Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Јас совет им дадов. Јас ниту шетав, ниту слика имам објавено. Многу луѓе не ни знаеја дека бев бремена…

Frida- likes this.
  2. poker_face

poker_face Популарен член

Во петокот испитував Д-димери и хемостаза, ама на истиот упат имаше и барање за крвна група. Е сега за крвна група резултатите ми рекоа дури за една недела, а за Д-димерите знам ми излегуваат одма истиот ден. Ги чекав на апликацијата Мое Здравје и не излегоа, а ни кај матичната ги нема сеуште (најверојатно ќе стигнат кога ќе дојдат комплет со тие од крвна група).
    Дали некој знае ако појдам на трансфузиологија дали ќе ми ги дадат само тие од Д-димерите зашто тие ми се битни моментално? И каде (на кој шалтер) се земаат резултати таму?

Ladyme likes this.
  3. Ladyme

Ladyme Популарен член

Ќе ти ги дадат, на истиот шалтер тука кај што идеш на конторла и крв земање.

poker_face likes this.
  4. Frida-

Frida- Истакнат член

Баш така, последниов преглед пцуев во себе затоа што со цервикс од сантим ипол и шиено грло, каде се молам за секој ден да помине добро, јас морав да станам од кревет и да одам на контрола. Искрено мора да сменат нешто, не може за секоја дијагноза да продолжуваат од комисија само по месец. Да бевме во состојба да движиме, ќе си се радувавме на нормални и лесни бремености, немаше по 24/7 да проаѓаме низ вакви маки, со месеци

5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Ќе ти ги дадат. Провери ако одиш и за крвна група може ќе се готови, иако викаат за една недела, кај мене coombs тест порано беше готов.

6. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Почнав овие два дена многу притисок да осеќам доле кроз текот на целиот ден, 32ра сум, од чет 33та
    Знам дека е нормално ама малку се испаничувам дека е многу рано за вака, а и киселини ме убиваат многу, не можам ништо во уста да ставам. Ги имам од октомври ама полабави ми беа тогаш, последниве неколку недели ужас... во среда сум на преглед ќе си прашам за се ама морав вака да се пожалам

7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Иста ситуација имав на мое здравје се појавија после една недела кога беше готова и крвна група. А ддимери на шалтер оди ќе ти ги дадат

poker_face likes this.
  8. Sneeze

Sneeze Активен член

Кај нас одма ги даваат и крвна и д димери во ист ден во Битола.

9. young.wild.free

young.wild.free Истакнат член

Девојки Здраво, јас сум 15та недела, дали можам да се фарбам? И дали може со обична фарба или сепак фарба без амонјак?
    Од страф не се фарбав до сега но веќе сум катастрофа имам премногу бели влакна

10. poker_face

Ако можеш да избегнеш да биде без амонијак, супер. Ама не е страшно и да е со амонијак.
    Прво, веќе си 15 недела (првото тромесечје кое воедно е и најкритично е поминато).
    Второ, фарбата стои на глава максимум 1 час, тоа е премногу кратка изложеност за да допре до фетусот и да направи штета. Само гледај нека биде проветрено во просторијата кадешто ќе седиш додека те фарбаат за да не ги вдишуваш гасовите кои ги испушта истата.

young.wild.free likes this.
  11. EarthFire

EarthFire Популарен член

Може да препорачате фарба без амонијак?

12. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Syoss

EarthFire likes this.
  13. mama11

mama11 Истакнат член

Не знам кај да пишам ама бидејќи е најотварана тема тука ќе пишам.. Вие што се породивте пред брзо време дали новороденчињата ви кашлаат, ви хрчат (потхрчува кога е легнат на рамно како да му се слева у грло нешто)? Инаку читав и за рефлукс, он на секое доење бљуцнува и да ждригне пак бљуцнува.. Инаку и поголемото ми е со затнат нос и кашла..... Значи не можам го однесов на 3 доктори сите викаат само чисти му го носот ништо друго. Страв ми е да не му стане полошо, се жали многу, само си плаче, кога ќе поткашла одма почнува да плаче. Има и мрсулчиња, не му течат како чешма...

Bebence2025 likes this.
  14. poker_face

Дали има некоја што оди на регуларни прегледи во бременост Систина и колку ви наплаќаат да речеме обичен ехо преглед? Исто после 36та недела ЦТГ е бесплатно ако се пораѓаш таму па дали наплаќаат плус нешто кога ќе појдеш на ЦТГ или не наплаќаат ништо?

Last edited: Dec 29, 2025
  15. Sneeze

Sneeze Активен член

Мене не ми фаќа фарба без амоњак мноогу кратко ми стои за недела дена пак за фарбање.Јас се фарбам од 10 недела и во претходните 2 бремености .

16. Kris80

Kris80 Форумски идол

Зависи кај кој доктор
    Од неодамна цените се различни кај различни доктори. Конкретно кај мојата преглед е 5500 ден ама јас со уплатен аванс од 20.000 ден (ради одлука таму да се пораѓам) имам попуст на преглед од 10% (и други поволности)
    Плаќам 4950 ден преглед.
    За цтг не знам сеуште (32 недела сум) а и право да ти кажам не сум прашала, мислам дека не се наплаќа, баш ќе прочитам сега.

Јас се имам 3 пати фарбано
    Лореал од дм 400 ден без амонјак

17. poker_face

А генерално прегледот од што се состои? Ехото вклучено е?

Не знам дали после 36та недела прават ехо или само ЦТГ, зашто пишува дека ЦТГ не се наплаќа. А ако самото појавување таму го наплаќаат толку кога се оди често пред крај не би имало поента зашто може некогаш и ќе ти се погоди 2 пати неделно да треба да појдеш.

18. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Прават и ехо и цтг после 36та и не се наплаќа ако се пораѓаш таму. Обично се оди еднаш неделно а ако има потреба почесто при крајот.

poker_face and Kris80 like this.
  19. Kris80

Kris80 Форумски идол

Досега, прегледот се состои од абдоминално ехо и вагинално заради мерење на цервикс.
    За другото еве членката одговорила погоре

poker_face likes this.
  20. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Зависност од потреба прават и ехо и цтг. Ехото во главно да видат состојба на плодова вода и такви работи битни за пораѓај. После 36 недела не се плаќа.
    Многу зависи кај кој доктор си во врска со обичен преглед. Мојот доктор еднаш ми наплаќа цела цена после следни 2-3 прегледа или како контролен или некоја поевтина услуга. Јас сум му веќе пациент со втора бременост.

poker_face likes this.