Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.600
    Допаѓања:
    29.336
    И моето јас го носев ниско и цело време беше со главата надоле.
    Кога и дс отидев на преглед се беше завртен со главата надолу и го носев ептен ниско,затоа осејќав на почетокот дека ми се оди цело време во тоалет,векќе при крсјот и огромен притисок во долниот дел од стомакот.
    А може и да се подигне нагоре само.

2. Ehh10

Ehh10 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    25
    I mojata bese mnogu nisko pa koga pocna poveke da raste veke posle 30ta nedela ne bese tolku nisko ama svrtena si e nadolu celo vreme. Na pocetok deka imaat poveke mesto i se mestat kaj so im e udobno posle veke koga nema kaj da mrda mnogu se mesti.
    I liceto ne sme i go videle od 20ta nedela racete i se na liceto i ne se pokazuva eve veke sum 37ma zdravje koga ke se rodi ke ja vidime. :D

3. mamacita que

mamacita que Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2026
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    83
    Дали во 13 недела димери од вредност 975 ngr/ml се многу покачени? Границата е 0-500, исплашена сум а докторката тек утре е на работа.

4. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    187
    Кај трудници е нормално да се покачени и не важи таа скала од 0-500. Немаш потреба од паника и стрес, мислам дека се во границата за прв/ втор триместар, ќе видиш и утре со матичната :)

5. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    2.295
    Zenith izglwda si se podrekov malce vekje sum skoro 32 nedela mi se pokacuva pritisikot denovive mi rekoa ako ostane vaka ke treba therapist nekoja
    Dali imala nekoja slicno iskustvo?

6. Newmom22

Newmom22 Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки, точно 12 недела во бременоста сум и приметив последниве неколку денови пред да заспијам неколку пати се сецкам, осеќам како гушење, како да нема воздух, осеќам некоја вознемиреност и имам проблем потоа да заспијам . Додека одев на работа се беше во ред, од кога ми отворија паталошка дали оти цело време сум дома почна ова да ми се случува. Исто и преку ден кога покушавам да одморам наеднаш се сецкам, и одма ја осеќам таа вознемиреност. Некоја со сличен проблем? И како сте го решиле.

7. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    336
    Prepisani mi se kleksani od transfuziolog poradi mutacii. Koga ke se utvrdi bremenost koja nedela treba da se odi na transfuziolog za proverka na hemostaza, ddmeri... i sto se ispituva na pocetok

8. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    168
    Mamicki ve molam za iskustva, tie sto ste so kleksani i aspirin. Imeno 2 neuspesni bremenosti do sega. Edna vo 8 ma ned. bez nikakva terapija i bez srceva reakcija, druga docna vo 17 ned spontan abortus, kade sto pataloski e konstatirano placenta insuficiencija, vo taa bremenost e koristeno kleksan ednas po 0,4. Bidejki sum vo Germanija i ne im veruvam voopsto na doktorite tuka nitu sum sigurna sto da pravam i sakam da dojdam za Makedonija. Od sabotata imam pozitiven test, i mi e dadeno terapija 2x0,4 kleksan i 150 mg aspirin sekoj den. Dali nekoj ja imal ovaa dijagnoza? Primal po 2 kleksani i aspirin sekoj den? Dali ima nekoj rizik ako e terapijata mnogu?
    Ve molam za Vasi iskustva bidejki sum vo nedoumnica i isplasena, i vsusnost treba da se odlucam kako da gi zemam. Vi blagodaram odnapred.

9. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    336
    Некој со искуство за водење бременост од др.Корнелија од Систина? Се мислам за кај нејзе

10. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    562
    Здраво, дали некоја има искуство. Живеам во странство, сакаме летово да одиме мк и кога ќе треба да се враќаме јас ќе бидам веќе 29 30 недела. Wizzair на нивната страна пишува дека може да се патува 28 до 32 недела само со потврда од гинеколог. Дали во мк би ми дале таква потврда (Систина, ремедика...) иако не ја водам таму бременоста? Имала ли некоја слично искуство?

11. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    14.542
    Немаш потреба од никаква потврда .. имам патувано во 30та недела :)

На охриѓанка му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lenaa__12

Lenaa__12 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2024
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    343
    Јас мислам подобро за секој случај да си имаш потврда. На една моја пријателка и правеле проблем на аеродром во Германија и едвај ја пуштиле да лета..

13. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    889
    Допаѓања:
    1.109
    Девојки, дали некоја имала слично искуство?

Јас сум 22+ недели бремена, имам серклаж и од ноќеска ми се појави постојано печење длабоко во вагината. Немам никаков исцедок, но кога мокрам печењето станува многу посилно, а и почнав да мокрам почесто од вообичаено.

Дали некоја од вас имала вакви симптоми? Што на крај испадна дека е причината? Дали правевте анализа на урина, уринокултура, вагинални брисеви или некои други испитувања? Би ми значело да споделите што ви открија и како поминавте.

14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.782
    Допаѓања:
    16.171
    Ми личи на уринарна, ако брисевите ти се чисти, може е уринарна инфекција. Направи уринокултура.

15. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    33
    Само што приметив на бришење кремов исцедок. 13+4 сум, вчера бев на прв скрининг во Систина, се е добро. Вчера малце повеќе се опуштив со пешачење после прегледот. Може ли тоа да го предизвикало?
    А утре сум кај матичната за брисеви. Не знам дали да одам до Систина ако продолжи вака или да почекам до утре, скроз паника ме мавна

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.680
    Допаѓања:
    27.137
    Јас имам патовано во двете бремености и никогаш не ми побарале потврда иако еднаш носев, јас искрено почеток на 9ти патовав ама не бев голема многу и со јакна никој не ме ни примети. Иначе можеш да извадиш ќе кажеш предходно дека си за преглед поради дозвола за патовање и ќе ти дадат. Јас во Ремедика бев.

17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.680
    Допаѓања:
    27.137
    Имав јас кафен исцедок 7ма недела после 4 дена бев на преглед се беше во ред, предходните денови многу пешачев, дигав децава, но докторката ми рече можно е да е од тоа ама најчесто е застарена крв. За свежа ми рече да одам на амбуланта ако се деси, со второто 10та недела имав свежа крв исто после патовање и многу пешачење ама и тогаш се беше во ред. Иначе можмо да е и од прегледот ако бил вагинален.

18. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    33
    Абдоминално само цел месец ме гледаат. Отидов сепак, место не ме фаќаше, среќа не е свежа крв ама имаше како конци црвени. Не ми кажаа причина, вака се ок изгледало, постелка не е одлепена, едино миомот што ми пораснал до кај 5цм. Дали од тоа може да се случи врска немам, немаше одговор.
    Се надевам ќе се смири брзо. Фала за споделено искуство :)

19. twinkles*

twinkles* Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2026
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    43
    Здраво мамички. :l:

Дали некоја имала искуство со предвремено породување поради зголемена плодова вода? Јас сум 33. недела, но бебето по мерки одговара на околу 37. недела, тежи скоро 3 кг и е наместено со главчето надолу. Докторите ми рекоа дека поради зголемената плодова вода постои поголем ризик водењакот да пукне предвреме.

Имам и силен притисок во карлицата, иако стомакот се уште ми е високо. На преглед ми кажаа дека има малку истекување на плодова вода во грлото на матката но засега немам контракции на ЦТГ, иако стомакот нон стоп ми е тврд

Дали некоја била во слична ситуација? До која недела издржавте и како започна породувањето?ме фаќаат паники не сум спремна никако:l:

20. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    381
    Здраво мајкички, мене терминот ми е почетокот на септември и сега не ми е јасно како треба да го облеквам детето. Дали да купвам со долги или со кратки, првиот месец, за излегување од болница.. Слушам велат еден слој повеќе од тебе, ама дали важи и за новороденче истото. Ве молам за совет, да не го сварам или замрзнам детето.. :D