сега сум 8 недели и4 дена.ме буни тоа што и на клиника беше хематом и кај докторот исто со тоа што минатиот пат докторот ми рече дека можеби била близначка бременост а вчера ми тврдеше дека е тоа така.и незнам веќе што да мислам.
примам секој вторник инекција прогестерон и утрогестан секој ден по три пати ставам и строго лежам.мене не ми е јасно ако ете било близначка бременост како ќе се изгуби тој дел кај што нема веќе плод и дали има вакви случаи како мојов,незнам што да мислам.
Zaboraviv da prasam priska 2,i fetalen skriling isto li e? Imam uput pisuva z34 nadzor za normalna bremenost,ambulanta za fetalen skriling (21 nedela)ke go pravam? Pisetemi jas nisto ne razbiram
Здраво девојки, Јас сосема неочекувано и непланирано испадна дека сум бремена. Обично добивам на 32 дена. Последно имав добиено на 2 август.Откако помина денот кога требаше да добијам, направив тест со мокрача, од аптека и испадна негативен. Си помислив можеби ми доцни од стрес, промена и сл. па не се загрижив. Но откако поминаа повеќе од 2 недели отидов на гинеколог. Тој ме гледаше на ехо и ми вика, не гледам ништо во маткава, ама оди испитај бременост преку крв. Испитав и што да видам Позитивен тест. Докторот ми рече да почекам до петок, па да проверам BHCG со титар, да се види дали можеби е многу рана бременост, штом не се гледа на ехо или недај боже вонматерична. Доколку пак вредностите се мн мали можно е и да имам спонтан абортус. Имал некој сично искуство? Некако сум мн загрижена, 300 филма ми се вртат низ глава.
Тоа е тој скрининг што се прави обавезно во бременост во 21 недела на 4д,а приска 2 не е исто,тоа мислам порано се прави и само ако доктор каже,јас пример не првев ни приска 1 ни приска 2 во прва бременост.
Имав таков случај со првата бременост, близнаци, меѓутоа во текот на развојот почетен едното се ствара хематом поради недостаток на генетски материјал, односно си се ствара постелка, плод, меѓутоа недостига дел од генетскиот материјал за да продолжи да се развива како што треба. Се открива дури кога ќе се види дека нема срцева акција. Во мојот случај беше така, едното си растеше како што треба, другото се створи хематом, бидејќи не ми дадоа инекции, всуштност ништо не ми дадоа...чекаа на милост и немилост така...здравото бебче умре поради хематомот, прекина да му чука срценцето моментот кога добив контракции и крварење. Затоа што хематомот ти е страно тело, и штом телото ти го детектира ќе сака да го отстрани од себе т.е. од матката...а со тие контракции и другото се одделува од постелката....
Затоа примам инекции,вчера четврта примив и утрогестан 3 пати на ден и докторот рече само да лежам.Многу ми е криво и многу се плашам посебно зашто има опасност од повлекување на здравото бебе,несакам ни да помислам дека такво нешто ќе се случи.До вторник којзнае како ќе издржам
Ивче се ќе биде добро, ајде не се сеќирај, имаш терапија, се ќе биде ко што треба. Ехеее колку бепчиња има со близначиња кои не успеале, дури некогаш и без да знаат докторите се случува, без да видат.
Немој да мислиш негативно, само позитивни мисли имај...ете гледаш ти даваат инекции...значи докторот си ја приметил ситуацијата на време и делувал тоа е добро Затоа ќе пазиш...пријателка моја си роди здраво право бебче вака...ист случај како што бев јас и ти како што си сега...само што исто и неа ја пазеа од старт... Тоа што мене ме зафркнаа е друг муабет...
