Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. zajka1

zajka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    529
    I mene min ist problem ednas mesecno me faka strasna bolka migrena samo levata strana i okoto me se zatvara od bolka i jas sum so povrakanje edvaj crkam da mi zavrsi rab vreme i da odam doma da odmoram

2. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Ako imas mala karlica a deteto e golemko,plus eve od koga se macis da se otvoris najdobro ke bide carski.Jas sum so carski ednas eve sega pak ke morame so carski (zaradi zdrastveni pricini ne oti jas sakav) i da ti kazam imam pisano i na temata carski rez eve i tuka ke ti kazam pominav odlicno,deka boli boli normalno e toa,no stavaat inekcii jas posle 24h setav sama a posle 30h barav da mi go izvadat katetarot,ranata eve posle 3god mi e kako da sum se izgorila nemam nekoja luzna kako porano sto imale zasto e se laserski,i ako ti si vo red i bebceto ako e dobro za 4-6 dena ke ve pustat od bolnica.Bidi pozitivna i ic da ne se sekiras se ke bide vo red.

На tweety26 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Pravev urinokultura pred dve nedeli, bese sterilna i togas imav slicna maka samo sega e poizrazena, pa zatoa mislev deka e kandidata. Ke napravam pak , se mislam i da pobaram brisevi pak da mi naprvat.

4. zajka1

zajka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    529
    I jas ne sakam ic lekovi inaku voda pijam cel den
    Sakav da prasam vo vrska so pienjeto kolku e pozelno site kazuvaat razlicno i od strana na caevi sto mozi a sto ne

5. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    А кажи ми беше со спинална или општа?
    И катетар мора да стават? Без разлика како си дали спинална или општа?
    Јас сакам да закажам со спинална.Не би сакала да пробуваат природно да ме мачат кога еве нит се отварам и нагоре кренато и големо...зошто само да не мачат...
    Ми е страв во меѓувреме да не ми пукне водењакот или да не добијам болки зошто тогаш веројатно ќе пробаат дирекно прво природно а веќе не сакам ако е таква ситуацијава моја...

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.519
    Допаѓања:
    108.574
    Пијам по пола литар до литар чај, некогаш и литар ипол, и уште 2 литра вода. Гледам од 3-3.5 литра течност да не внесам повеќе. Пиј многу цедени сокови, јас тие во течност не ги рачунам оти обично пијам смути и ми иде ко оброк.

7. zajka1

zajka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    529
    Jas nautro pred rabota pijam solja mleko so med pa potoa kafe no maticnata mi rece deka ne e pozelno bas kafeto osobeno ne nautro moze edno na rucek. Inaku voda pijam okolu 2 litri sekako plus sok

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.519
    Допаѓања:
    108.574
    Јас сокови не пијам, многу ретко, ете забораив на тоа, кога имам многу низок притисок мала чаша кока кола, подобро кока кола отколку тетрапак сок со шеќери тон. Од купечки сок само јаболчело иде во обзир. Среќа па во бременоста нит шеќер ми фали нит мед во млеко и чај, нит благо. Раат ќе бидам, ова го чекав јас :D Си правам смути со обавезно боровинка внатре, секакво сезонско овошје и така задоволувам вкус и желба за сок. Во зима соковникот многу игра за сокче од портокал, морков и јаболче, ананас некогаш, некогаш цитрон, некогаш цвекло додавам, од се по малку. Гледам здраво да се хранам. Али ко чајче од брусница ништо ми нема друго. И водичка, чиста водичка, многу сум жедна навечер и знам да станам вода да се напијам само.

На zajka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148

Opsta anastezija (ne bev svesna) me razbudija pred da me odnesat vo soba.Najcesto e so spinalna mislam,ke si se dogovoris so doktorot i anesteziologot ke ti objasnat se.Inaku mora katetar zasto nema da smees da stavas prvite 24h.Pretpostavuvam mene mi go stavija koga bev na carski,zasto pred anestezijata nemav katetar a koga se razbudiv imav,ne e nisto bolno nema ni da go osetis. :)
    Na drugarka moja i pukna vodenjakot,ja stavija na ctg i ja cekaa 5-6h da se otvori koga vidija deka ne se otvara odma so carski.Inaku mislam deka ako doktorot ti go izmeri kolku tezi deteto i so ogled na toa kolku si siroka vo kolkovite,ako smeta deka e rizicno ne mi se veruva deka ke odi na priroden poragaj.Inaku ne se kosi se na se 30-40min trae carskiot rez :)

10. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Јас ноќе станувам и пијам по литро и пол вода. Секоја ноќ последниве 2 месеци. :D

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Za spienje ne mu ja mislete ic, kako vi odgovara taka si spijte, jas pak ic ne gledam da e na leva strana, i na desna i na leva i na grb sekako se mestam, do 5 mesec si spiev i na stomak, isto kako i pred bremenosta ne mi smetase nisto ama sega pogolem stomak nikako da se namestam i samo se vrtam i ofkam po cela nokj i nenaspana |(

12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Srcka ne se grizi, kaj mene pukna vodenjakot, pa se porodiv carski so spinalna anestezija...znaci bez panika ,voopsto ne e strasno.A kateter,da normalno se po red,klizma, podgotovki,kateter i op bebushot prva ke si go vidis,srekno !

