Многу сум исплашена вчера на контрола докторот ми рече строго во кревет. Имам кратење на цервик прво 2.5мм вчера 2.2мм со перница под задникот и една меѓу нозе. 23недела сум. За било каква интервенција рече не засега. Само да лежам, нема одење, стоење или седење долго. Дали перница под задникот повремено сте ја користеле или цело време.
здраво, мене цервиксот ми се кратеше ама не памтам точно од која недела почна и колку мм. Дали ви даде терапија некоја?
Да земам терапија утрогестан 2*200 ради заштита од инфекции ми препорача орално да ги земам, магнезиум 3*1, токорелакс 1 на ден. Земам proven pregnancy и клексан.
Хелоу Во 16та недела ми измерија цервикс 27мм. Ставав утрогестан 200 сабајле и навечер. Мирував постојано. Само за во тоалет станување. Пиев токо релакс, ферона и по еден магнезиум. Грлото идеше на подобро цело време. Потоа беше постојано над 30мм. За утеха, се породив 39+4 и тоа едвај, а колку мислев дека ќе се породам порано. Само мирувај, добри мисли. Напрви уринокултура да видиш да не имаш некоја бактерија која ти го крати грлото. Не мораш ти да одиш, може било кој да ти однесе во лабараторија. Брисеви исто ако имаш потреба понатака. И јас би ти рекла редовно следење на грлото. Едит : Сега видов за утрогестанот дека го зимаш орално, мене неколку доктори ми рекоа дека е подобро да го ставам вагинално. Пред тоа миење убавоо раце, со врела вода. Јас потоа прскав дезинфекциски спреј и така ставав. Ниту еднаш не сум имала инфекција. Многу вода да пиеш, лежење со нозете горе, хигиена , менување веш и два пати на ден.
Da brisevite gi povtoruvam i urinokultura na 1mesec se e cisto. Ama moram da miruvam sabajle mi se javi doktorot pak bez potreba da ne stanuvam samo do toalet. Strogo lezenje sedenje zasega ne. So prenica pod zadnik odvreme navreme. Se nadevam i toj rece barem da dojdeme do 32nedela posle rizikot e pomal. Jas imam 3 intervencii na matka miomektomija i plus ivf sum. Edvaj uspeav bremenost malku se plasam. Kako ke kazuva doktorot taka ke pravam. Fala za sovetot. Inaku imam odvreme navreme kako vodest iscedok posle mokrenje dali e normalno. Sinoka spiev so pernica pod zadnik koga ja izvadv sabajleto i naednas mi potece.