Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Ее јас истата мака ...си бев научена на меше или на грб да спијам...и почнав од старт да се навикнувам...но често легнам на страна се разбудам на грб а кога ми беше помало мешето и на меше...не се плаши ништо страшно мила...ај вие мешиња зимски барем ќе се наспиете ...јас лично по цели ноќи не спиев :) се навикнав хаха :)

2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    Во стружанка има 600 ден

3. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Есен мислам општо паѓа косата со лисјата :) сепак ако ти е мисла прашај си лекар :*

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    Луца паранојата сум јас.Сега немам попаметна работа па си отварам работа:@.

5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dur lezev vo bolnicata,sestrite non stop mi povtoruvaa:Blago,luto,kiselo i mnogu soleno Ne!
    A so smeam gi prasuvam i kutat.:D
    Pa taka de,petta opcija ne postoi.
    Inace jas pominav bez znacaen preokret vo ishrana.Obozavav sirenje,ama si go sakav i prethodno.
    Okolu spienjeto.Den denes nemozam da se resam na stomk da legnam od sto tolku mnogu lezev na grb.A pred toa postojano na stomak.Mi se cini deka dur ne pocnam na stomak da spijam nikogas nema da bidam naspiena.

На tweety26, mama89, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    и мене многу ми паѓа и јас се здобив од прашувања и специјалистот ми рече дека е нормално и дека косата брзо се обновува. Не се плаши

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.782
    За паѓање леле мори мајко, се исплашив дури, по една топла за безбол вадам на миење и пак е густа и има многу. Сигурно е промената на времето.

8. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Ne sum golema panicarka po priroda ama znam da se shtreknam na momenti od nekoj moabeti sto stvarno me zasegaat mene osobeno vo ovaa blazena sostojba...Kako prvo sekoj so svojata sudbina, kako mu e pushano taka, nie tuka nishto ne mozeme,samo po pat na empatija da sochustvuvame, i da dademe po nekoj uteshitelen zbor koj sigurno e malku se toa ako ne go osetish na svoja koza. Najiskreno na nikoja od vas ne vi posakuvam loso,machnini,tegobi,nervozi,bolka i sl. I tesko mi e koga toa go citam. E sega da se prefrlam na temata za koja resiv da pisam tuka, ima razlicni sudbini i zeni pa ne smeeme vo ovaa ubava tema da kazuvame nekoi teski sudbini i primeri od porano cueni samo i ako ne sme sigurni deka toa shto se slucilo bash od toa shto tvrdime nie. Eve jas imam cueno mn primeri od zeni sto na pr pobacile od toa i toa ama ne pishuvam ovde ne sakam da ispanicam nekoja idna mama, eve jas imam golema maka od zeludocni kisilini i osven soda ne mi pomaga nisto i sega citam primer nekoj strasen i se uspaniciv sto ne e vo red sepak sum 33 nedela i ete mozam da kazam se otruv so soda i se e vo red kaj mene, bebcheto e napredno,zivo,zdravo. Znaci kaj sekoj razlicno e.
    Zatoa posledno ve molam pazete kakvi primeri davate ili voopsto ne gi spomenuvajte.

На Lisa_Maja, mama89, MilaP и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    @AngelOfArh
    @LUCERKA
    Јас и кафе откажав првите месеци, таму до 5 се немав шолја турско напиено. А пробав се истурав од повраќање.
    Исто јас сум зависна од чоколади, а првите месеци благо неможев ни да погледнам. Само кисели краставички тепав. :rofl: Цела зимница на мајка ми и ја изедов, па после свртев на купечките.
    За киселините пред 2 дена открив дека само содата ми помага и не се откажувам од неа.
    Искрено и за чајот од нане џабе се плашев, еве сега во 9ти си пијам чај од нане па никому ништо.
    Неможев да одолеам, морав да јадам сиренце, леб и чајче од нане. Трудничка работа де.
    А, и за плескавицата сум истата. Да ме молиш порано не сум јадела бре. А сега кога му запнав на мм да ме носи во кафана на плескавица....:rofl:
    Сега ја почнав 38 недела, дури сега немало спиење. Клоца бебе, цели лактови и коленици летаат на сите страни. :D Толку е активно, мислам само ќе искочи. Сигурно е пораснато над 3 кила оти неможам да лежам и да дишам, притиска на дијафрагмата.
    Едвај чекам да се породам, да се наспијам ко човек - јас на стомак имав навика да спијам. Ама кога ќе ми текне дека највероватно ќе имам болки додека се вратат органите на место и плус ќе плаче бебето, си се тешам ако не, додека дојде време за второ дете ќе најдам начин да се изнаспијам.