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.519
    Допаѓања:
    108.574
    Калијас сепак докторите препорачуваат, не е за џабе. Подобро да ми е мирна душата.

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    @tweety26 обавезно кога ќе те примат за пораѓај напомени им што ти кажале на прегледот сега зашто и мене неколку дена пред пораѓај на преглед еден доктор ми рече дека не е пожелно да се породам природно зашто бебето било со главата надоле ама со лицето свртено накај стомак а нели треба обратно и ми рече за да не се ризикува подобро е одма со царски.Арно ама мене тоа не ми го земаа во предвид зашто супер сум се отворила па ме чекаа максимално за да се породам природно па на крај бебето високо се погоре и умотано и итно на царски,џабе само ме измачија и мене и бебето.Затоа ќе си потенцираш,ќе збориш,не оставај така за даси се породиш одма без болки.
    А за катетарот ич да не се плашиш,мене пред да ме качат во операциона ми го ставија ама не боли ич.А за спинална најубаво со анетезиологот и докторот да си разговараш,мене пример не ми дадоа избор,со целосна бев.Само опуштено и се ќе биде добро.

15. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    П
    прашај дали смееш шампон да користиш, сепак е отров тоа!
    Единствено ти останува металниот чешел за отстранување на вошки па нека те чешлаат почесто! Го има во Зегин и Медикус Хелп!
    Не им се секирај, мисли на бебчето!

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Znam deka preporacuvaat doktorite i uste kolku drugi raboti preporacuvaat ama ne mozes za se da se pritresuvas, ete vo prvata bremenost pa mene ni eden doktor ne mi bese rekol za spienje kako da spijam nitu pa has prasuvav zatoa sto ne znaev deka i toa imalo vrska i si se porodiv bez nikakov problem. Sega vo ovaa bremenost citajki na internet doznav deka treba da se spie na leva strana inace nemase ni da znam...

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Моево ко почна да мрда не ме оставаше лево да лежам, удираше силно дури не се свртам десно. Сега му е таму газето и пак ми е тешко тврдо е и се мести па сменувам положба, малку лево, малку десно. Единствено на грб не можам, се гушам, а и во последните месеци не е препорачливо.

@tweety26 и тетка ми пред една недела ноќта пред да оди на закажан царски и пукна водењакот, ја следеа до сабајле и пак царски се породи со спинална. Ми се јави од интензивна, свежа и насмеана, и еве ја опоравена е сега.
    Со лесно да ти е, како и да решат, се да е во ред со вас!

На only44you, Eli23 и tweety26 им се допаѓа ова.
  18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Да,да мм ми го земал чешелот и ќе се чешламе после со ќерка ми.Смешно ми е што сега трудна фатив вошки и сугестивно цело време се чешам :D
    Инаку мешиња препорачливо е да се спие на лева страна затоа што така има најдобар доток на на кислород и храна преку папочната,не е за џабе кажано.Нормално е дека може и на десна страна да се спие пошто не е изводливо цело време на една страна,се здрвуваат куковите ама знам дека на стомак ич не чини и мене колку и да ми е тешко ич не спијам на стомак а на грб во спиење знам да се наместам ама ко ќе се фатам се вртам зашто знам и дека на грб не е убаво зашто тогаш бебето може најмногу да се превртува и јас си почитувам,сепак за бебето се работи,на него да му е добро а на нас ќе ни помине па ко ќе се породиме ќе ни фалат овие слатки маки.
    А инаку и јас откако останав бремена притисокот ми е цело време 100/50 а мене тоа ми е низок притисок и нон стоп имам главоболки ама пошто неможам да пијам кафе и кока кола ми се гади од тоа пијам многу течности и малку соленко за да ме тера повеќе на течност и решавампроблем,успева :)

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    Море луѓе, како одбирате како ќе спиете? Јас навистина заспивам како што треба, на лева страна, ама кога ќе се разбудам секогаш сум различно завртена. Не можам така да останам 6-7 саати. Или јас немам контрола во сонот, или не знам што е работава :D

На fairy88, Eli23, slobodka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    хахахаах ме изнасмеа.и јас легнувам на лева или десна а стално се будам на грб легната.не се контролира тоа,ама ако се разбудам и видам дека не сумко што треба легната,менувам положба.мада сега од лежење не ни спијам ноќе,немам од што да се изморам па мака мачам секоја ноќ :)

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.