Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    За грлото можеш да си земеш Isla Cassis бонбони се продаваат во Зегин (мене ми помогнаа по две макс. дневно)немаат ментол или еукалиптус вкус ама подобри се за трудници од Септолете. Има повеке Исла бонбони ама само Cassis се специјално на природна база за мешиња.

Има право миа, инхалациите многу помагаат. Внимавај да не те фати плуќа (јас од кашлање ребра изместив). И седи си на топло, јас не бев умна и одев на работа , па кашлицата си ја пролонгирав месец дена.

Температура симнував со пиење те;ности, без шеќер, само зовриена топла вода со цеден лимон и лажица мед.

За затнат нос, маст од невен, ја има во аптеки, намачкај на чело околу синусите за помирно да спиеш. Мене мнооогу ми помага маста од невен за затнат нос.

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mari-2011

Mari-2011 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13

А бе јас редовно си одам на забар и забите ми се ок, вчера бев на чистење забен камен и полирање, па се освежив малку, се надевам дека (а и некако чувствувам) непријатната миризба ќе ја снема... вријат хормоните, тоа е... :)

3. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Нема многу место за паника,сите сме различно градени,јас на пример цел живот сум како трудна :P стомак имам и не можам никако да го намалам верувај ништо не ми помагаше,и со првата бременост и сега од прв ден мислам сите знаеа :$ а золва ми на пример до 6 месец не се знаеше дека е трудна,ама и никогаш претходно немаше голем стомак мислам во споредба со мене даска :( а болки мислам дека си имеме сите на почетокоит,јас го прашав докторот сега на последната контрола и ми рече дека е нормално расте плодот,се шири матката и ткн, не се плаши ;) поздрав :)

На HeidiDiWalt му/ѝ се допаѓа ова.
  4. JanaMece

JanaMece Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    14
    Мамички ќе ве молам за помош. Јас сум во рана бременост некаде 6 ипол недели Али има неколку 2-3 дена како неможам да се хранам како порано и ми се гади од храна и плус имам како брболкање во стомак и неможам нормално да отидам по голема нужда. Вчера имав пролив и сабајлево и еве сега ми брболка стомакот а неможам да отидам ве молам за помош дали е нешто штетно? На испитувањата за крв и урина се беше супер. Се плашам како ми се јади а кога јадам ми се гади ццццц што е ова? Бацки

5. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Мене не ми се гадеше од смоки и јогурт и имаше денови кога само тоа јадев, види и ти може нема да ти се гади од оваа комбинација, а за другиот проблем единствено што ми текнува на памет е само да пиеш чај од нане.

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Епа бременост е, што е? Како прашуваш :o , нормално е на почетокот да ти се гади од се и да не можеш да јадеш, првите месеци така ќе биде, па после се ке се среди и ќе си имаш нормално апетит, не се секирај ;)

7. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    добар ден мешиња.и јас еве веќе 2 дена со настинка...што не пробав џабее :)
    затнат нос,лашлица внатрешна температура...ама ете тоа е кога не слушам,ке измијам коса и на работа :worried: сакав да прашам...ми рекоа прополки да шмукам имате информација дали смее?

8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    МЕшиња мои мили, сите вие кои ме дружевте додека се досадував поради лежењето, кои бевте тука да споделите совет за секој проблем...
    Неможам да се изначудам колку брзо поминуваат деновите. Додека јас пишував на вашите тикерчиња имаше 12, 15, 17, 19недела , а сега сте стасале до 31,35 машалаа :inlove:
    Едвај ве чекам пак интензивно да се дружиме во темата за мајки :* :* :*
    До сите нови мешиња големи честитки и сите со лесно да си ја износите бременоста до крај.

