Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    633
    Кои мутации ги имаш?

2. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    5.932
    Фактор 5 хомозигот, фактор 13 хетерозигот, FGB хетерозигот, pai хетерозигот, mtrr хетерозигот, mthfr хомозигот

3. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.445
    Допаѓања:
    10.566
    Здраво женски.

31+5 сум, од пред недела две почнав да осеќам промени во телово кои се веројатно нормални со оглед на тоа дека за некој ден влегувам во 8ми месец, ама сепак да прашам искусни.

Прво што приметив е притисок и болка долу во пределот кај матката а на вртење или станување од кревет болка погоре меѓу папокот и пределот на матката.
    Знае некогаш и одвнатре да ме заболи како остра болка која трае буквално 2-3 секунди ама тоа поретко.
    И нозете ме заболуваат често, највеќе додека спијам или кога ќе се разбудам, отоци немам.
    Претпоставувам дека се ова што чувствувам и сите промени се должат на тоа што бебе си расте па почнува да тежи и да си го прави своето врз телото, а и самото тело се спрема за пораѓај па веројатно дел од тоа се и лажни контракции.
    Поотежнато одам, полесно се заморувам и се задишувам доста.
    Исто така имам и потечна столица, не е пролив ама има разлика од претходно.

Утре сум на гинеколог секако ќе разговарам со докторката ама сакав да чујам мислење од вас тука.

Последна измена: 17 февруари 2026
    На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    204
    Spodeli se i so doktor za da bides mirna, ama normalno e se ova so go pisa. Dobredojde vo teskiot trimestar :) slusaj telo, odmaraj koga toa bara i dvizi ako mozes, mene dvizenjeto mnogu mi pomaga momentalno , i za bolki, otoci, a i kolku tolku da se umoram za da pospijam vecerta

На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Doublett

Doublett Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Здраво девојки да ми препорачате која фолна киселина ја пиевте во процес на планирање бременост неможам никако да најдам по аптекиве некоја добра :l:

6. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    420
    Metil folat na now

На Ladyme и srcka12345 им се допаѓа ова.
  7. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.445
    Допаѓања:
    10.566
    Движам секој ден, ако ништо друго со кучето вртам по некој круг низ маало ама осеќам одма после 10 мин телово ми вика да успорам или да застанам, толку е силата.
    Препаметно е телото и се трудам да го слушам и да се водам по него како ќе каже.
    Едвај чекам утре да одам да поразговарам со докторката и да си го видам бумби. :inlove:

На 5678m му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Campanula

Campanula Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2020
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    388
    Нормално е се што чувствуваш, бебе расте, карлицата се проширува, посебно делот кај срамната коска, па затоа и ќе чувствуваш притисок и болка. Метаболизмот работи забрзано и трошиш повеќе енергија за бебето да расте, па и телото ќе ти вели успори и одмори се. Биди активна колку што можеш. Јас сум 37ма недела ама кога и да пешачам малку повеќе, имам многу големи болки после тоа, и се трудам да одмарам повеќе.

9. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    2.339
    Има ли некоја феминка искуство со спонтано породување после прв царски,а да се породила во приватна болница,односно ми треба препорака за лекар.

10. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    420
    Devojki koga pocnavte da kupuvate raboti za bebeto, jas treba da vlezam vo 7 mi mesec i veke me faka custvo deka treba da ubrzam, da sredam se za bebe, vremeto brzo pominuva.

11. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    204
    Zeni me vikna doktor vecer za priem vo Sistina, utre sabalje carski. Iskreno preplasena sum, od so ne znam so i kako ke bide. Doktorot se ubavo mi objasni, zlaten e ama jas sum pregolem panicar.. ima li nekoja taze porodena tamu so carski da mi pise

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    2.515
    Нема што да се плашиш, мисли на бебчо :inlove: Со лесно и пиши кога ќе можеш :hug:

13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    36.254
    До 20та недела скоро сѐ ми беше купено од облека и ситници. Само количка и креветче земав после 30та недела. Ама со овој памет и тоа би купила многу порано.

14. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    36.254
    Најнормално.
    Последните месеци нема место на телово што не ме болеше. 9ти месец па менструалните болки ме отепаа. Исто и киселини прееемногу.
    Уште малку и ќе се гушкате!

15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.742
    Допаѓања:
    19.816
    Јас со првото од 6ти месец
    Сега со второво од 35та недела :D така да штом ти е прво почнувај (fingers)

16. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    4.437
    Сосема нормално. Бебето е поглолемо и веќе тежи, покасно и повеќе ќе те боли можеби..
    А за нозете, јас не можев да спијам од болки. Цело време магнезиум пиев..

17. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    2.135
    А кој е бенефитот да се купува толку рано? Разбирам мерак а и некој ако сака да си распредели трошок во различни месеци ама друго?
    Јас почнав некаде во 7ми месец со купување ама не активно.
    До 36та недела планирам да имаме земено најбитни работи, козметика и облека имам купено основно како за почеток и за тоа нај не се замарам, во секој момент може да се докупи и одкако ке се роди бебче. Ги гледав списоците за што е потребно за новороденче и обично се огромни, се прашувам дали пола од тоа е искористено.
    Мене ми е прва бременост, и искрено немам ориентација што и колку ке ми треба. А и не можеш предвреме да знаеш за некои работи, пример за величини на облека зависи колкаво ке се роди бебето, дали ке ти бидат потребни шишиња и пумпа за одмолзување зависи дали ке имаш млеко и слично. Планирам да оставам дел од работите да ги купам одкако ќе се породам и ќе видам која е потребата. Или грешам?

На flawlessss му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    187
    Мислам дека генерално потребно е да имаш пд сѐ по малку. Пример неколку бодиња, неколку шпихозни, неколку тетра пелени. Јас сум трудна 30та недела со второ, секако големите работи ќе си ги наследи од поголемиот, дел купив , дел ми дадоа. Баш вчера пуштив 8 машини (вклучувајќи и за сушење) да исперам и сортирам гардероба. Јас овој пат почнав порано зошто искрено лога ќе земам одмор пред породилно сакам нозе у вис, да одмарам спијам и бидам полабава зошто со тодлер ем бременост при крај сметам дека е олимписки спорт.

од друга страна не знам што списоци сте гледале, ама верувам дека клучот е во балансот.

На ForeverYoung му/ѝ се допаѓа ова.
  19. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    153
    Каква 20та недела, не нѐ вадете од памет нас првородките хахаха :D Јас до втор скрининг реков не ни разгледувам, не па да купувам :lol:

На srcka12345, Nala1806 и ForeverYoung им се допаѓа ова.
  20. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    531
    Кога почнуваш порано со купување, имаш подолго време за да избереш а и за да следиш кога покрупните работи кои ти се допаѓаат (креветче, количка и сл) ќе бидат на попуст.
    За списоците делумно се согласувам, но мене на пример ми беше многу олеснително што скоро се си имав купено па во првите денови кои ми беа како во бунило зашто се ми беше ново, поинакво, не морав да мислам кој што треба да оди и да купи.
    Исто и за облеката, имав многу облека купено, но имав и бебе што многу блуцкаше на почетокот и морав да го пресоблекувам по повеќе пати на ден. Па не морав многу да мислам уште колку чиста облека имам, дали сум пуштила една машина во денот или сум ја заборавила.
    Се ова веројатно зависи и од карактерот, јас цел живот сум со списоци за се нешто и многу ми е полесно да функционирам кога однапред се имам организирано. Ама дефинитивно тоа што имав се спремено многу ми помогна во првите денови постпартум.

На 1001Ana1001, QweenSM и ForeverYoung им се допаѓа ова.