Бремена сум 22ра недела од ноќеска ме болит стомакот поточно десната страна од стомакот и цела десна страна ја осејкам здрвена.Мислење ве молам прв пат ова ми се случуваат.
Дали е како сечење? Ако е како сечење, лигаментите се. Сосем нормално во бременост, непријатно ама нормално.
Здраво на сите Јас денес бев на цтг, сеуште е мирно и нема болки а веќе сум 40+0. Матичниот ми рече од сега преку еден ден на цтг но бидејќи е викенд ме праќа во сабота на ГАК. Дали може некој да ми каже каде да се обратам за цтг таму. Имам упат од матичниот во случај да започнат болки или пукање на водењак а секако важи бидејќи веќе сум и со поминат термин
Имам читано дека некои мајки што се по втор/трет пат бремени осеќаат мрдање толку рано ваљда ти најубаво знаеш за себе.
Мрдање можеби може толку рано, ама појаки удари не верувам. Јас почнав да го осеќам околу 16,17 недела ама појаки удари после 21 почнаа. Може и индивидуално е.
Дали вие што имате правено ИВФ одевте истовремено на прегледи и кај матичниот? Јас ќе ја водам бременоста во Систина, но ме интересира дали има потреба да одам и кај матичната, за некако да ме има во државно здравство како трудница (за после да можам да земам породилно..?) Имав закажано прв преглед кај матичната во 9та недела, но ми откажаа не била на работа оваа недела и ме презакажаа дури за 12та недела тогаш имаше термин, искрено многу се изнервирав затоа што сакав да слушнам на ехо дали е се во ред. И сега ќе ми се погоди во 12та недела да одам на преглед и во Систина и кај матичната.
Не сум била ивф. Ама и кај матичен и на Гак паралелно одев. Матичната ми потврди бременост и тоа ваљда го внесуваат во систем. После ќе ти требаат упати за испитувања, како брисеви, скриен шеќер, димери. Освен ако се ова не сакаш да ти е приватно и така и да плаќаш. Со тоа што и ако треба да примаш клексани, ќе неможеш да земеш редундација.
Jas isto paralelno odam i na dvete mesta, so toa sto tamu kade sto pravev ivf mi rekoa deka kaj niv mozam na dva meseci da pravam kontroli ( a iskreno i povekje mi se dopagja ehoto kaj niv dava cista slika) a kai maticnata na sekoi 4 nedeli, plus kaj nejze brisevi i slicno.
Мора матичен гинеколог да ти отвори породилно на крај, направи барем еден преглед и кажи и дека ќе продолжиш Систина.