На грб не е добро после второ тромесечие, притискала матката на главната вена што оди кон срцето. А во прво дури се навикнав јас и на стомак ќе се разбудев, ама со стомак после и да сака некоја нема да може. Перницата странично поставена најмногу ми помогна.
Јас сум дури оптеретена со тоа како ќе спијам па на мм му имам кажано да ме буди и да се вртам, а и се будам навечер и сама ако сум лошо свртена. Синоќа се разбудив едно време на стомак, ама знам дека не сум била долго на стомак.
@AngelOfArh немаш гајле на почеток не се оптеретувај, малку по малку ќе се навикнеш,спиј си сега повеќе оти после се потешко за спиење ќе е. 3-4 месеци немам салам спиено.
Mene mi se slosi nekni na lekar, lezev na grb na ramen krevet I pocnav da se gubam. Doktorot samo mi rece svrti se na levo I vednas mi pomina. Togas svativ zosto ne treba na grb a celo vreme vnimavam da sum na strana, osobeno leva.
luge jas se trudam da sum na leva strana ali cesto koga ke se razbudam sum na grb , porano spiev na stomak ali sea ne smeam i se vrtam na levo, ama se zdrvuvam i na desno mn retko se svrtuvam , posto imam operacija praveno na desnata noga i tesko mi e za spienje na desna strana. Taka da sekogas koga ke se razbudam sum svrtena na grb, se nadevam samo deka na moeto malo nema da mu e stetno toa.
Jas pretezno na leva ,ama se vrtam i na desna strana,zosto veke tri meseci lezam i ne se izdrzuva samo na edna strana,na grb na pocetokot nesvesno ke se razbudam,a na stomak ne spijam a cel zivot na stomak spiev dodeka ne legnev nemozev da zaspijam, ama od kako ostanav bremena pocnav na strana i se naviknav
Од синоќа и денес цел ден имам тапи болки во половината, не се издржува никаква положба не ми одговара , станам шетам небива, легнам па ич и така небива, а и нон стоп ми се моча, а идам на шолјата ништо една капка само и тоа кога мочнам одма ме пресекува ниското кај стомакот. Веќе сум еден ипол сантим отворена, дали бебуш се спрема уффф почнува страв да ме фаќа
Рано ти е да спиеш стрикно на лева страна. Спиј си како ти одговара на почеток, мешето само ќе ти покаже кога нема да можеш да спиеш на стомак или грб. Башка спиењето на лева страна е поврзано со доток на крв од плацентата, а како што те памтам ти си „малечка“. Немаш уште 13 недели цели нели? Плацентата се развива целосно околу 12-13 недела, па до тогаш слободно спиј како ти душа сака, и онака функцијата на лева страна не е „стапена на сила“.
мерев притисик 140 со 100 , го убрзав апчето метилдопа, не до чекав до 20:30 како што ми е терминот за апче го испив во 18:00.... на мака су голема со притисоков како бомба темпирана да носам во мене. Секојa ден сум на цтг и на ехо, постелката ми е прездрела, вода имам само два џепа..... а докторов ми вели да чекаме до термин со следење секоја ден.
Eve i jas sega se vrativ od pregled, me vide na eho doktorkata samo, na ctg ne me stavi i spomnav i vika nema potreba bebceto e dobro, plodova voda ima dovolno, srcenceto go slysnavme i po ehoto tezi 2.800. Kontrola za 2 nedeli nekade vo 39 nedela koga kje vlezam, bas mi e cydno na ctg ni ednas li nema da me stavi? Ulava rabota tuka ovie doktorite, dzabe se vo EU koga vrska nemat I taka zenski, toa e kaj mene, uste 2, 3 nedeli sigurno kje si sedi bebuska vo meseto pa posle kje vidime, ma da nikogas ne se znae, moze u posleden moment da i tekne da saka da izleze
И јас пред малку се вратив од преглед, бев конечно кај приватниот на 4д, еве до сега си ги гледавме сликите со дечкиве и си закачивме нова сликичка на фрижидер, трите бебуши едно до едно, исти ко κопија од една слиκа да е пρавена!
И јас пазев како ќе легнувам. Ако не се лажам, негде до 16 недела спиев на стомак. До душа легнував на страна а се будев на стомак. Сега легнувам на лево и на десно, ама се будам на грб. Знам не е убаво, ама на грб ми е најудобно за спиење па мене. На било која друга страна клоцаше бебето до скоро. Сега малку се смири не клоца како и да легнам. Знам дека не е убаво на грб, а и така многу сум крчела така тврди мм, јас не му верувам. Ама што да правам, се надевам не сум лежела многу така.
Мене среда ќе ме ставеле на цтг, а јас мислам рано да не е 35-36 недела ќе сум, не знам ни како да рачунам повеќе со килажата се израмнивме со датата од циклусот. Што се гледа со цтг контракции и откуцаи на срцето? Тоа за срцето не е исто како доплер? Во 30 недела на доплер му беа 140 откуцаите, ме фаќа страв сега како ќе е.
@kristina.k So CTG se gleda kontrakcii,srceva akcija a voedno i aktivnosta na bebeto.Inaku ne e rano,nekoj gi stavaat porano,nekoj pokasno kako ke odluce doktorot spored bremenosta
Dobro utro meskovci kako Ste mi vie I vasite mali , jas se rasonuvam so casa mleko I 7 days ja obozavam Ovaa kombinacija sakav da ve prasam vo ponedelnik ke ispituvam skrien seker sto ne treba da Pravam I da jadam utre? Nekoj sovet.... Maticnata nisto ne mi kaza guski
@juli rak Posle 7h vecerta da ne jadis nisto,mene taka mi kazaa.Ke si stanis ke pojdes da ti zemat ednas krv,ke pocekas 1h vo meguvreme zemi si cokolado i posle koga ke pomine 1h pak ke ti zemat krv i ke si cekas za rezultati. Jas eve kako otepana stanav uste vo 6h..nemozev da docekam da pomine vizitata deneska mi rekoa ke mi kazat sto ke pravime,od neknja epten slabo go osekam bebceto,predhodno bubrezite mi gi vadese mislam..si kazuvam me stavaat na ctg kazuvaat vo red e,zaradi namaleni uslovi i toa nema tolku golema aktivnost,odvaj cekam da dojde doktor mislam ke puknam so ova iscekuvanje...
@MilaP читам деκа си во болница, можам да замислам κаκо ти е, без син ти, сама, па и на болница знаеме κаκви се условите... но само хρабρо и издρжи, κога исходот ќе биде што поблисκу до теρмин ρодено бебче ќе се забоρави се, но дуρи тρае .. туκа сме ние да те дρужиме!
dobro utro !luge cela sum vo panika.polovinata mnogu me boli cela nok ,me razbudi od son i se prepotuvam od bolka.31 nedela sum .dosega ne sum imala nikakvi tegobi.spienjeto normalno kako se nagolemuvaat nedelite e potesko.spijam samo na leva str so eden kup pernici okolu mene.meuplasi bolkata dali da go kontaktriam doktorot ???ima nekoj slicno iskustvo.misalm deka e mn rano za raganje.ova mi e prva bremenost.pred edna nedela bevna kontrola se si bese ok.i kanalot go merese i se kaza deka e naj ok
@MilaP duso bidi silna mozam da za Mislam kolku ti e tesko mi moras da bides silna, zaradi sin ti I bebeto koe go nosis, @ance87@ duso odi na doktor neka te pregledat ja sum pomalku od tebe I ne znam kakvi se tie bolki odi da te pregledat ve guskam