Здраво и од мене Јас само да ве поздравам и да ви посакам на сите што очекувате во секој момент да се породите со лесно да ви биде, Господ да е со вас и се да помине во најдобар ред па да ни пишувате позитивни искуства Туку да ве прашам додека сум тука, како се справувавте со кандидата во бременоста ? Мене на моменти како да ми се појавува, па ќе престанам да јадам благо и ја снемува, не знам што да правам изгледа ќе треба скроз да прекинам со благото. Некои искуства ?
Фалаа мила се надевам ќе се породиме со лесно исто ти посакувам иначе кандидата ја имав два пати во бременоста сега пред 10 дена вториот пат и со вагиналети Гинодактарин ептеен ефикасно уште од првата има резултати...е сега знам треба јогурт да се пие,одмовки со камилица и вода со сода,да не јадеш благоо ама без благо јас неможаам и еве сега чиста сум
Добро утро друштво! Колку уваби спомени ми се враќаат кога ве читам за шопингот за прворотките. Ем прво бебе, ем возбуда не знаеш што те чека, ем слободни сте си кога сакате шетање/спиење/излежавање... и најслаткото од се купувањето за малото И мене мераци ме фатија па се ѕверам по дуќани, ама нема когика за најмалото да купувам кога имам тони облеки од двајцава, па сум разрошкала во спакуваните малецки и си ги прередив, си спремив за синко и чекаат за понатака за перење пеглање... колку женски минијарутни сум нашла, џиџани, шарани, пуфлести... или еднаш сме и ги облекле па ги имам заборавено, или не стасале на ред. Пронајдов и за синко што ми донесле подарок но нити сум ги испрала, веројатно мали веќе биле, па еве и за новиот синко по нешто ново се најде Вчера сме се изнашетале, и на еден излог едно црно бело фустанче ми запна за око, па се осмелив да пробам, и тоа Л ми дава продавачката јас и викам помало за мене И ко ќе се видиш на огледало во продавница, абе дали е до огледалото или осветлението е така поставено ама се гледам подебела, кнап муи беше залепено, стомакот ми се оцртува папокот веќе ми е свртен нанадвор туку вика свеки давај хххл и не мајтапи се и со ново фустанче Прошлиот месец шо си ги изгубив 5те кила си ги вратив, и плус уште едно сум додала, ама стомаков ми пораснал бајаги А за облека гледам уште истите си ги носам, стреч блузи и хеланки, само ластикт на хеланките кој до брзо над папук го чував сега ми е долу под стомакот ептем. За јадењњ уште не ми се приотворил некој мерак за благо, ама тестенини, пици, ми текнуава се за тоа Си се распричав јас од сабајле Ајде кажувајте кај вас шо има!?
Dobro utro mesinja. Kako ste denes? Tmurno oblacno denes samo za vo krevet e, ama da mozevme.....ahhh ajde da si napravime po edno kafence za da ni pocne denot ubavo E da ve prasam kolku blago jadete vie vo bremenosta? Sekoj den? I sto jadete? Jas pred nekoj mesec go odbegnyvav skroz, a posledniov mesec ko ulava mi se jade blago ne mozam bez nesto blacko ni den, umot mi e non stop tamu, samo pravam nesto po doma baklava, ravanija, torta, slatki.....a i postojano sum gladna, otkako kje doruckuvam ili rucam posle saat vreme pak mi se jade Ovoj posledniov mesec znaci kje me zdebeli kako nikogas dosega, arno si bev po malku popraena a sega koj znae kolku kg uste sum kacila.....
Mene pa sabajlevo prv pat pocna da me faka po malku strav kako ke bide na poragaj i otkako ke se rodi bebevo dali ke se snajdam, prvo dete, ne znam nisto, ni sto me ceka, se razbolelo, placelo lele.... Ne znam ni sto mi treba za pocetok da kupam, abe pojma si nemam pa i nikogas ne me interesiralo da slusam luge so deca koga kazuvale. Inaku od koga pocnavte da se spremate i kupuvate raboti za bebeto, mene mi rekoa pred 7 mi mesec ne se kupuvalo nisto, jas za nedela dena vleguvam vo 7 mi.