На Mariangel, tweety26, kristina.k и 3 други им се допаѓа ова.
  10. eliii89

eliii89 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    634
    Ubavo kazano :) Jas i ti moze ke se nacekame negde i jas ja teram 33 nedela :)

На Fatalnata му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.782
    Фала ти мила на дозата позитива што ни ја даде :*

На Eli23 и LUCERKA им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    140.757
    Со сигурност се зна дека во бременоста чајот од хибискус, мајчина душичка, магдонос, невен, жалфија, кантарион, лист од малина, ајдучка трева, рузмарин и анис можат да му наштетат на плодот така што предизвикуваат контракции на матката или други проблеми.
    Се знае дека е безбеден чајот од нане кој на многу жени им помага кај мачнините и отекувањето. Чајот од шипинка е богат со витамин Ц, а чајот од коприва е добар за крвната слика. Може да се пие и чај од липа и камилица, а за уринарните проблеми се препорачува чај од брусница. Лекарите обично препорачуваат да се води сметка за количината - најдобро е да се испие една шолја дневно, а никако повеќе од две до три шолји дневно, без оглед на видот на чајот. Обично се смета дека зелениот и црниот чај треба да се избегнуваат бидејќи содржат многу кофеин.

Чај од ѓумбир

Ги ублажува мачнините, помага при варењето и ги решава стомачните проблеми. Чајот од ѓумбир се пие најмногу трипати дневно

Чај од коприва

Копривата е богата со грозје, магнезиум и калциум поради што се советува да се пие двапати дневно.

Чај од лист од малина

Содржи калциум и магнезиум, треба да почне да се пие по второто тримесечје од бременоста. Благотворно дејствува на матката, а превентивно и на постпородилната хеморагија.

Чај од глуварче

Овој чај помага при крајот на бременоста доколку жената страда од задржување на течности. Листот од глуварче е богат со калиум, и има диуретско дејство.Поради тоа се препорачува да се измеша со друг чај.

Чај од нане

Ги опушта мускулите на стомакот и ги ублажува деловите на овој дел од телото. А помага и при мачнините на почетокот на бременоста.

Чаеви кои треба да ги избегнувате

Судејќи според бројни истражувања, коефинот е една од најзабренитите состојки во бременоста, бидејќи научниците веруваат дека директно влијае врз тежината на плодот. Една студија покажува дека брзо и лесно се апсорбира и без проблеми поминува низ плацентата.

Затоа не треба да се конзумираат напитоци кои содржат кофеин, како што се црн и зелен чај, како и чај од кантарион.

• Red Raspberry Leaf (Likely Safe) – Rich in iron, this herb has helped tone the uterus, increase milk production, decrease nausea, and ease labor pains. Many pregnancy teas contain red raspberry leaf to help promote uterine health during pregnancy. There is some controversy about whether this should be used throughout pregnancy or just in the second and third trimester, so many health care providers remain cautious and only recommend using it after the first trimester.
    • Peppermint Leaf (Likely Safe) Helpful in relieving nausea/morning sickness and flatulence.
    • Lemon Balm (Likely Safe) – Has a calming effect and helps relieve irritability, insomnia, and anxiety.
    • Ginger root (Possibly Safe) – Helps relieve nausea and vomiting.
    • Dandelion (Insufficient Reliable Information Available) Rich in Vitamin A, calcium and iron; dandelion root and leaf can also help relieve mild edema and nourish the liver.
    • Chamomile (German) (Insufficient Reliable Information Available)High in calcium and magnesium, also helps with sleeplessness and inflammation of joints.

