Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    сега сум 8 недели и4 дена.ме буни тоа што и на клиника беше хематом и кај докторот исто со тоа што минатиот пат докторот ми рече дека можеби била близначка бременост а вчера ми тврдеше дека е тоа така.и незнам веќе што да мислам.

2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    примам секој вторник инекција прогестерон и утрогестан секој ден по три пати ставам и строго лежам.мене не ми е јасно ако ете било близначка бременост како ќе се изгуби тој дел кај што нема веќе плод и дали има вакви случаи како мојов,незнам што да мислам.

3. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Zaboraviv da prasam priska 2,i fetalen skriling isto li e? Imam uput pisuva z34 nadzor za normalna bremenost,ambulanta za fetalen skriling (21 nedela)ke go pravam? Pisetemi jas nisto ne razbiram:(

4. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.825
    Здраво девојки,

Јас сосема неочекувано и непланирано испадна дека сум бремена. Обично добивам на 32 дена. Последно имав добиено на 2 август.Откако помина денот кога требаше да добијам, направив тест со мокрача, од аптека и испадна негативен. Си помислив можеби ми доцни од стрес, промена и сл. па не се загрижив. Но откако поминаа повеќе од 2 недели отидов на гинеколог. Тој ме гледаше на ехо и ми вика, не гледам ништо во маткава, ама оди испитај бременост преку крв. Испитав и што да видам Позитивен тест. Докторот ми рече да почекам до петок, па да проверам BHCG со титар, да се види дали можеби е многу рана бременост, штом не се гледа на ехо или недај боже вонматерична. Доколку пак вредностите се мн мали можно е и да имам спонтан абортус.
    Имал некој сично искуство? Некако сум мн загрижена, 300 филма ми се вртат низ глава.

5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Тоа е тој скрининг што се прави обавезно во бременост во 21 недела на 4д,а приска 2 не е исто,тоа мислам порано се прави и само ако доктор каже,јас пример не првев ни приска 1 ни приска 2 во прва бременост.

6. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Имав таков случај со првата бременост, близнаци, меѓутоа во текот на развојот почетен едното се ствара хематом поради недостаток на генетски материјал, односно си се ствара постелка, плод, меѓутоа недостига дел од генетскиот материјал за да продолжи да се развива како што треба. Се открива дури кога ќе се види дека нема срцева акција.
    Во мојот случај беше така, едното си растеше како што треба, другото се створи хематом, бидејќи не ми дадоа инекции, всуштност ништо не ми дадоа...чекаа на милост и немилост така...здравото бебче умре поради хематомот, прекина да му чука срценцето моментот кога добив контракции и крварење.
    Затоа што хематомот ти е страно тело, и штом телото ти го детектира ќе сака да го отстрани од себе т.е. од матката...а со тие контракции и другото се одделува од постелката....

7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Затоа примам инекции,вчера четврта примив и утрогестан 3 пати на ден и докторот рече само да лежам.Многу ми е криво и многу се плашам посебно зашто има опасност од повлекување на здравото бебе,несакам ни да помислам дека такво нешто ќе се случи.До вторник којзнае како ќе издржам :(

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.611
    Допаѓања:
    108.940
    Ивче се ќе биде добро, ајде не се сеќирај, имаш терапија, се ќе биде ко што треба. Ехеее колку бепчиња има со близначиња кои не успеале, дури некогаш и без да знаат докторите се случува, без да видат.

На rakce89 и ivi1987 им се допаѓа ова.
  9. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Немој да мислиш негативно, само позитивни мисли имај...ете гледаш ти даваат инекции...значи докторот си ја приметил ситуацијата на време и делувал :) тоа е добро :)
    Затоа ќе пазиш...пријателка моја си роди здраво право бебче вака...ист случај како што бев јас и ти како што си сега...само што исто и неа ја пазеа од старт...:) :hug:
    Тоа што мене ме зафркнаа е друг муабет...:(:(

На slobodka и ivi1987 им се допаѓа ова.
  10. ance87@

ance87@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    39
    ijas ja imav isatta situacija.primav utrogestan od 200 3xden .hematomotsam se resorbirase ednoto bebence prodolzi da se razviva i eve sme vo 30ta nedela.celo vreme sledevme situacija i se si eok.samo ubava misla

На kukla21, Sunshine_1979, slobodka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Jas pisuvav na edna forumka pred nekoj den, pak kje pisam, vo ovaa bremenost koga otidov prv pat na eho se vidoa 2 kesi, ednata pogolema ednata pomala i mi rece doktorkata deka e mozno da bidat bliznaci no bese rano da se kaze zatoa sto seuste nemase formirano ni embrion vnatre i mi rece pak da odam za 10 dena. Tie 10 dena ni jas ne znam kako izdrzav, zatoa sto i mnogu kasno nastana kaj mene oploduvanjeto, na 1 den samo pred da dobijam se zacnalo i zatoa i mnogu kasno se pokaza bremenost. Posle 10 dena koga otidov se vide edna kesa so edno embrionce vnatre i so srcence koe pulsirase, vtorata kesa ja nemase i taka mi kaza doktorkata deka organizmot ja apsorbiral i deka ne e apsolutno nisto strasno toa i eve me go turkam 8 mesec i vleguvam vo 9, bez nikakvi poteskotii, cela bremenost. :)

