Nishto vo bremenost ne e zadozitelno zakonski, sigurno ima seushte zeni shto ne pravat nitu eden pregled. Toa ne znachi deka taka treba. Jas bi rekla ako ne neshto drugo barem PRISCA da se napravi na drzavno.. Nitu eden ne e 100% tochen oti sepak i priska i nifti se neinvazivni testovi, ako ne daj Boze izleze na niv nekoj somnitelen rezultat mora da se napravi amniocenteza.
Со приската (ехото) матичната мери носна коска, NT-течност кај вратoт, се проверуваат срцето, ножиња , рачиња, плодова вода и плацента и резултатот од ехото го комбинираат со double test од крвта што од него се гледаат овие параметри PAPP-A и free β-hCG и со тој тест се кажува дали сум во низок ,среден или висок ризик и според овие две ти кажуваат дали има потреба од тој пренатален тест т.е NIPT.
Aко си во Битола еве јас од лично искуство за сега сум бремена за трето.Се правам в Болница нема разлика,брисеви,приски,крвна слика,д димери се.Разликата е што не плаќам. Приватно е прескапо.,а истите испитувања се.
Ова што го прави Матичната е истото на Болница идентично и е бесплатно,а кај Матичната се плаќа со сигурност.
Матичната и мене ми даде две опции дали приската да ја правам кај неа или јас каде што ќе си изберам ама мене прашајнето ми беше дали е подобро тој прв скрининг е подобро да го правам некаде кај специјалист за скрининзи пример во Плодност Битола или да си го правам кај мојата матична бидејќи и таа прави сккринизи штом ми да даде опција.
Да, точно дека се тие анализите на приска. Разликата е што PRISCA пресметува ризик за 2 синдроми: down синдром i edwards синдром. NIPT во зависност од лабораторијата испитува многу повеќе генетски болести бидејќи ја анализира днк на бебето. Најдобро е да се зборне со гинеколог на кој му верувате за да ве советува, бидејќи nifti после prisca е корисен само за тие два синдроми(кои се всушност и најчести). Другото не е опфатено. Детално да се зборне со матичен за личен ризик, возраст, фамилијарна историја итн.
Специјалисти за Скрининзи не постојат. Тоа е истиот Др.Гин.или Док. Специјално само скрининг да прави некој не постои во Плодност сите прават.
Да, и во болница и сегде нема разлика, тоа е до гинекологот, ако е спремен за ехо ќе е спремен и за скрининг. Битно е да е трпелив и детален не колку ќе го платиш. Е сега за втор скрининг(скринингот за телесни аномалии) има поедуцирани гинеколози ама не во Битола, јас што знам е за Димчев во Скопје, знам дека има нешто дозавршено за тоа.