Многу сум исплашена вчера на контрола докторот ми рече строго во кревет. Имам кратење на цервик прво 2.5мм вчера 2.2мм со перница под задникот и една меѓу нозе. 23недела сум. За било каква интервенција рече не засега. Само да лежам, нема одење, стоење или седење долго. Дали перница под задникот повремено сте ја користеле или цело време.
здраво, мене цервиксот ми се кратеше ама не памтам точно од која недела почна и колку мм. Дали ви даде терапија некоја?
Да земам терапија утрогестан 2*200 ради заштита од инфекции ми препорача орално да ги земам, магнезиум 3*1, токорелакс 1 на ден. Земам proven pregnancy и клексан.
Хелоу Во 16та недела ми измерија цервикс 27мм. Ставав утрогестан 200 сабајле и навечер. Мирував постојано. Само за во тоалет станување. Пиев токо релакс, ферона и по еден магнезиум. Грлото идеше на подобро цело време. Потоа беше постојано над 30мм. За утеха, се породив 39+4 и тоа едвај, а колку мислев дека ќе се породам порано. Само мирувај, добри мисли. Напрви уринокултура да видиш да не имаш некоја бактерија која ти го крати грлото. Не мораш ти да одиш, може било кој да ти однесе во лабараторија. Брисеви исто ако имаш потреба понатака. И јас би ти рекла редовно следење на грлото. Едит : Сега видов за утрогестанот дека го зимаш орално, мене неколку доктори ми рекоа дека е подобро да го ставам вагинално. Пред тоа миење убавоо раце, со врела вода. Јас потоа прскав дезинфекциски спреј и така ставав. Ниту еднаш не сум имала инфекција. Многу вода да пиеш, лежење со нозете горе, хигиена , менување веш и два пати на ден.
Da brisevite gi povtoruvam i urinokultura na 1mesec se e cisto. Ama moram da miruvam sabajle mi se javi doktorot pak bez potreba da ne stanuvam samo do toalet. Strogo lezenje sedenje zasega ne. So prenica pod zadnik odvreme navreme. Se nadevam i toj rece barem da dojdeme do 32nedela posle rizikot e pomal. Jas imam 3 intervencii na matka miomektomija i plus ivf sum. Edvaj uspeav bremenost malku se plasam. Kako ke kazuva doktorot taka ke pravam. Fala za sovetot. Inaku imam odvreme navreme kako vodest iscedok posle mokrenje dali e normalno. Sinoka spiev so pernica pod zadnik koga ja izvadv sabajleto i naednas mi potece.
Јас со првото бев шиена и внатре зошто не ми била наместена добро матката за пораѓај поназад била и сум распукала внатре и плус сечена ама не ме ни болеше толку шиеното ни у болница ни дома ама за второто... и додека шиеа болеше а само од надвор бев шиена и дома болеше и сеа како зараснува паѓаат конците се гледам у огледало што да гледам катастрофа сум.... Доле ми превиткале кожа ги престиснале конците и како дупче иам не е дупче да се гледа внатре туку како кожата една врз друга мнпгу лошо.....
Мајкаа прерано е да се гледаш Јас се погледнав после два месеци ми беше страв пред тоа. Мм го терав нејќеше језиво му било. Мислам дека за некој период ќе биде поубава. сега е сеуште рано. Еве јас осеќав дека имав голема линија, сега и да не се познава. Само ко што кажав на едно место малку приметив дека не е убаво сошино ама ништо страшно.
Добро бре не ми е јасно едно нешто. Одиме на пораѓај или на колење таму? Ова е мое мислење може да ме осудувате, ама стварно не разбирам како може така. Неколку случаеви знам кајшто на ГАК ги "присошиле" како знаеле и умееле па после се жалеле дека виси, не е добро сошиено или едно преку друго итн. Не разбирам, животно да е па ќе повнимаваш малку повеќе, а не пак човек. Јас не велам дека треба пластичен хирург да викнат за да те шие, ама малку осет да се има и за естетика и за последици после тоа. Зашто после да имам комплекси за изгледот? Не дека некој ќе ме гледа таму ама без разлика, и да ме гледа и да не ме гледа, зошто да не биде убаво завршена работата.
