Здраво на сите, Сакам да Ве прашам кој е начинот да се се земе боледување повеќе денови, а да не се води како патолошка ? Знам дека 15 дена може да даде матичниот гинеколог, а после тие 15 дена се оди на комисија. Дали комисијата расправа и дава боледување исклучиво 45 дена пред термин или? Барам решение затоа што не сакам да го отворам пордилното најрано
Komisijata dava patoloska do 45 dena pred poroduvanje, posle ili odmor ili pak boleduvanje treba da se otvori ako ne sakas odma porodilno.
Ne sum slusnala deka treba tri pregledi kaj maticnata za izdavanje na potvrda za vo soxijalno ili vo opstina.
Здраво друштво. Бремена сум точно 6 недели. Во четврток треба да одиме на контола и да го слушниме срцето. Пред да останам бремена само еден месец пијав кломифен, најниска доза и примнав инекција Овиртеле. Испитано хормони, крв се е во ред. Некаде читав за негативен ефект врз јајце клетката од кломифенот. Некој да сподели искуство лично или од некој близок што пијал исто кломифен...
Жени сакам да ги завршам препорачаните испитувања пред идам на преглед во 12та недела. Докторот ми има напишано да проверам следново: - ( Крвна слика, Гликемија, Fe/Serum, хемостаза, ДД, Хомоцистеин, Урина/сед, уринокултура) Крвна слика со мокрача правев во Биотек, (веројатно основен пакет зошто не видов Fe/Serum, ниту гликемија...) ДД и хемостаза испитав на клиника. А Гликемија и и Fe/Serum, homocistein каде се испитува? Дали тоа обично иде со проширена крвна слика?
Гликемија или шеќер заедно со шелезо се испитува со обична крвна слика . За хомоцисеин нека каже друга членка .
Да не знаете Биотек дали со упат може гликемија и серумско железо? Обичната крвна слика со мокрача во Биотек е 175 ден, одма се завршува без гужви, да не чекам на клиника. Хомоцистеин изгледа се испитува на Биохемија на клиника, така најдов низ постари мислења. Се надевам дека не е на ендокринологија зошто ќе ми отиде пола ден...