Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    Не знам дали е возможно, тие им ги даваат на матичните и не смеат да ги продаваат, како што имаше на некои по 100 ден. им земале. На почеток ко ми даваше матичниот имаше цел куп мајчини книшки, заедно со тие здрава бременост. А има пациенти многу, значи доволно им даваат.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Абе таа секако ќе мора да ја пополни. Мислем дека не даваат бидејќи тие треба да ги купат, па скапо им доаѓа. Затоа си реков ај јас сама ќе си купам. А да сменам матичен, незнам каде сега да се префрлувам. Демек другите кој знае колку поарни ќе бидат. Барем оваа за некој други работи ми одговара. Тројца доктори се и си влагам кај кој ќе ми текне.

3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Е не знам срц што да ти кажам, колку и да кошта и како и да си оди тоа мислам треба да си набават, затоа што на секоја трудница и следува. Инаку, ако за друго ти одговара докторкава, тогаш прашај ја пак, ќе добијам мајчина книшка, или ако не кажи ми кај да си купам, и решен проблем:D

4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас ни со првото ни со ова имам мајчина книшка и не сум побарала зашто знам дека не е задолжитена,нигде не ја бараат и затоа нема ни да барам.Тоа е исто како што сите гинеколози на различни испитувања праќаат.Еве пример мене за приска не ме прати ама затоа на торч ме праќа.Знам дека сите гинеколози различно работат и затоа нема правила за ништо.Лошо е што не бунат нас трудниците,кај еден даваат кај друг не,кај еден е едно испитување задолжително,кај друг друго и цела сум прашалници,стварно се чудам.
    А јас мешиња се чудам што почнав многу да јадам и цело време лежам а ослабев две кила,како може тоа?Веќе освен од кафе од ништо друго не ми се гади и секогаш во ниедно време ми се пријадува се нешто.
    А за купувањето алиштенца купувајте кога ви душа сака.Јас куппував и пред да влезам во 7-ми со првото а пред да влезам во 9-ти веќе се ми беше испрано,испеглано па дури и торбицата за во болница за мне и бебето ми беше спремна,и креветче и се од кејф што ми беше.Затоа уживајте во купувањето на тие мали слатки бебешки работи,нема поголема радост од таа :l:

На Sunshine_1979 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  5. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    Ме интересира и мене за мајчината книшка, дали се издава нова за секоја бременост бидејќи јас незнам каде ми е книшката од првата бременост, а тогаш имав и друг матичен; и дали имам потреба од мајчина книшка кога ќе се пораѓам во приватна клиника?

6. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    И мене ме интересира истото,јас цела бременост сум во приватна и таму ќе се пораѓам.Матична книшка осега ми нема спомнато за да ми дај и не знам дали ќе мора... :^)

7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Мајчина книшка не бараат на пораѓај ни во државниве болници а во приватна сигурно не бараат.

8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    @ivi1987 какво е тоа торч испитување?

9. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Мене во приватнава болница ниту ми бараат ниту ми даваат мајчина, ама докторот ако му ја дадам, обавезно разгледува што се правело кај матичниот, колку било на последен преглед бебушко итн. Значи, како документ за да се споредува, или да се чуваат информации не е на одмет :)

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    Може не е задолжителна ама добро е да се има барем тие на матичен што одат да си запишува внатре се. А и ете прочитав сега дека министерството за здравство ги дистрибуира до матичните и книшките и брошурите за здрава бременост. Е сега воведена била електронска па може затоа не даваат повеќе, ама сепак податоци за секоја бременост има.
    А на приватно вадат извештаи за секој преглед, плус ги зачувуваат во компјутер сите претходни прегледи, јас ко ќе одам само името ми го запишува и сите информации се таму. Исто се фаќа како мајчина.