Јас ко што читам, нане и камилица не се лоши воопшто. Видов дека од секој чај намногу по две шолји на ден треба. Како и да е се што е многу е штетно за секој, не само за нас.
    download.jpg

Јас месо не јадам, многу ми е гадно. Ама решив утре џигерче да каснам.

На okcenzi, MilaP, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.782
    Ете ја сеа моментално пијам брусница ама со хибискус, и сеа :( Колку извори има толку повеќе главата кашапопара :(

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    140.757
    Пиј си :) Мојата докторка вика, се што сакаш, по малку.

Имала алкохоличарка на која и ја водела бременоста, вика дека по 3 пива само у чекална си пиела пред да дојде на преглед. И вика дека си родила здраво право дете :) Затоа ич не му ја мислам.

Ако правела брусницата контракции, немаше за пораѓај на жените да им пуштаат инекции за контракции, ќе им даваа чај.

На Lisa_Maja, Fatalnata, Sunshine_1979 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    @okcenzi sozdravje kolickata da si ja koristite mnogu e ubava,nie takvi raboti ne kupuvame imam se od sinceto i kolicka,i relaksator,transporter,krevetce..samo postelnina za momicka ke si kupam.Malku me faka nostalgija zasto nema da setam za takvi raboti zasto za sin mi obozavavme da setame i da gledame...no dobro ke razgleduvame za alistenca..iako i niv gi imam dosta :D

Inaku sabajlevo sum dosta dobra,raspolozena,majka mi e na poseta mi donesoa domasni recepti za podobruvanje na krvta sto mi gi kazavte,fala vi mnogu :* plus sinceto mi e tuka i od sabajle kazuva kolku sum mu nedostigala i mnogu me sakal..dusicka moja kolku mi nedostigase se iznaplakav koga go vidov a do sega nemozev da mu se iznaguskam i izraduvam..preed 20 min si zaminaa i sum tazna no ajde uste 3 meseci ostanaa pa ke si odam zaedno so bebuska doma i ke uzivame :inlove:

На podravka, MargaritaD^2, blessed2 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Може да родила таа што е алкохоличарка во моментот здраво, право бебе меѓутоа ако докторката го видела бебето после 6-12 месеци ќе се видело колку се кај тоа бебе развиени моторните рефлекси, колкава разлика има од другите бебиња а и понатака во животот колку поназадно ќе биде и плус со предизпозиција да биде исто алкохоличар.

Колку наркоманки сум породила со здрави, прави бебиња а цело време биле на хероин или метадон ама кога ги гледав кога ќе дојдеа на породување со второ, трето дека не се со сите децава, сите беа со некое пореметување.

Не читајте превише по интернет, чајот не може една шоља да штети на ден, јас со сите три бремености пиев сок од џумбир само тоа ми помагаше со мачините а за киселините си пиев чај од нане а тука читам и тоа и тоа не се препорачува.

На galapce, tessie, joy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.782
    Еј стварно ѓумбирот смее во бременост?, имам скоро кило во фриз па во смудињата да го ставам насабајле по малце.

18. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Тука го препорачуваат особено на почетокот на бременоста за лошењето и гадењето.
    Јас си пиев пиво од ѓумбир, безалкохолно нормално и ете 3 здрави прави деца а секое утро го почнував со ово.

На Sunshine_1979, Eli23 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.571
    Допаѓања:
    108.782
    Ти Битерке ич не си знаела што да пиеш :D Јас во сок од портокал, лимон и морков ќе го ставам ;)

На bittersweet и Eli23 им се допаѓа ова.
  20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Ах, да знаеш колку само нема да бидеш наспана... :)

На galapce, tessie, okcenzi и 8 други им се допаѓа ова.