Јас за првото ко дознав ми се чини одма си купив едни чорапчиња од мерак. И ко го дознавме полот одма големиот шопинг го напрајвме, мада зш не чинело јас само гледав, бирав шо ме бендисало и дента ко се вратив од работа свеки ми изнакупила се шо сум погледнала 'така мерсклиски' , пола дневна беше со алиштенца, ќебенца, постелнини.... изненадување! И сестра ми одма ко кажав пол изнакупила се и 4ти месец бев за нова година ми даде едно комплетче преубавко, бело-жолто со пајчиња на рачиња и ноџиња од секогаш кога сум замислувала бебе било во жолто облече и меизненади... сестра . А сега еве од 6ти почнав да си рошкам низ малецките и прередувам, мм само ме кара, ми вика не прај малери сега рано е а јас при такви муабети
Јас немам никаков страв, со внука ми имав какво такво деби и знам нешто од нешто. Знам што ми треба, како ми треба, знам се, не ми е страв ни од породувањето, само еден страв и недоумица имам, ВАКЦИНИ Не сакам да ги ставам ама што понатаму? Да не дојде ред да не можам во градинка да го запишам, да не може во школо да иде, да не направат ненормалниве ни здравствено да не смееме да имаме, кој ги знае. Од казни не се плашам, добро сум поткована правно по ова прашање и знам што следува, ама страв ми е да не случајно во иднина се соочи со проблеми во општеството. Се повеќе се среќавам со дечиња болни после вакцина, не може да е случајност дете да ти добие бронхит, ларингит, настинка баш после вакцина, и тоа не кај еден ами кај сто и еден. А од друга страна се повеќе се среќавам со здрави и прави невакцинирани деца, настинка не знаат што е, бели црвени во образите, буциња пукаат од здравје. Немам ум само по ова прашање, со мм многу размислуваме и он е против, се плашам да не ни наметнат нешто законски па да не можеме да се опраиме после. Јас дете за фрлање немам оти. Е сеа на тема благо, јас сум ослободена од таа мака, не ми се јаде ништо благо, ми се прави ама кога ќе се приближам до кујната ми се повраќа. Затоа се дружам со моите другарки јаболки, банани, грозје, крушки и убаво ми е. Чат пат кога ми се јаде благо си навртувам на теглата од моите слатка со минимум шеќер и ми поминува кризата. Ама затоа за ладен сендвич со сиренце и патлиџан, со интегрално лепче, душа давам Многу бргу се најадувам, од малце сум сита и тоа ми е многу голем плус, тоа ми помага да се држам, да не се здебелам. За купувањето, јас планирам да купувам и порано, само финансиски да застанам на нозе, да земам плата, да исплатам долговите, сметките, ратите, и од следната плата више ќе се пуштам во оптег. Многу многу не се осврнувам на муабетите не чинело, сакам јас да сум спремна. Веќе имам купено едни чорапчиња, уствари 3 пара, така одеа во комплет. За внука ми почнавме многу рано, дури уште немаше ни срцева акција кога купивме едни чорапчиња. Сестра ми сега зела едно ќебенце розево, вика мора да биде внука, не го мењаат А што е убаво, розево со сиво и со слончиња, ќе биде штета да не се искористи Имајте убав ден, јас чекам едно млечно кафенце од бифе оти турско не сум пиела цел месец и не планирам, не ми одговара веќе.
Ангел ако решиш да не вакцинираш, распрашај се точно како оди тоа, зошто во болница дури ти го донесат кај тебевеќе му ја имаат дадено првата вакцина шо се дава во првите 24 саати од раѓање, макар и до тебе да е, го земаат во соба кај нивсо педијатар, го прегледуваат, анализи крв, и вакцина му даваат...
Ако однесам изјава дека не дозволувам да се вакцинира нема да го вакцинираат, тоа ми е јасно, иначе можам да ги тужам. Ти викам правно сум подкована за ова убаво, ама не знам, страв ме фаќа што потоа. Да не ми го маргинализираат детето заради проклетите вакцини. Значи јас немам ништо против вакцините, јас имам против никаквите кинески вакцини кај нас.
Dobro utro, dobar den meskovci Jas cela vecer kosmari so ovaa bakterijava mykoplasma....vo sonot mi se javuva doktorot i mi veli ,,mnogu e rizicno, mnogu se razmnozila bakterijata, postoi opasnost i za tebe i za bebeto,, ....jas celata vo solzi se razbudiv i pravo vo kujna da varam caj od brusnica i eve do sega imam eden litar ispieno Koga otidov vcera so rezultatite kaj maticnata mi rece nema da ti dadam antibiotik, edna nedela ke pies caj od brusnica, pa ke go povtorime brisot i ako ja ima pak bakterijata vrke ke bides 16ta nedela i ke prepiseme antibiotik. Se napnav mnoogu so ova, strav mi e da ne si napravam belja...
