Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    1.556
    Се вратив на темава надевајќи се дека на некоја идна мајка ќе и помогне ова, јас изгледа имав ептен изумено со првото па сакам да знаете што ве чека постпородилно за да не паничите и да бидете спремни, особено ако имате епизотомии после природен пораѓај.

Ден 1 после пораѓај - Кичмата ве боли, матката ја чуствувате подувано и нелагодно, боли раната и тешко се седнува, имате чести вртоглавици и не е паметно сами да станувате.
    Страв ви е да кивнете, мокрите, одите по голема нужда.
    Совет - мокрете под туш и мијте ја раната со поладна вода ако можете - не ставајте мрежасти гаќи ако сте шиени, држете нозе раширено и гледајте да не ја лепите влошката меѓунозе.
    Ден 2 - немате толку вртоглавици, боли рана, боли кичма, матката почнува да боли повеќе поради контрахирање дека доаѓа млеко.
    Во оваа фаза важно е бебето да е на града почесто иако нема млеко и да ги масирате градите за да не дозволите да се направат грутки кои потоа стануваат болни.
    Крварењето се намалува.
    Ден 3 - гради почнуваат да болат, надоаѓа млеко, користете пумпа и под топол туш масажа на гради - не е рано не се лажете, нагло надоаѓа млеко и ако не почнете на време ќе имате лошо искуство.
    Како почнува бебето да цица ваше млеко матката боли ненормално многу, кичмата боли исто - сега е важно да се движите колку можете исправено за да јакне мускулатура да можете полесно да се вратите во нормала.
    Можете да одите по голема нужда не е толку болно, матката како се контрахира тече и нешто како лимфа нз - нормално е.
    После 3 ти ден се е малце поолеснето и не толку болно, практикувајте анелгетици за да си олесните првите денови (парацетамол особено со градите делот и аналгин први два дена)
    Не се откажувајте од доењето - обавезно масажи на гради и пумпа во болница.
    Не се фокусирајте да ви се враќа телото и да бидете згодни, хранете се балансирано и во болница - мандарини, јаболко, гранола барчиња, овошни јогурти, грчки јогурт, супи, крекери, сокови цедени итн.
    Почести топли тушеви и убава положба со перница за одмор.

Се надевам ќе имате сите лесен постпартум период - болно е ама поминува.
    Јас сум една недела пост партум и е многу полесно веќе.
    Ве гушкам

На NIKA@, Peperutce6, Veta и 15 други им се допаѓа ова.
  2. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    153
    Жалфија никако, може да предизвика контракции
    Пастили Пантенол со ц и на др. Мулер за бремени

3. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    После кога стегаат конците, кога суши раната мене околу 7-10 ден ме болеше повеќе раната отколку првите денови не можев да седам ни да стојам ни да лежам (ама и повеќе бев сечена, како што се гледам и лошо сошиена) ама со спрејот тогаш почнав да го прскам и што сменив улошки (слеепи памучни) мислам дека се препородив, до тогаш користев бони и ми се лепеше на раната и смрт ми беше у вц кога идев ми беше залепена улошката доле на раната зошто не крварев многу. На секое идење во вц да се одмивате со млака вода побргу поминува раната. Еве веќе не ни ја осеќам исто ко ништо да немам доле сеа и последните конци веќе паѓаат. После 20ти ден е веќе полесно, еве веќе можам и да се движам јас ептен бев пропадната ама тоа зависи до човекот секој е различен јас ептен сум слаба (немав енергија, ми беше тешко многу, вртоглавици, матно гледав).. Лежев до вчера што се вика поголемиот дел од времето и ако станам до вц само и за вода. Како идат деновите поарно е ама иде неспиењето :rofl: Не спие ич малово ;( Со првото ваков проблем немав тој на 2 недели дури и почна по 5 саати сон да склопува навечер :D Ова малово ни 1 саат не склопува ноќе, станува во 3 ноќе до 7 не заспива ;(;(;(

На pikachu2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    334
    Istoto i mene mi se slucuva vekje 2meseca Dali dozna nesto sto bi ni pomognalo?

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    334
    Najubavo da se upatis na privatno vo remedika za tamu da te bocnat so progesteron depo ( proluteks bidejki se zamena), fala mu na boga mislam deka toa ja spasi mojava bremenost sega, a prethodno imav spontan i bev do drzavna tamu mi rekoa ako ja najdes inekcijata dobro ako ne toa e. Pojdi vidi nr zali pari, 800den bese vo remedika se bocka v9 raka muskulno.

6. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.684
    Допаѓања:
    19.041
    Ќе биде после месец два одма пробувајте пак. не се разочарувај! Јас имав три мисед абортуси три дечиња имам сега и четврто на пат! некој да ми кажуваше дека ќе имам четири деца немаше да му верувам. Само позитивни и голема верба во господ!

