Женички и јас го искористив убавиот ден, си прошетав со другарка ми и нејзиното бебенце. Се изнасмеавме, ко ќе го праша кај е бебето покажува кај мене в меше. Имајте убав ден сите!
Абре мешиња на google се различни табеливе па никако да израчунам ко човек кој месец сум само недели си кажувам Во четврток праиме пуни 30 г.н а по оваа табела фактички сум 8 месец , а од другата табела дури од полни 31 , така ли или сум утнала математиката
Mesinja i jas se podrekov deka aber nemam od macnini no sabajle kako stanav ne znaev kaj se naogjam pa kako go svariv kafeto sto go pomirisav pred rabota morase da si ja gusnam soljata i cela den mi se gadi mislam deka mirizbi osekam od preku 50km i ne znam kako ke bidime vaka da sum doma ajde ne e tolku strasno ama na rabota ni da se skoncentriram nit nisto
Се вратив и се е добро со бебуш,си расте ама уште треба да мирувам а таман се надевав дека ќе почнам да мрдам по малку.Во среда сум на скрининг и брисеви ама ме праќа докторот и на микробиологија за ТОРЧ па сакав да ве прашам дали сте го правеле тоа испитување,за што точно се прави и колку пари е?
Јас не го правев, ко побарав да направам веќе бев второ тромесечие, инаку обично се прави при планирање на бременост или многу рано. Се испитува за токсоплазма, сифилис, херпес, варичела и рубела и уште еден вирус, не се сеќавам точно кој.
Ми рекоа дека е задолжително сега и ми спомна сестрата дека е за вируси ама незнаев за кои.Фала ти многу за инфо
Toa ispituvanje TORC se pravi stom se potvrdi bremenost, na pocetokot, tuka vo Gr. E zadolzitelno toa ispituvanje i gi prakjaat site trydnici stom se potvrdi bremenost. Jas go imam praveno i za dvete bremenosti
^Јас неколку пати им реков да го направам и последно по телефон прашав уште еднаш па сестрата ме праша дали чувам мачка и дали сум вакцинирана за сипаниците. Мислам дека не беше задолжително тогаш, и други трудници што познавам немаат направено.
Мене веќе 2 дена ме болат колковите,долу ме болат коските јајниците исто,дури и на моменти ми се плачи.Денес забележавме и двајцата со мм дека стомаков ми е спуштен,ме зафркава тој дека и на кучињата така им се спуштал пред пораѓај хаха будалче е скроз.Туку зафрканцијата настрана,мене докторот пред една недела ко бев на контрола ми рече да појдам по 3 недели АКО не се породам дотогаш... ај вие што имате родено кажувајте какви промени има во телото пред пораѓај оти јас мислам дека нема да терам уште долго.П.С и жештини ме фаќаат многу,секоја вечер се потам ептен....
Пред пораѓај бев пофит од било кога. Дома не бев прибрана поради очајни обиди да се доуморам и педизвикам контракција. 8 месец се ме болеше, ме рассекуваше доле како со нож, грчеви, едвај се движев...мислев ќе се породам секој миг. Плус докторот уште од 36 недела викаше бебуш спремен и јас чекав . Ама тоа така требало. На крај не верував дека сум 41 а ништо не ми е.
Јас денес цел ден шетав и ништо не ми е. Баш ми е чудно. Утре сме на цгт, па ќе видам што ќе речи матичниот, ама не очекувам за брзо да биде, стомакот ми е превисоко. А бебето преактивно овие дена, обично велат се смирува пред пораѓај.
Мене стомакот ми е две недели спуштен, а имам уште 3-4 дена до термин. Како што викаш, бебево не било поактивно ми се чини. Не им се искача на бебињава дека ептен залади времево.
Си уживаат @Eli23 Како си ти, нестрплива си или те фаќа страв? Јас само си замислувам како ќе биде, од една страна едвај чекам од друга страна велам има време.
Да ти кажам јас мислам дека сум збунета. Од една страна едвај чекам, а од друга ме фаќа страв како ќе биде. Мислам и на пораѓајот, а мислам и на животот потоа. Ем се радувам ем паника ме фаќа. А на пораѓајот се обидувам да не мислам многу многу. Што и да е ќе се истрпи.
I kaj mene bebevo rastura po cel den i koga odam i koga sedam i koga lezam, znaci po ceel den ne prestanuva da skoka i da da si fakja polozbi vo meseto, od kako pocnav da go osekjam si e se vaka, fala mu na Boga mnogu aktivno bebce imam, ama sega posledniov mesec mislis sekoj moment kje izleze preku stomak tolku mnogu sto mrda A sto se odnesuva do setanjeto, nekako edvaj se dvizam, edvaj stanuvam od krevet i se mi e tesko, ne mozam da se navednam da zemam nesto na primer, znaci obratni od vas sto ne osekjate nisto... i jas edvaj cekam i si brojam denovi da minat, a od druga strana me fakja nekoja trema, strav.....
Јас го правев. Ме пратија во Институт за јавно здравје, кошта повеќе од 700 денари. Мене токлу ми земаа со изговор дека немаат реагенси за генитален херпес ( и тоа е едно од испитувањата што се прават со ТОРЧ ).
Auuu ne zbori, non stop tamu me udira kako so igla da me bocka edno neprijatno cuvstvooo mislis kje mocnes sekoj moment po cel den i cela nokj ne znam ni jas kolku pati odam vo wc