Воопшто не ти е за осудување мислењето. Една жена породена на ист ден со мене , пишував пред месец. Вика катастрофа ја боли уште понекогаш. Односи немала 4 месеци од пораѓај пошто ја боли. Вика не била убаво сошиена. Искрено страшно е , ама мислам дека не се замараат толку и не се трудат за да изгледа тоа убаво.
За изглед ич не правиме муабет, како ќе ти се посреќи. Ако има барем малку осет за естетика тој што ќе се погоди може ќе имаш среќа. Ама братучетка ми исто се жалеше на болки и затегнувања месеци после пораѓај. Тоа не треба да се случува, плус влијае на самодоверба, на психа на интимни односи, а тоа после повлекува и други работи. Страв ме фаќа од сето ова што го слушам...
Мислам дека не е до естетика, туку умеење да се шие. Ако те шие некој помалку искусен, може да утне. Јас да не се подречам, еве имав среќа на гак и природно и царски супер ме сошија, немам ништо од првиот природен пораѓај. Акушерките сега вториов пат не можеа да ми ја најдат раната од епизиотомија. Сега царски исто раната ми изгледа ок, уште не е избледена нормално, ама нема вишок кожа или нерамнини.
Да, знам дека има и такви. Само има и доста членки со коментар никогаш повеќе во државно Може не беше пресудно, ама сите коментари по форумов, плус искуства од блиски луѓе ме натераа да не ни помислам на ГАК за пораѓај. Иако тоа не е сигурна гаранција дека се ќе биде идеално. Си имала ептен среќа и баш ми е мило. Ама и затоа велам, секој со различно искуство, има и убави приказни, ама има и доста трауматични што ме замислуваат. Се што се сведува на фактор среќа или дали ќе ти се погоди, а не "така треба да биде" ме замислува.
јас пример само се жалам од киселиниве стварно се ужасни за мене едвај издржливи и викам ради тоа ќе размислам дали би била пак трудна. Ама знам дека не го мислам тоа стварно и преувеличувам. Затоа верувам дека е се до тоа како ќе пренесеш инфо
За киселините веќе досадна ќе станам од што се жалам. Во иста ситуација сме... Само ти си поблиску до целта, јас ќе си потрпам уште малку До сега најтешко подносиливи ми се од се што поминав. Инаку денес на матичната и кажав дека стварно веќе ништо не ми помага, и ми рече во исклучителни ситуации ама да не биде тоа често, може да земам Фамосан. Не знам дали некој друг ги има пиено или му ги дале, ама сериозно се мислам да ги земам.
Магнезиум земи цитрат од now, треба 800-1200мг чиста форма да внесуваш. Тој најмногу го опушта грлото, и јас пиев no spa таблети тие се спазмолитици опуштаат мускулатура. Прашај за тоа плус.
Јас 8 месеци не можев да имам односи болки прејаки внатрешно не знам како ме сошиле внатре првиот пат ама имав големи болки
Јас зимам гастрогард ама не ми помага баш …. И го зимам континуирано, не ни прашав дали смее. Не можам да издржам. Која недела си? Сиг сум видела ама сум заборавила
Јас после месец ипол имав и топ. Не можам да кажам дека беше скроз пријатно, малку беше чудно ама еве 4 месеци пп се е океј. Јас имав супер доктор на пораѓај на Гак, толку беше смирен со мене а ја у сето бунило бев ужас со него. И бабицата што беше ми беше пресрцка. Албанка цело време доаѓаше ми правеше муабет. Пораѓајот ми беше тежок, камо среќа да ме ставеа на царски ама факт е дека таму форсираат природно. За шиењето се согласувам, у сето бунило не памтам кој ме шиеше. Ама не беше специјализант. Зашто тој шиеше а една девојка беше до него и гледаше. Пак викам, со оглед на вакумот супер сум сошиена само на едно мало местенце. И матичната ми рече се е супер само тука малку и тоа е тоа. Пак ќе кажам, клише муабет ама веќе заборавив како беше а и раната исто ко да ја нема. @poker_face дефинитивно влијае на самодоверба. А после и на други работи ете како сексуални односи, ни една жена не би салала понатака такви проблеми поради пораѓајот. Камо среќа да имавме таква можност да не шие баш доктор што го бива за тоа, пластичен хирург или слично. Зашто на некои жени на пример им е многу битен и естетскиот изглед. И камо среќа да се трудеа повеќе а не само колку да биде сошиено. Ти каде ќе се пораѓаш?