Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. St@n4e4650

St@n4e4650 Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    1
    Фактички треба да чекам 2 недели или како иде тоа

2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.742
    Допаѓања:
    19.816
    Да ама треба да лаже матичната тоа е проблемот и ја разбирам, некој може лиценца да изгуби.

Нема ли во закон некоја заштита па да те пуштат на принуден одмор во краен случај? За смени мислам дека има во закон само прва да одиш.

3. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.149
    Земи упат за на ГАК или Чаир и плачи дека не ти е добро дека имаш болки. Замоли ги да ти дадат боледување плачи дека не можеш да стануваш и седнуваш, дека тешко се движиш, дека на работа ти прават стресови. Или најди некој на ГАК или во Чаир ќе ти пишат без проблем извештај дека не можеш да работиш. И Букурешт ќе ти одобри. После за следните месеци ќе ти даваат извештај без проблем.

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.015
    Допаѓања:
    27.096
    Две недели гинеколог матичен. После упат за на Гак или Чаир. Идеш 2 дена пред тие две недели да завршат. И од таму ти продолжуваат боледувањето. После Букурешт одиш. И до крај одиш на конзилиарно.

5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    12.127
    Не знам каде да прашам, тука сте ми најактивни.
    Дали инсулинска резистенција и хиперинсулинемија се различна дијагноза?

Заради поголем плод во 16та недела некаде праев ОГТТ и резултатот од трите боцкања изглезе прилично низок.
    Сега во 27+5 праев пак ОГТТ, резултатот излезе уште понизок.
    Ендокринологот тврди дека имам хиперинсулинемија. Јас појма немам што значи тоа, дали е исто со ИР, преддијабет?
    Ако некоја од вас се разбира повеќе, ќе ги пишам и бројките од инсулин на гладно и глукоза...

Немам препишано за сега никаква терапија.

6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    2.461
    За дијагноза хиперинсулинемија, инсулинот во крвта треба да е повисок од нормално.
    Пиши што вредности добивте и за инсулин и за гликоза.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    12.127
    Околу 16та недела:
    3.9
    5.5
    4.3
    27ма недела:
    3.3
    4.5
    3.7
    Тие две се праени во иста лабораторија.

Пред дваесетина дена во друга лабораторија глукоза - 4.60 и инсулин - 11.6 ( реф.1.10-17.00) на гладно.
    Тогаш ми рекоа инсулинот дека е океј.

Во меѓувреме крвните слики во трета лабораторија глукозата на гладно се движи од 4 до 5.

Големи варијации се и не знам што е точно, а што неточно.

8. Makedonka123

Makedonka123 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    16
    Zdravo devojki , vo 11 nedela i 4 5 dena pravev skrining vo sistina kaj doktor Mitko Ivanovski se beshe vo najdobar red , priska napravena low risk, denes pravev skrining na gak , mi go praveshe ana daneva, kaza deka se e vo red so bebeto no vo izveshtajot pishuva hiperehogenost na crevni vijugi i zeludnik so hiperehogenost ,inace momentalno sum 13ta nedela i 3 dena , bebeto e ponapredno za nekolku dena, mu go isprativ izvehstajot na doktorot od sistina mi kaza deka ne e nishto zagrizuvacki ,no jas nemam mir , dali nekoja se soocila so vakvo neshto i dali se bilo vo red ?

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.742
    Допаѓања:
    19.816
    Имаше некоја причина што си правела и систина и гак скрининг?приска јас би игнорирала во случајот. А ти објасни таа од гак што значи тоа?

10. Makedonka123

Makedonka123 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    16
    Za refundacija na clexani ,bidejki na transfuziologija nesakashe edna doktorka da mi gi prodolzi a so mutacii sum , a od sistina izveshtaite ne gi priznavaat pa morav vo gak da zakazam ,nishto detalno ne mi objasni za toa kako da me ignorirashe, koga ja prashav dali e zdravo bebeto mi odgovori zdravo e i mi kaza na kontrola za 4 nedeli

11. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    1.019
    Na gak gledaat samo srceva reakcija i ti davaat izvestaj ne se zamaraat.Taka da nema da ti objasnat ni sleden pat.

12. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    596
    Во врска со клексаните што кажаа дека ке бидат на позитивна листа од кога важи тоа ? Во аптека сеуште наплаќаат

13. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    596
    Цела бременост ми правеа стресови со стомачето. Секое одење тоа се нагласуваше, бебе се роди супер 3400 во 39та. Не се секирај. Доколку качува на тежина, протоците, плодовата вода, дд мери се во ред не се вознемирувај.

На mum1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TeddyBear_22

TeddyBear_22 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2023
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    363
    Требаше од ноември ама уште не се, џабе најавија да се пофалат. Уште по старо се купуваат, со рефундација.

15. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    10.580
    Пишав во соодветната тема но не добив одговор па затоа тука ќе прашам.

Некој што се има породено во Жан Митрев да сподели што треба да се земе за во болница за бебе и мама?
    Или се ти даваат таму?

Наскоро треба да почнам да се спремам па да знам што како да купам да понесам со себе.

Исто и за педијатар, да препорачате некој солиден по можност во околината на Ново Лисиче/Аеродром?

16. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    176
    Феминки, дали знаете какви се тие предавања на клиника за труднициве во 9ти месец и како оди оријавувањето, кај се случуваат?

17. Pravnicka22

Pravnicka22 Нов член

Се зачлени на:
    23 февруари 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Некоја трудница со искуство со позитивен микробиолошки брис на CMV(Цитомегаловирус)? 9та недела сум, покрај сите проблеми што ги имав, уште ова ми фалеше...Никогаш претходно не сум имала позитивен микробиолошки брис на овој вирус, а во првата бременост правев Торч тогаш Igg ми беше позитивно, а Igm негативно на CMV...се извадив од памет читам некои ги праќале на амниоцентеза заради ова ;(

18. mum1234

mum1234 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2025
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Ќе ти требаат твоите лични работи за хигиена (паста, четка) и само за кога ќе излегувате од болница облеката за тебе и за бебуш, друго ништо не ти треба.

На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dejziii

dejziii Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    122
    Здраво, девојки :inlove:
    Јас сум во 7ма недела бременост и сеуште немам отидено на доктор. Имам закажано термин дури по две и пол недели.
    Последниве две недели имам постојано гадење од моментот кога ќе станам, па се додека не легнам навечер. Немам енергија, ми се гади од секаква помисла на храна и не можам ни да готвам. Претходно готвев со желба и без проблем, а сега ретко кога ќе ми се пријаде нешто конкретно и само тогаш можам да каснам.
    Познавам многу трудници и никогаш не сум слушнала некоја да се жали со вакви симптоми(Можеби ги имале па си ќутеле..). А јас инаку не сум човек што се жали и не сум била „лигавa“ никогаш, ама сега стварно цело време ми е лошо и веќе почнав да се грижам дали е нормално до вој степен да се мачнините…(Можеби организмот ми е поосетлив оти пред 1 година завршив со хемо терапии)
    Дали некоја од вас имала вакво постојано гадење во 6 и 7ма недела?

20. TeddyBear_22

TeddyBear_22 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2023
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    363
    Не има и такви, многу од нас не сме можеле да се запреме од повраќање, со многу изразени мачнини и постојано гадење. Секоја бременост е различна, слушај си го своето тело и своите потреби. Утешително е што најчесто после 12 недела поминуваат :)

На Ladyme и dejziii им се допаѓа ова.