Добро утро и од мене! Купувањееее, ма едвај чекам! Ама си реков на себе, почнувам здравје од ноември, таман ќе бидам во седми месец и штом стигне платата, одиме по продавници! На мене ми е второ дете но првото го родив пред 11,5 години, тогаш имав купено се ново и прекрасно но одшто немав место кај да ги чувам кога омалеа, ги складиравме кај тетка ми на таван и сега планираме да одиме идната недела да провериме дали нешто е употребливо... ќе видиме, имаше многу убави работи, сите скоро нови, посебно постелнини, кебенца... Битно ги најдов очувани кај мајка ми количката, хранилката и креветчето па ми останува транспортер и релаксатор да набавиме! Постојано зјапам по излози и се ми е убаво, но и ветив на ќерка ми дека се ќе бираме заедно па очекувам и голема помош при изборот
Да не ја тероризираме темава со вакцини, има соодветна, мада убаво е и овде да си размениме мислења. Јас двете ги вакцинирав, планирам и понатака, и третово здравје исто така. Сега ќе пристигнеле нови, но како што не знам нити се замарам, јас не би оставила дете невакцинирано.
Јас го делам ставот со @AngelOfArh за вакцините, и планирам да го сторам истото што и таа. Како што рековме, да не си ја уништуваме темата со побјаснувања и докажувања... само планот за во иднина си го кажувам едит (додавам нешто): Дали е нормално уште од сега (точно 18 недели г.н., значи од денес во 19та влегувам), да ми излегува нешто од градите? Кога легнав да спијам осетив нешто влажничко на маицата, и гледам точно кај десната града.
@Ninichka а да си провериш уште еднаш сега, не ми има логика да ја имаш, а не сте имале односи толку време. Колку што знам јас само така се пренесува. Да не имаат некоја грешка, ништо чудно.
Vakcinite vo Mk i nadvor od Mk mislam deka ne se isti niti pak se primaat po ist redosled. Na primer sin mi prva vakcina primi ba 2 meseci i posle toa sekoj mesec do godinkata pa pauza od 2,3 meseca i posle do 2 i nesto god.sekoj mesec i fala mu na Boga do sega sme nemale nikakov problem. Mislam deka se pokvalitetni pricisteni ovie vakcini tuka kade sto ziveeme, ne znam, zatoa do sega niti se culo niti sum jas licno slusnala od nekoja majka deka nekoja vakcina napravila problem kaj deteto.
Moze, kaj sekoja zena e razlicno, kaj nekoja porano pocnuva da se izlacuva kolostrumot kaj nekoja pokasno, a kaj nekoja pa i voopsto ne se pojavuva vo tek na bremenost, kako na primer kaj mene i vo prvata i sega vo ovaa bremenost ne mi se pojavilo nisto od gradite
zenski jas iznastinav i vo 9 ti i so ampicilin antibiotik sum zaradi moznost od gnojna angina oti lani 2pati lezev na bolnica od nea po 10 dena i mora. utre sum na kontrola ke ja vidam pufkata .pozzz kissss za site
Дали знаете точно каде би можела да купам мајчина книшка во Скопје? Мојава матична нема абер да ми ја даде како што ми следува, па решив сама да си купам. Почнав да барам по книжариве неможан сега за сега да најдам.
A да си смениш матична? И да си купиш сама (не знам ни дали се продаваат) не можеш да си пишуваш внатре, пак таа ќе треба. Мојот матичен одма ми даде. Ај нади си некој позаинтересиран и посериозен доктор
Мамички кои сте при крај со термините, дали си се спремате за потребна документација за заведување на новороденче? Јас си извадив нова лична карта која ми истече во августот, сега деновиве да одсм да си земам извод од матична книга на родени и државјанство, дури не ме фатиле студовите да си ги избркам тие работи. Првиот пат не знсев што било потребно, па тазе породена со резот на сред јуни имам со денови висено пред вратите на мвр за да ми дадат државјанство, морало лично, па на пауза биле, па таа што вила за тоа на одмор била, другиот ден на погреб отишла.... Затоа сега со време да си се спремам