ijas ja imav isatta situacija.primav utrogestan od 200 3xden .hematomotsam se resorbirase ednoto bebence prodolzi da se razviva i eve sme vo 30ta nedela.celo vreme sledevme situacija i se si eok.samo ubava misla
Jas pisuvav na edna forumka pred nekoj den, pak kje pisam, vo ovaa bremenost koga otidov prv pat na eho se vidoa 2 kesi, ednata pogolema ednata pomala i mi rece doktorkata deka e mozno da bidat bliznaci no bese rano da se kaze zatoa sto seuste nemase formirano ni embrion vnatre i mi rece pak da odam za 10 dena. Tie 10 dena ni jas ne znam kako izdrzav, zatoa sto i mnogu kasno nastana kaj mene oploduvanjeto, na 1 den samo pred da dobijam se zacnalo i zatoa i mnogu kasno se pokaza bremenost. Posle 10 dena koga otidov se vide edna kesa so edno embrionce vnatre i so srcence koe pulsirase, vtorata kesa ja nemase i taka mi kaza doktorkata deka organizmot ja apsorbiral i deka ne e apsolutno nisto strasno toa i eve me go turkam 8 mesec i vleguvam vo 9, bez nikakvi poteskotii, cela bremenost.
jas voopsto ne odlezav.nitu eden den ne si zedov odmor od rabota i ne mislev na nisto negativno ednostavno si go cekam momentot da si go vidam bebceto
Добро утро мешиња. @<3 pleza4e <3 мила, како се чувствуваш ти? Нели терминот ти се ближи. Имаш ли болки, има ли паника? Опиши какво е чувството, јас сум 36+5 и мислам дека ќе почне да ме фаќа паника не од пораѓајот, туку дали ќе бидам добра мајка на мало бебче? Другите мамички да знаат дека редовно ги читам и иако не пишувам постојано, ја имаат целата моја подршка и се надевам дека сите резултати ќе излезат позитивни.
Ах бре женички,ме расплакавте.Ви благодарам од срце за оваа поддршка,незнам што би правела без вас тука.Морам да бидам позитивна.Се молам се да биде добро на крај
@monik55 Само позитивно мисли и така ќе ти се случуваат се убави работи.Ти држам среќа да е се во ред денес со резултатите.
Терминот ми е утре контракции имам...ама сеуште не се толку активни на 5 мин за да одам во болница Па ќе видиме за колку ќе зачестат...денес, утре Паника нема, едвај чекам да го гушнам бебето Од кога го чекам... демек немаше да издржи до крај ама еве го крајот е утре Не се секирај, нема зошто да те фаќа паника, можеби сега ти е чудно сето тоа како ќе биде посебно ако не си била многу во контакт со бебиња ама првиот момент кога ќе го фатиш во рака ќе видиш дека се ќе ти се смени Си доаѓа мајчинскиот инстинкт, ти ќе знаеш што е најдобро за бебчето Ќе бидеш најдобра мајка не се секирај Заедно ќе гураме колички после
Уф ама ме раздрма една јака болка во долниот дел на стомакот, ко нож да ми пројде, е до толку, малку длабоко дишење и отиде. Може и да се цревата оти имав малце поневообичаена столица, поретка и со мирис јак. Не е болка константна туку повеќе како моментално. Ако се повтори ќе си идам кај гинекологот.
Lele lele zosto jas se tolku plasam od poragjajo?? Stvarno ne mi e jasno, da reces prv pat e ajde normalno e, ne znaes sto te ceka, se e novo, ama mene vtor poragjaj i naprotiv znam sto me ceka pa mozebi i zatoa se plasam, prviot pat na mnogu raboti ne razmisluvav nitu strav nitu trepet, goktorire mi se divea na dobrata sorabotka kako mi velea taka pravev, vo sporedba so drugi zeni koi piskaa, se derea, uf i uf i ne mozam, a jas sirota glas ne pustiv ko da ja ne ragjav ili ne me bolese ama aj sekoja si e prikazna za sebe. E otposle otkako se porodiv si razmisluvav sto bi mozelo da mi se sluci i mene i bebeto pa posle slusna za papocnara vrvka koja se zamotuva kaj mnogu bebinja pa ne daj boze......aj ne sakam ni da razmisluvam oti od toa se plasam.....kolku povekje mislam tolku povekje loso si pravam i znam deka e taka......
@ivi1987 @monik55 @MilaP ви пуштам среќа, се да е во ред со вас и бебушите, само добри вести да читаме! Дали жештина во желудникот е од киселини или нешто друго? Не можам да се издишам денес, а и ребрата ми ги помести бебето цела дијафрагма ми е крената. Што да се напијам освен гастро гард ?