На koritsaki, slobodka, juli rak и 3 други им се допаѓа ова.
  12. ance87@

ance87@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    39
    jas voopsto ne odlezav.nitu eden den ne si zedov odmor od rabota i ne mislev na nisto negativno ednostavno si go cekam momentot da si go vidam bebceto:inlove:

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Добро утро мешиња.
    @<3 pleza4e <3 мила, како се чувствуваш ти? Нели терминот ти се ближи. Имаш ли болки, има ли паника?
    Опиши какво е чувството, јас сум 36+5 и мислам дека ќе почне да ме фаќа паника не од пораѓајот, туку дали ќе бидам добра мајка на мало бебче?
    Другите мамички да знаат дека редовно ги читам и иако не пишувам постојано, ја имаат целата моја подршка и се надевам дека сите резултати ќе излезат позитивни.

На Mariangel, m.i.g, juli rak и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ах бре женички,ме расплакавте.Ви благодарам од срце за оваа поддршка,незнам што би правела без вас тука.Морам да бидам позитивна.Се молам се да биде добро на крај :hug::hug:

На mdenkov, Sunshine_1979, koritsaki и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    @monik55 Само позитивно мисли и така ќе ти се случуваат се убави работи.Ти држам среќа да е се во ред денес со резултатите.

16. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Терминот ми е утре :) контракции имам...ама сеуште не се толку активни на 5 мин за да одам во болница :D
    Па ќе видиме за колку ќе зачестат...денес, утре :D
    Паника нема, едвај чекам да го гушнам бебето :hug::hug:
    Од кога го чекам... :D демек немаше да издржи до крај ама еве го крајот е утре:D
    Не се секирај, нема зошто да те фаќа паника, :* можеби сега ти е чудно сето тоа како ќе биде посебно ако не си била многу во контакт со бебиња ама првиот момент кога ќе го фатиш во рака ќе видиш дека се ќе ти се смени :)
    Си доаѓа мајчинскиот инстинкт, ти ќе знаеш што е најдобро за бебчето :)
    Ќе бидеш најдобра мајка не се секирај :* :hug:
    Заедно ќе гураме колички после :D:D(hollest)(hollest)

На Kitten, tweety26, koritsaki и 12 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.611
    Допаѓања:
    108.940
    Уф ама ме раздрма една јака болка во долниот дел на стомакот, ко нож да ми пројде, е до толку, малку длабоко дишење и отиде. Може и да се цревата оти имав малце поневообичаена столица, поретка и со мирис јак. Не е болка константна туку повеќе како моментално. Ако се повтори ќе си идам кај гинекологот.

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Lele lele zosto jas se tolku plasam od poragjajo?? :worried: Stvarno ne mi e jasno, da reces prv pat e ajde normalno e, ne znaes sto te ceka, se e novo, ama mene vtor poragjaj i naprotiv znam sto me ceka pa mozebi i zatoa se plasam, prviot pat na mnogu raboti ne razmisluvav nitu strav nitu trepet, goktorire mi se divea na dobrata sorabotka kako mi velea taka pravev, vo sporedba so drugi zeni koi piskaa, se derea, uf i uf i ne mozam, a jas sirota glas ne pustiv ko da ja ne ragjav ili ne me bolese ama aj sekoja si e prikazna za sebe. E otposle otkako se porodiv si razmisluvav sto bi mozelo da mi se sluci i mene i bebeto pa posle slusna za papocnara vrvka koja se zamotuva kaj mnogu bebinja pa ne daj boze......aj ne sakam ni da razmisluvam oti od toa se plasam.....kolku povekje mislam tolku povekje loso si pravam i znam deka e taka......^_^

На MargaritaD^2 и Pcelka94 им се допаѓа ова.
  19. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Да ве поздравам :inlove:

3B3C6C60A9497D428C5F721FFA0E9DF5.jpg

На Ninichka, Mariangel, danichap и 10 други им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @ivi1987 @monik55 @MilaP ви пуштам среќа, се да е во ред со вас и бебушите, само добри вести да читаме! :l:

Дали жештина во желудникот е од киселини или нешто друго? Не можам да се издишам денес, а и ребрата ми ги помести бебето цела дијафрагма ми е крената. Што да се напијам освен гастро гард ?

На mdenkov и ivi1987 им се допаѓа ова.