jas lori skoro sekogas za vreme na ovulaciujata imav bolki nekogas pojaki nekogas poslabi mislam deka se e vo red,ti posakuvam se najdobro
ЗДРАВОО МАМИЧКИ МЕ НЕМАСЕ ДВА ДЕНА. ПА ДА ВИ КАЗАМ ВЦЕРА ПРАВЕВ БРИСЕВИ И ПАП АМА ДУРИ ВО ПОНЕДЕЛНИК РЕЗУЛТАТИ И НЕШТО ШТО НЕ МИЕ ЈАСНО Е КОГА БЕВ ВО ГАК МИ РЕКОА ИНФЕКЦИЈА УМАМ И ДА ПРОВЕРАМ ВЧЕРА БЕВ КАЈ МАТИЧНИОТ И ИН МИ КАЗА ДЕКА НЕМАМ НИКАКВА ИНФЕКЦИЈА СЕГА ШТО ДА МИСЛАМ НИ ЈАС НЕЗНАМ. ПОЗЗЗ ЗА СИТЕ
Здраво девојки често ве читам ама не сум пишала до сега јас сум во 30 недела од бременоста. Сакав да дадам совет на тие што имаа пишано за рана бременост, кај што др имаше видено само сакус без ембрион. Немој да избрзувате!!! Јас бев случај каде што овулацијата настапила 2 недели покасно и наместо 7 недела јас бев 5та,еве и сега кога одам на прегледи треба да сум 32 недела ама ехото покажува 30,тие 2 недели доцнење се јавуваат цело време на ехо прегледите. И ме извадија од памет нашиве полуучени доктори. Сакаа да ми прават киретажа еднаш поради тоа што немало ембрион во 7 недела а потоа во 9 недела пошто немало срцева акција. двата пати одбив на моја одговорност!!!!Сакам да кажам секогаш да си барате 2 па и 3 мислења.Ако некој доктор ви спомне киретажа отидете и кај друг доктор на преглед. има разлика и во ехо апаратите,мене во 2 денови ме гледаа на 3 апарати и сите 3 покажаа различно! Можеби кај вас ( дај Боже) ке биде се во ред ама јас да си кажам што преживеавме ние и колку можат лекарите да погрешат особено во рана бременост. Ништо нема да ве чини ако почекате и си дадете време. јас забележав дека лекариве работат многу рутински ама за нас бебето не е рутина. И заборавив да напоменам,обавезно да си барате вагинално ехо на почеток на бременост! на абдоминалното ама ништо не се гледа на почеток на бременост. Поздрав до сите!
ДОБРО УТРО НА СИТЕ ЕВЕ И ЈАС ДА СЕ НАДОВРЗАМ ВО МУАВЕТОТ И МЕНЕ МИ СЕ СЛУЧИ ИСТОТО ПРВ ПАТ КОГА. БЕВ НА ГИНЕКОЛОГ МИ РЕЧЕ ИМА БРЕМЕНОСТ НО НЕГЛЕДА НИШТО ТОГАШ БЕВ ЧЕТРИ НЕДЕЛИ АМА СЕГА ВО ПЕТАТТА НЕДЕЛА СЕ ВИДЕЛО ЕДНА МАЛА ЦРНА ТОЧКА . ЗНАЧИ НЕКРЕВАЈТЕ ПАНИКА ШТОМ ИМА БРЕМЕНОСТ ГАЈЛЕ ДА НЕМАТЕ УЗИВАТЕ СИ ПОЗЗЗ
Најпрвин честитки за бременоста!!! =) Можам да се пронајдам целосно во твојов пост, затоа и побрзав да ти одговорам...Јас и мм многу ја посакувавме оваа бременост, шест месеци не успеав да зачнам и кога конечно ми се случи чудото, како цел свет да ми се сврте наопаку Болките се нормални во овој период заради ширењето на матката. Јас исто така имав (и сеуште имам) анксиозни напади, `летаргична` сум, безволна, плачам за се` и сешто...Мора да сфатиш дека некои жени потешко ја поднесуваат бременоста и ние ја имаме таа ``среќа`` да спаѓаме во нив. Јас некаде во 6та недела посетив и психолог бидејќи се плашев да не се мрднам Среќа што маж ми и мајка ми ми пружаат неверојатна поддршка и бескрајно ме толерираат! Инаку и самата сваќам дека на мигови сум неподнослива -што никогаш до сега не сум била.. Муабетот со докторот многу ме опушти, во мигот кога сватив дека не сум единствена трудница што се соочува со овие проблеми и стравови во почетокот на бременоста, и дека сето тоа е нормално. Најважно е да не се оптеретуваш со непотребни работи, и максимално да избегнуваш стресни ситуации, како и филмови чија содржина може да те вознемири. Насочувај се кон позитивни работи колку што можеш повеќе. Мене сеуште е тешко да ме изнесат од дома но гледам да се натерам да станам за прошетка на водно, за во зоолошка, кино или театар. Вечерните излегувања ги избегнувам, или одиме по гости со мм кај пријатели кои знам дека ќе ме расположат. И секогаш имај на ум, дека поголем бллагослов од ова, неможело да ти се случи. Биди среќна и благодарна на Бога!