На Joanna28, Lostinparadise, снежана2023 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Sneeze

Sneeze Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2024
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    67
    Три спонтани 2 деца здрави прави сега чекам 3 не се секирај ќе шомине и ново ќе дојде .Јас за второто одма останав другиот месец трудна.После спонтан.

8. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    1.255
    [QUOTE="pikachu2, post: 7613232, member:

Ден 1 после пораѓај - Кичмата ве боли, матката ја чуствувате подувано и нелагодно, боли раната и тешко се седнува, имате чести вртоглавици и не е паметно сами да станувате.
    Страв ви е да кивнете, мокрите, одите по голема нужда.
    Совет - мокрете под туш и мијте ја раната со поладна вода ако можете - не ставајте мрежасти гаќи ако сте шиени, држете нозе раширено и гледајте да не ја лепите влошката меѓунозе.
    [/QUOTE]
    Какви гаќи носиш наместо мрежасти?

9. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    711
    Какви гаќи носиш наместо мрежасти?[/QUOTE]

јас си носев до вчера мрежасти иако ставав обична улошка памучна. Сеа со памучни гаќи

На pikachu2 и EarthFire им се допаѓа ова.
  10. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    5.932
    Исто крварев недела ипол, ама јас го фатив баш на ден пред добивање дека сум трудна и прокрварев на лекар виде демек да потврдам бременост и вика оо дете крвариш и ајде бета испитавме добра беше и одма циклогест сабајле вечее, појаки се од утрогестан. И се смири после недела ипол и пак прокрварев кај 8ма. Во главно хематоми од мутациите. Од 5та крај недела бев на клексани више и некако се смирив дека бев покриена со терапија. Мирувај само ми викаше матичниот буквално квачи јајца не мрдај освен до вц и терапија примај и ќе биде ќе се смири.

Ох сега прочитав подолу, жал ми е многу... одмори малку тело. Ќе биде све добро. :hug:

Последна измена: 20 декември 2025
    На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    1.434
    Здраво мамички полека влагам во 7-ми месец од бременоста. Се боцкам со фраксапарин секоја вечер и др. трансфузиолог на последната контрола ми кажа најдобро е до крај да се ставаат во стомак инекциите ради циркулација на крв во матката. Сакам да ве прашам тие што сте ги примале/примате до крај каде ги боцкате, посебно за оние во стомак што ги ставале во кој дел од стомакот ги боцкавте во поодмината бременост?

12. Ena Mena

Ena Mena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    202
    Celo vreme bockav vo stomak,no kraj na 8mi mesec pocna mnogu krv da mi tece i preminav vo raka.Inace i najmalku bolat vo stomak,no veke ne mozev iako od doktor mi bese kazano deka mozam bez problem vo stomak do kraj,ama mene sepak toa ne mi bese izvodlivo

13. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    1.306
    Види каде имаш мевце за штипкање. Јас до скоро во спојлери боцкав сега веќе при крај стомакот е баш голем и под градите малку на лево и на десно тука наоѓам да штипнам, и тука боцкам.

14. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    1.556
    Во болница седев гола со раширени нозе, еве 7 ми ден раната не ме боли ни малку а шиена три реда плус матката.
    Откако сум дома обични ноќни влошки и памучни боксерки од маж ми

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  15. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    1.434
    И јас до сега се во стомак боцкам не боли, но тешко влага иглата. А иначе најзгодно е во стомак за тие што се боцкаме сами.

На Ena Mena му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    633
    Јас мраз држам неколку минути на местото и после се боцкам, ептен намалува болка. Последниве неколку дена боцкам во рака, ни јас не се снаоѓам веќе со стомаков (25 недела+4 дена)

На praski4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    1.255
    Не крвареше што седеше гола?

18. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.020
    Допаѓања:
    4.432
    @LiquidLuna Дај боже за некој месец да ни се пофалиш тука со две цртки и преубава лесна бременост :l:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.020
    Допаѓања:
    4.432
    Они ти кажаа дека си шиена толку? Плус матката?
    Ја кога ги прашав рекоа малце ти е ништо страшно , а имав тежок пораѓај. И сега кога се гледам после 4 месеци имам само една подолга линија на десна страна, ама и мене ми е малце од вантре не знам дали е обична епизиотомија или нешто повеќе шиеле.
    На едно место сум лошо сошиена, малце виси кожичка ама ај кој ме гледа таму :D:D
    На контрола беше се океј фала богу, јас веќе секој месец редовно терам менструација.

20. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    1.556
    Да да докторката што ме шиеше ми кажа.
    Рече немам голем рез ама шие интрадермално три шева за да се споеле слоевите убаво.