Мајки 34 недели + како се осеќате. Болки во половината по цела ден бебе активно 24/7. Прегледана доволно плодова вода, без контракции, и затворено грло а болки во половина нон стоп. Како се осеќате вие?
Девојки, дали ве болат препони после спиење/станување по долго седење? Додека не се раздвижам имам болки во препоните, буквално цел препон и како према навнатре... Досега затворено грло, вчера бев на матична ама не измеривме грло. Дополнително, вчера и се лизнав, не паднав на стомак, на колена се пречекав и на раце па си велам и од тоа да не е. 30 недела инаку, бебе го мерат за 1 недела плус од почеток.
Од утре влегувам во 34 недела и многу ми е мачно на моменти.... Чувствувам некоја слабост, снемувам сила, цела снага ми се претресува.... Хемоглобин во ред, железо на граница, пијам терапија за него, пијам вода, имам апетит, ама веројатно жештините се причината, ме препотува... И сите други резултати се уредни
Нормални се тие болки, како ќе напредува бебето односно ќе стежнува и повеќе ќе те боли. Исто, можно е и срамната коска да те боли, мене при крај и тука почна.
Majki imam prasanje bidejki sum mlada majka pred 3 god koga se porodiv so prvokacija i so epidural dali taka povekje boli jas nemav bolki za otvaranje ama morase taka oti vodata bese zamatena sega vekje sum 9mesec i neznam dali da si cekam do kraj ili da cekam da me fatat bolovi po priroden pat
Само сакав да споделам искуство со зимање клексани на рецепта, може на некој ќе му е корисно и ќе му спаси време, зошто јас 3 цели дена се бафтам со ова и конечно после 4 обиди во аптека напред - назад успеав да ги земам!! 1. Извештајот од гинеколог специјалист (не матичен) треба да биде со шифра Z92.1. Освен што се наведува дека треба да се прима клексан и дозата, многу е битно да стои генеричкото име не само клексан (т.е Enoxaparin), во спротивно нема да ви го прифатст извештајот во аптека. 2. Рецептот треба да биде издаден од матичен гинеколог, за трудници треба да се селектира дека се работи за хронична состојба, на еден рецепт можат да се издадат најмногу 10 клексани, така што ако гинелологот специјалист во препишал за цел месец (х30), матичната треба да ви издаде 3 посебни рецепти. Освен тоа треба да се внимава дека под специјалист на рецептот треба да стои факсимилот на специјалистот кој го напишал извештајот, не на матичната (која исто така е специјалист и веројатно под дифолт и се пополнува тоа поле). Доколку нешто од ова не е исполнето, нема да ви ја прифатат рецептата
Најдобро е природно да чекаш доколку е можно, јас исто млада ги родив двете еве сега 3то на 28г. ќе родам здравје и двете ми се по природен пат. Со провокација боли повеќе мислам ама второ да знаеш дека процесот трае многу помалку него за прворотка.
Jas zemav izvetaj od transfuziolog so sifra Z92.1 i recepta od maticen ginekolog na koj ne pisuvase od koj specijalist e izdadena. Da, eden recept e za 1 kutija odnosno 10 kleksani. Vo apteka im gi dadov 3 recepti i izvestajot od transfuziologot i mi gi dadoa
@naturally , @denizzz @Bubish26 Ви благодарам многу, многу ме утешивте! Баш така ги осеќам и јас - кога станувам навечер едвај одам или кога ќе станам од стол во канцеларија дур се раздвижам. Фала ви уште еднаш
На последниот брис 34 недела ми покажа кандида. Докторката ми даде иновак вагинални. Дали некоја од вас имала сличен проблем и дали ги користела истите и дали при пораѓај имало некој проблем.
Имав јас во првата бременост кандида, мат гинеколог ми препиша вагиналети, не се сеќавам кои, ама се среди проблемот.. Потоа имав нормално породување, сѐ си беше во ред. Многу честа појава е кандидата во бременост.
Zatoa i si prasuvam za mislenje za prvo neznaev sto kako i aj so provokacija pa epidural i sega za vtoro se mislam kako da odam nekako ne sakam da me secat sakam pak prirodno dokolku ne se iskomplicira nesto pa da cekam da me fatat bolovi
Епа почнаа да им прават проблеми од фондот на аптектите и за такви грешки како специјалист полето да е празно, не им ги признаваат рецептите, па самите аптеки морат да ги покријат трошоците…Правев муабет со неколку фармацевти дур се оправавме како треба, ептен се исплашени од казни и од тоа што доста грешки и пропусти се направени, што многу од нив не ни набавуваат веќе нови тури клексан или не признаваат рецепти дур не се синхронизираат сите и не е јасно како стварно треба. Затоа и споделив, може на некој ќе му помогне зошто стварно не е хумано посебно за нас трудници да се маткаме навака натака на топлово и пак да не завршиме работа…
Види, ако поминат 2 недели над термин секако ќе дадат провокации али не го разбирам делот со чекањето? Секако ќе чекаш до термин или некој ден плус, доколку е се во ред зошто да не би чекала тоа не ми си јасна. Сите чекаат да падне чепот или да почнат болови освен ако не е договорен царски од Х причини или ептен надминување на термин.
So prvoto koga otidov bev tocno 40nedela i mi rekoa deka malku vodata e zamatena saka da me pustat ama bidejki bese zimno vreme i ne bev od ist grad mi pustija prvokacija i taka me poragaa pa zatoa sea si prasuvam sto e podobro
Па тоа то велам, ако е се во ред ќе чекаш, ако не е ќе направат што е потребно. Не значи дека овој пат би била заматена, сега не можиш ништо да правиш, кога ќе дојде време за тоа ќе видиш. Заматена вода е опасно и затоа одат да се породи мајката побрзо.
Феминки 2 вечери по ред пред да легнувам одам до тоалет и на хартија има бледо кафен секрет разреден со мокрача. Исто има насабајле после првото мокрење во текот на денот не. Дали некоја има вакво искуство? Се почнувам да мислам дека е од клексаните пошо навечер ставам.