала би одбрала секогаш природно не за џабе се вика природно зошто самото тело те води, така е и во природата. Создадено ни е телото да се справи со пораѓајот. Кај мене беше царски по препорака на докторите од безбедносни причини за мене и бебето.
    Како што кажа @Anie93 само еден ден е. А и радоста откако ќе се породите е поголема од болката. Не се заборава ама вреди. :)

На Vegegirl, Veki4kaa, Astrum.Obtutus и 4 други им се допаѓа ова.
  16. St@n4e4650

St@n4e4650 Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    1
    Дали до сега некој бил на пренатален скрининг? Мене гинекологот ми рече треба да се направи пренатален скрининг, но ми спомна 2 од кои едниот е платен од ФЗО, а другиот кошта 700€ што е премногу за мене. Проблемот е што живеам под кирија и немам пари секој месец да најдам толку пари. Ако некој го правел оној скрининг платен делумно од ФЗО ве молам кажете ми што да правам, не сакам бебчево да го изгубам.

17. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    1.556
    Едниот е приска (задолжителен-бесплатен) кој дава податок кој е статистички, а другиот е нифти кој прави генетска анализа на фетусот (не е задолжителен).
    Нифти правев во втората бременост бидејќи имав приватно здравствено од работа, во спротивно сметам дека е доволно и само добар гинеколог да те следи и да ги направиш редовните скрининзи каде исто се гледа аномалија на плодот.

На Anastasia579 и St@n4e4650 им се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.255
    Допаѓања:
    18.979
    здраво, ехото ти е многу важно и приска, тие ти се бесплатни. Како што ти пишала членката.
    Јас не направив нифти тие се околу 1000евра ете може има и поефтино, затоа што двајца гинеколози ми рекоа не треба. :)

19. St@n4e4650

St@n4e4650 Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    1
    Не си сама, јас имам кисели
    Матичен гинеколог ми е Ирена од Биотек, кај нејзе колку што ја разбрав скрининг е 3500, а NIPT e 700€

20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.255
    Допаѓања:
    18.979
    тоа е приватен скрининг, на клиника и чаир е бесплатно, секако можеш ако си во можност и две места или доколк сакаш(доколку има потреба) а нифти е опционално според индикации, фамилијарна анамнеза, возраст, медицинска индикација итн….