Не ми се верува дека се веќе е поврзано со аутизам. Аууу катастрофаааа. Не си ја мачи душичката. Напиј се парацетамол, топол туш и завиткај се во постела. Не е играчка температурата, поготово не бремена скоро пред пораѓај.
Еден совет. Бев денес кај матичен го прашав за трет скрининг кога се прави ми рече јас сега ке ти направам тој скрининг и ние матичните го гледаме, и ајде ме прегледа рече се е воред мереше, ми рече немаш потреба на приватно да одиш ама ако сакаш ти тоа си е твое, и се мислам сега што да правам дали да закажам на приватно или да си останам со прегледот од матичен, инаку 29+2 сум
Здраво девојки, треба да правам скриниг за две недели ќе бидам 12 недела бидејќи матичната ми даде избор во смисла брисеви такви работи дека можам да ги правам кај неа, а приската т.е скринингот можам да го правам на друго место доколку сакам , па сакав да ве прашам дали сето комплет да го правам кај матичната или е подобро првиот скинринг да одам во Плодност, а само брисевите да ги правам кај матичната?
Брисевите ги зема матичниот и ги носиш во Болница во лабараторија и ти земаат и крв и ти се бесплатни. Исто и првиот скрининиг матичната дава упат и одиш на Болница ти прават скрининг и преку крвта.Резултати ти излегуваат другиот ден.Се бесплатно.Е во Плодност ти е 4000 ден. И уште нешто ако ти прегледуваат.Изборот е твој јас само ти кажувам искуство доколу е се во ред засега.
Матичната ми рече дека скринингот може и кај неа и си има човек кај неа што зема крв па после тие ги носат во болница во лабараторија.
Ne znam dali ti objasli dobro matichnata, ima 2 opcii za skrining: 1. Prviot se vika PRISCA i se pravi na drzavno toj ti go pokriva fondot so participacija. Prisca e test sho presmetuva rizik za deformiteti, po vozrast na majkata, eho(se proveruvaat nekoi znaci za deformiteti) zaedno so markeri za down i nekolku drugi sindromi vo krv. Prisca mozes i na privatno da go napravis ama istion princip e. 2. Vtoriot e prenatalen test so krv, za nego ti zboruva matichnata deka doagja chovek ti zema krv. Ima od povekje laboratorii shto go pravat(sigurno imas slusnato za Nifti, Panorama itn.) i e prilichno poskap i na privatno, zatoa sho ja analizira dnk na bebeto. Vo tvojata krv ima dnk i od bebeto. Toj e poprecizen, a i opfakja poke bolesti. Isto ti go kazuva i polot na bebeto. Brisevite nemaat vrska vo ova, tie se pravat vo 12ta nedela i si se za bakterii, virusi na site im gi pravat.
Подарувам Аптамил пронутра 1 отворено пред една недела искористени 4-5 дози. Не смеев да дојам 24ч после рентген на гради и морав да земам адаптирано за тој еден ден. Ако некоја мајка го користи би и го дала - живеам во Ѓорче, а може и од кај маж ми од работа од Тафталиџе. Серијата не е од оние кои се повлечени и во Зегин се јавив ми рекоа дека немаат забелешки за таа серија и уште се продава. https://zegin.com.mk/mk/aptamil-1-pronutra-800-g
Убаво ти објасни ira.franko погоре. Да се надополнам, се што можеш бесплатно да направиш на државно (брисеви, приска) нема потреба да даваш пари на приватно. Ако матичната прави скрининг (зборам за ехо) направи кај неа + уште еден на државно или приватно, да имаш две мислења.
Добро е да се потенцира дека ниедно од овие тестирања не се задолжителни и не гарантираат 100% точност.
Точно.Тоа ако ти прави матичната Приска сигурно се наплаќа јас знам и мене ми кажа така, само ми спомна со наплаќање.
Тоа “си има човек” за тест од 700евра без да ти објасни што и како ќе правиш е доста несериозно да се каже од матичен. Прочепкај и прочитај на нет за се што ни пиша тука, матичната како да ти нафрлила се и баш те збунила
I nikako na slepo veruvanje, site ginekolozi se povrzani so nekoja laboratorija shto ti ja nudat, istrazuvanje sama za toa koja laboratorija sakas i da se posovetuvas so drugi. Matichnata ke ti reche deka e najdobra taa od koja zema procent.
Можеби мисли за приска, зошто мојот матичен дава опција за приватно кај него ( помало малтретирање за трудниците, да не одат до Скопје). Јас правев Qualified, ама знам ми спомна за двете опции тука кај него во ординација.