На Dreem.Girl, senjorita.lombardi и Forko им се допаѓа ова.
  9. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    баш тоа и јас го мислев пред некоа ден, кога почнав да пишувам во темата ти беше некаде околу 27ма 28ма недела, си велев ехеее колку се далеку од мене тие, ама времето брзо минувало, набрзо меу екипата од труднички муабети ке се префрли во темите за бебињата, а на новата гарнитура на трудници им посакувам лесна бременост, и здрави и весели бебиња. :* :hug:

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  10. dria

dria Активен член

Се зачлени на:
    24 септември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    20
    :D меУ ги имам процитано скоро сите твои мислења и совети,откако се вклучив на форумов а бев некаде8-9 нед.Бременоста ми поминува нешо слично на твојата па имави многу помош од твоето искуство.Сега усум 36та се близиме кон крајот и средбата со бебушката.Це се дружиме небрзо и во другите теми.
    Поздрав до сите трудници,нивните мешиња и вашите бебиња

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  11. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Mамички, морам да ја споделам мојата радост со вас!!!

Само што се вратив од првиот скрининг и пресреќна сум. За првпат го видовме бебушкото онака убаво и live... И јас и маж ми и мајка ми ќе збудалевме од среќа!! А богами и докторката се радуваше со нас. :D

Леле луѓе неможев да поверувам дека веќе во 12 недела ќе видам вистинско бебче, кое клоца со нозете, се фаќа за главчето, отвора уста, и прави акробации... Откога му измерија НТ (1.00), требаше да се измери носна коска. Но малово почна да збеснува толку, што буквално направи салто :lol:
    - а маж ми ни два ни три `еее види го игра брејкденс`
    Докторката се изначуди `леееле ама е немирно!!` На крај ме потчукна нежно по стомакот и ова ни се сврти со газето. :)

Го слушнавме и видовме срценцето кое сега чука 153 :) Прегледот траеше повеќе од час ипол, а јас неможев очите да ги тргнам од мониторот :inlove:
    Многу сакав да го дознаам полот, но докторката не сакаше да нагаѓа. :( Оти сите околу мене му се обраќаат во машки род, а јас мислам дека е девојче...
    Ма какво и да е, нека е здраво , живо и по можност не толку палавко како што беше денес :rofl:
    Ве гушкам! :inlove:

На thinkerbell, 1209, Umbrella22 и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    и јас сакам да ги поздравам сите мешенца, кажав еднаш и пак ќе кажам ми недостигаат нашите муабети , бременоста ми помина лесно благодарение на вас .. не ми беше толку досадно бидејќи овде се дружевме..
    Со нетрпение ве очекувам во другите теми за мамички..
    Со лесно нека ви е на сите :) :) Бацки и гушки од мене и од малечката :)

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ancetupance

ancetupance Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    164
    Здраво мамички. Еве не и нас,по втор пат се прибравме дома од болница. Само што си дојдовме дома пак заминавме назад. Овој пат ми ставија провокација и правевме стрес тест на фетусот. Сирот Филипчо мој, колку само го изнамачија уште во мешокот. Му ги созреаа белите доброви, спремни сме за недај боже предвремено породување. Јас почнав со Клексаните ама имам чувство дека се е бадијала. Само кога би знаеле колку сум разочарана, вознемирена. Се обвинувам себе си, што жена ќе да бев, едно бебе не можам да износам како што треба.Едноставно никој не сваќа зошто бебушка не се движи а срценцето е ок. Недај боже да го осетите тоа. Стомакот ми е огромен а никакво , апсолутно никакво движење нема. Имам чувство дека сум само една огромна дебела жена а не жена што носи бебе. Премногу сум вознемирена па си трескам што ми дојде на памет. Како е можно ова, што ли се случува, болничко ли е нешто????? Не знам, треба ли да остане во мене така летаргично и да се мачи или да се роди предвреме па да го мачат со боцкања,, игли,, инкубатори. Оди биди при себе.......

14. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    АнчеТупанче знам дека во ситуација како твојата тешко е човек да остане при себе, ама ти мора да се трудиш што повеќе да си смирена, да се нервираш најмалку што можеш зошто со тоа само му отежнуваш на твоето бебче. Зошто бебчето да прима негативна енергија? Мисли на него и не се нервирај. Ако докторите речат дека подобро е да се роди предвреме тогаш сигурно е подобро така, тие знаат најдобро како треба. Се ќе биде добро верувај. Само без нервози.

15. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Анчетупанче те мислев,верувај,си викам ништо не ни пиша,не смееш да се обвинуваш за ништо,и било која од нас, го носиме бебето во нас ама внатре во утробата не можеме да влиаме на некој работи,мораш да мислиш позитивно,ке изнајдат докторите некое решение,поздравче душо :*

16. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    која недела си анчетупанче???????
    а второ мислење побара ли некаде на друго место од втор гинеколог ???
    некако сумљиво ми е ова што го пишуваш незнам зошто бебето ако е право здраво да неседвижи???
    мислам дека така те сватив дека не го осекаш бебето како мрда ???
    а на ехото се гледа дали мрдка????
    биди силна и цврста мама само така ке му помогнеш на твоето малечко да се роди право и здраво и да знаеш се ке биде во најдобар ред само мислев дека можеш да одиш и кај друг гинеколог да побараш второ мислење мислам дека не е лошо тоа

17. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Не се секирај, па и да го родиш предвреме нема да е ни прво ни последно бебе што поседело во инкубатор. Плус сигурно тежи околу 1.5 кг. Ете му ги подготвиле белите дробови и сега ќе те надгледуваат. Знам дека не ти е лесно но МОРАШ да мислиш позитивно зошто само така можеш да му помогнеш на Филипчо твој. И те молам не се обвинувај, ти не го предизвика ова, мајка природа е тоа.
    Ви посакувам многу среќа на сите тројца.

18. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    296
    Јас кога проеверив димери пред 2 недели, резултатите покажаа дуплиран број за една недела и трансфузиологот ме прати веднаш на ехо и ми препорача наместо еден, пожелно 2 клексана дневно :( и препорака ако продолжат да растат, да го вадиме бебе првиот ден штом влезам во 9 месец :worried:
    Исто како тебе се чувствував,разочарано и вознемирено и на секое клоцање на бебето ме фаќаше паника дека се гуши, дека е гладно, дека се мачи, дека бара помош :worried:
    Ние мајките одма се вадиме од памет и замислуваме најцрно сценарио, ама не е така. После тоа отидов на ехо и докторката ме смири дека се е во ред и со постелката и со протокот и со растот на бебето, да не трчам со клексаните и да не се нервирам, туку да проверам уште еднаш крв да не е грешка.
    Цел викенд решив да мислам само позитивно, да имам само убави,весели и позитивни мисли дека јас и бебето сме супер и супер ќе истераме до крај и кога отидов после еден викенд да проверам пак крв, димерите беа паднати за дупло и не примам клексани( трансфузиологот рече нешто моментално ги испровоцирало и се нормазлизирале). Така што мислам дека независно од медицината и стручноста на докторите, сепак е многу битна и психата на мајката и енергијата која ја има.
    Немој никако да паднеш психички, додека ти се бориш и веруваш дека се е во ред и бебето ќе се бори со тебе.

19. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    Пробај да си го галиш мешето :) Зборувај му :) Моето бебе реагира најмногу кога мажот ми го гали :) Бебињата најмногу реагираат кога се допира стомакот на мајката. Некогаш и тие работи што изгледаат едноставни се поефикасни :)

20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.301
    Допаѓања:
    158.247
    Сликава ме потсети на МеУ кога беше бремена, коа пишуваше дека сака да има ултразвук по дома цело време да го гледа бебушот. До душа не сум сигурна дека беше МеУ,ама некоја феминка посакуваше знам! :D

И така,технологијата е на страна на уплашените и нетрпеливи мами! :D

На Umbrella22 и kravce им се допаѓа ова.