исто и јас имав болки при овулација но сепак доколку воопшто не си била на контрола на ехо да си направиш еден преглед па потоа да почниш со терапијата за инвитрото. не сакам да те плашам но убаво е за сите да прават редовни прегледи пред да се почне со правење бебе така ќе знаете дали е се во ред без никакви нервози. мене лично кога ми се зголемија болките при овулација и менструација мислев дека е нормално дека стареам итн а всушност болките биле заради ендометриозата. поздрав и со среќа.
Лори тие бодежи и болки се веројатни (несигурни)знаци за овулација. исто така и зголемен беличаст( или прозирен) секрет од вагината и покачување на базална температура спаѓаат во тие несигурни знаци. Најсигурно дали има овулација може да ти каже гинеколог кога ќе те види на ехо. Јас уствари сакав да замолам некоја од вас да сподели искуство за породување во ГАК. Што треба да се понесе со себе,кои документи се потребни, од кога се оди на ЦТГ и колку време трае тоа ЦТГ Имам болки во кичмава кога лежам на грб па тоа со ЦТГ-то ми се гледа како проблем За тие што имаа напишано дека имале болки на почеток на бременост,и јас имав ама на мене една докторка ми кажа дека тоа не е нормално, ми даде вагиналети утрогестан и болките се смирија. Може и сами да си ги купите пошто не одат на рецепт,околу 500денари се. а има едни добростон мислам дека беа ,тие се на рецепт. по содржина се прогестерон,така да не штетат а на вас ќе ви биде попријатно
Уште една недела и ќе бидеме спремни Мама почна да си ја спрема торбицата кај и да е до крајот на следнала недела се ќе биде спакувано Едно прашање, дали би купиле количка пред време или би чекале бебето да се роди прво?
Оооо cecilia па ти полека но сигурно стаса до финишот , се изненадив сега кога прочитав Браво, со лесно нека ти е. Јас не купив количка пред пораѓај, туку ја земав првата недела кога се вративме од болница. Е сега ако ги почитуваш 40те дена тогаш ова не ти е изводливо. Но, да ти кажам уште одма нема да имаш потреба од количка, или пак прошетај најди си ја, па кога ќе се породиш нека одат да ти ја земат.
Нова сум на форумов и сакам да им посакам среќа лесна бременост на сите мамички и за тие што во иднина посакуваат да станат мамииииии и )) Да имаат здрави весели среќни бебушкии...Сета позтива и среќа од мене Со надеж дека и јас ке го осетам тоа чуство )) Бакнежиии
Mesinja eve me pak nesto da se pozalam.Snosti jadev luto,potoa cela nok oko ne mozev da sklopam,me izgore zelednikot,povrakav.Denes isto taka mi e loso,cel den go pominav v krevet.Od denes zapocna da me boli i stomakot nisko i kicmata.Dali e mozno da me boli od sto se napinav povrakajki snosti?!
