@Joy не признаваат ни од книшка, ни од возачка. Бараат да биде ново извадено од трансфузиологија со печат.
Ајде милички мешенца повелете утре на тортулче 4 годишница ни е утре со маженцето брее кога летнааа За мајчина книшка цела бременост му зборев да ми даде и се си викаше -Има време. И не ми даде а и не ми ни побараа само прашаа случајно да не имам , а картончето за крвна група ми го признаа иако ми беше во 2011 извадено .
Мене др.Радица ми ја даде во 12 недела бидејќи тогаш се префрлив кај неа, и ми рече обавезно сите резултати да си ги запишувам во книшката оти задолжителна била за на пораѓај! Тоа ме нервира - јас да сум ги запишувала резултатите! Па пола од работите што таму се бараат не ги разбирам!!! Изгледа е само проформа да ја имаш!
Да ви се множат пчеличке и годинките и љубовта! Секој ден поубав и посреќен од предходниот нека е! Уживкај во прослава!
Mene majcina kniska mi izdade ginekologot koga potvrdivme srceva akcija taa grizlivo se potpolnuva vo nea pregled,dimenzii,kilaza,pritisok duri i rezultatite od krvna slika,priska,brisevi se mi stoi vnatre.I sekogas moram da ja nosam so mene na pregled.E samo momentot za krvna grupa neznam dali ke se vazi bidejki jas imam potvrda od sistina sto ja dobiv pred pola godina koga me pravea operacija.I taa potvrda ja nosam so mene druga ne mi pobarale seuste. Izgleda sekade e razlicno no mislam deka e dobro koga e se na edno mesto sobrano za nasata bremenost.
И кај мене е така, докторот запишува се за бебето од прегледот, дури и нема место повеќе, а сестрата запишува резултати од крвна слика, урина, другите испитувања и плус килограми и притисок обавезно.
Ако мислиш за парите што ги дава секоја општина за новородено бебе,тие и без мајчина книшка ги добивме без проблем,не ни побараа мајчина.
@AngelOfArh како не ги дава?Ние кога се породив со ќерка ми живеевме во Кисела вода и ни дадоа некои 3500 а точно за Аеродром даваат 5000.Сега сме во Ѓорче,ама мислев дека сите општини даваат,различно ама следува.Незнам,можеби е стварно така
Не дава Ѓорче Ивче, работев таму и знам, доаѓаа и си одеа покосени луѓето, ќе се распрашам кај бившите колешки и ќе ти кажам ама пред 6 месеци не даваа Во Аеродром давале 8 000 денари ми кажаа
Не, не мислам на еднократна помош од општина,туку од фондот. Во формуларот за потребни документи убаво си стои мајчина книшка. За општина во која јас живеам неб араат скоро ништо освен извод од бебето.
Ејј,не е фер ако не даваат.Ај баш распрашај се,многу ме интересира А во Аеродром можеби покачиле,пред три години беше 5000,блазеси им на тие што живеат таму
Аа,за тие ли.Ние за тие пари касно разбравме,веќе поминат беше рокот па затоа незнам како иде за зимање на тие пари.
А од фондот како даваат пари? Кај се поднесува тоа? И ја прв пат слушам, знам сестра ми зема од Аеродром 5000 а рекоа одма после ги качиле на 8000 ама изгледа дезинформација.
Има посебна тема за ова http://forum.femina.mk/threads/Еднократна-парична-помош-за-новороденче.14167/ Инаку дава и социјалното, ама мене не ми бараа мајчина книшка. Тоа се докажува и со потврда од матичен гинеколог.