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    тоа се испитува преку крв а е за вируси како херпес,варичела и такви некои.мене сестрата ми рече дека тоа од министерство им го наложиле како задолжително ама знам дека не го испитуваат сите и сум зачудена да ти кажам.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.606
    Допаѓања:
    8.216
    Добро утро мами:coffee:
    Вредни сте биле овоа сабајле со пишување:). Јас сега станувам,права домакинка,дежурам цела ноќ и после спијам до ниедно време.
    За купување јас си решив здравје да влезам во 7 месец :Dи ќе почнам да се спремам ,барем поголемите работи.До сега успат,имам купено ситници, ако е убаво или на попуст.Имам купено едно комплетче, 7-8 бодиња на долги ракави,капички,чорапчиња и стикети за ѕид.Креветче и количка избрав од интернет,па понатаму само да ги порачам:)
    Инаку вререто кај мене е уште лошо,ладно и магловито:doh:
    Повелете на овошно чајче,за загревање:P
    Поздрав и имајте убав ден:hug:

На Angel.Heart, Pcelka94, AngelOfArh и 5 други им се допаѓа ова.
  13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    Кај матичниот, освен што ми зспишува се од прегледот во мајчината која си ја имам со мене, сегс по најново после и сестрата ги внесува сите забелешки од прегледот на компјутер, ми кажа дека тоа била мојата електронска мајчина книшка и од секоја болница со внес на матичен број се отвара и пример при пораѓај ќе си имаат увид и на компјутер. Ај килалата или мерките за бебе, но движењњто на притисокот, крвната група, претходни терапии,операции, ризици.. сите тие битни информации се запишани и при пораѓај мора да си ги знае тој кој те пораѓа, особено за царски. Сега прочирав и дека за надомест за трет8о таа е како документ потребна |( Сепак, не е на одмет да си има секоја трудница, макар и да не е потребна од овој аспект, моите прошли две си ги читам понекогаш, убав спомен. А и кај мене на двата пораѓаи на предпоследната сртана после раѓањеро во болница ми се пополнати-тек на породување, за бебето пол, тежина и сл.

На slobodka и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    ^Па и за еднорочна помош за првородено од социјалното прочитав негде во темава дека треба копија од некои страни во мајчината.

15. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Јас почнав да станувам ноќе да јадам благо по 2- пати. Јадам што ми се најде. Дали ред чоколадо, дали малку торта, било што. Ако сум го изела благото преминувам на солено. :rofl: Битно нешт ода се јаде.
    И јас сум истата, само правам нешто.

Јас немам ништо обновено, освен лична карта. :?: Нели трајни биле документиве?
    Чајре немам, сега ми е касно, ако треба после пораѓај јас ќе си дремам на шалтер со рез.

Инаку мене страшно ме болат дланките. Повеќе пати сум се жалела, после спиење ми отекуваат и ме болат внатре тоа вените, тетивите, што знам што се. И во сон некогаш ме буди болката.
    Вчера бев на контрола, термин за 2 дена. Очекувам кај и да е да бидне работава. Само ми рекоа големко било бебето, малку страв ме фаќа, јас не сум многу разбацана во колковите. :rofl: Ама па и не им верувам нив во мерките, многу мајки се жалеле дека не им го измериле бебето убаво.
    Инаку мајчината книшка мене гинекологот не ми ја даде. Јас мислев ќе им треба при пораѓај, ама вика гинекологов уште не одлучиле на државна дали им треба или не, кога ќе се одлучат тогаш. :?:

На kallias, DVAANGELA, ivi1987 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    А зошто треба нова лична карта откако ќе се породиш? Или грешно ве разбрав?

17. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Не, не, јас ја менував бидејќи сменив презиме. А и ми истече важноста. :)

На DVAANGELA му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    @Eli23 и јас знам дека извод од родени е траен документ, но тогаш морало да не е постар од 6 месеци и си вадев новпородена. И државјанството мислам шо на секое дс се вади, ама морало не постаро од 6 месеци. Ова беше пред 4 години, но од искуство сега си вадам со време!!

На Eli23 и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    Не треба нова, мене ми истече во август па морав да си земам нова, таа ако е важечка ок, ама овие другите, бар тогаш за мене пред 4 години, морас да не се постари од 6 месеци а јас не знаев ни дека требаат, па после породување мислев мм ќе ги избрка работите, но мораше јас личнож и од шо се меткав со денови а тазе породена сега со време спремам се. Плус овој пат здравје Боже, треба да заведеме новороденче и плус за трето дете па да натокмам папките со време ]:)

На DVAANGELA и Eli23 им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.736
    А има врска што личната карта и здравствената ми се со различно презиме? Немаа картички тогаш и не им ја оставив за промена.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.