Здраво мамички сакам да Ве прашам дали има некој од Вас пумпица земено и колку е ефикасна, каде можам да ја најдам и од која фирма е најдобра. Ви благодарам однапред. Поззз
Добро утро труднички. Како сте? Нешто ве нема последно време, дали од ладното ве мрзи и да пишувате ( како мене на пример ) или па не , нема веза. Јас само да ве поздравам, моето бебче клоцка како лудо, синоќа не можеше да се смири, правеше внатре во мешето Како и да е, само нека си расте таму кај му е местото и нека си ужива па уште малку и ќе се дружиме и во живо, леллее едвај чекам и не ми се верува како минува брзо времето, за час и до сите вас драги мешиња
Добро утро на сите! Како сте ова саботно утро? Јас еве вонредно на работа и денес што да се прави кога се мора се мора Јас да ви казам дека оваа неделе минав многу тежок период во смисла на многу повраќање и тешка мигрена (која патем е нормална за мене ама сега кога треба без никакви лекови против болка да ја поминам три дена бев за нигде).Неможев од кревет да станам,Дехидрирав , притисокот ептен ми се снижи дури неможеа сестрите во амбуланта да ми стават инфузија ,па поминав и без неа но јас си знам како Но лошото помина да се надеваме и сега сум многу подобро каков нов човек, но многу се исплашив за мојата бебушка да не му стане нешто зошто три дена ништо да не задржам во себе ни храна ни течност па недај Боже некои последици да има.Док. ми рече дека се е во ред кога ме гедаше на ехо па малку ми олесна. Сега во вторник сум на редовен преглед и ке ми ги прават сите испитувања што се прават во 12та недела(микробиолошки и испитување да Даунов синдром).Се надевам се ќе биде во ред со сите резултати. Поздравче
Ние си земавме пред да се роди и тоа 3 дена пред И 2 дена по враќањето дома, бебушко со 5 дена убав сонќев ден и ние количката и надвор до на педијатар и онака имавме термин и наредни пати нон стоп кога беше топличко и не дуваше го вадевме. Е сега твоето баш зимско бебувче ќе е, па освен транспортер за во кола, па количката би можела да почека. Ама сепак твој избор. Најважно е се да е во ред, а за другото ковај работа
Добар ден и од мене мешковци. Ние па ко за промена денес дома..фала богу...Ама пак нема лешкарање..во куќичкава моја бомба ко да паднала и разорила се... последица од двонеделното активно акање надвор и работење ко да ќе е крај на светот.хаха..Бебушка моја вчера и денес е ептен мирна..ама ептен... еднаш или два пати преку сила дали го сетив за 48 часа. Малку ме загрижува тоа морам да признаам. Конечно признавам дека грешам со мојата пракса на неодење на лекар. Нели пред некој ден пишав за случајот со крварењето..ајде нели хематомот е причинител... пак на инекции и остана да го сметам за изолиран случај бидејки не се повтори од тогаш а и кога се случи нели не отидов одма на лекар туку после 3 дена така да.. упм-знам дека грешам ајде не ме карајте... Арно ама ( ајде поискусни мамички ве молам за совет ) пак сум збунета. Вчера утрото бев мокра кога се разбудив од спиење..пак незначително мала количина бистра течност како флека на чаршафот. Потоа во текот на денот немаше ништо. не му реков ништо на мм оти го знам-ајдеееееееее на лекарррр ваква таква онаква... И денес пак.. Ама во одење.. Правев букетче низ двор и си викам хаха..сум се подмочала ли?? Арно ама ми се виде флека и на пантолоните и ете го мм почна да хистерише. Има некој чуден мирис. Се пресоблеков, измив и еве до сега пак нема ништо. Суво е. И сега?? Во милион прашалници сум. Реков ај да седнам на ком, да ве читнам, да се посоветувам и најважно - уффф да се одморам малку. Обично и кога ќе седам бебушка ми е најактивна..ама бадијала..ја нема..
Анчетупанче да си одис на доктор обавезно. Може да ти е пукнат водењакот и да си почнала да се отвараш. И јас имам водичка ама не толку многу да остава флеки на чаршав или на пантолони. Може да имаш ризик од предвремено породување. Не се зезај. Одма на лекар. Ај ти држам среќа.