Lele jas kolku sum za kotek so lutotopred eden mesec jadev feferoni i me bolese stomak ,ama vcera taka so mandzicka i vikam na mm samo pola feferonce ke izedam.I stvarno pola izedov ,ama nokeska pocna da me boli stomak ,a od sabajle (izvinete na izraz) proliv .I toa mislam deka vo crevata revolucija imam i eve od sabajle na rabota sum so gevrek,leblebija i koka kola -se lecam ama definitivno teglata feferoni odi ili vo podrum ili vo kanta ,treto nema I da ve prasam -vtoriot skrining mi rekoa so polna 20 ta nedela,taka da najubavo koga ke bidam 21nedela da idam ??
I jas sakav da prasham za vtoriot skrining dali e problem da se pravi porano na primer so polna 18ta ili 19ta nedela bidejki jas ja chekam samo kartichkava zdravstvena da mi ispadne i da odam na lekar a ne mi se cheka do 20ta za toj skrining.Patuvav so avion,imav stresni situacii plachki i taka natamu i sakam da go vidam bebush za jas da sum pomirna. A ustvari nemam ni poim dali tuka pravat takvi skrininzi?
@Mariangel da prasaj si,neli deka vo stranstvo se drugi pregledi .ama mene mi rekoa treba polna 20 nedela,verojatno porano ne moze toj skrining. Ili neka kazat poiskusnite
@Mariangel рано е, јас кон 21ќе одев и ми рекоа да почекам идеално е од 22-24 недела за да се видат органите, тој е за правилна морфологија на органи.
Матичниот гинеколог го врши тој орган скрининг.А на приватно мислам дека платив околу 200еу. Немаше можеби потреба но како и секаде така и тука, вниманието и објаснувањето кое го добив на приватно не се споредуваше со она на државно. Но во секој случај кој и да е, кај и да е ќе го види најважното и ќе ти каже се што треба. Најобичен преглед со ултрашал, со разлика што ќе биде подетален и ќе обрне внимание на димензиите на сите внатрешни органи и коски. Во мајчината книшка ќе ти ги внесе тие податоци. Се препорачува 20-22 за да има што да се види.
Фала барем ете за некаква утеха. И кај мене еве се намалија сега болките доле. Јас пак да удавам со мајчината книшка, си ја најдов во Просветно дело, 20 денари кошта. Си земав , само да ми ја пополни матичната ќе треба.
Не порано, од 18 до 22 недела се прави. Значи можеш со полна 18 слободно да си појдеш. Порано од тоа нема сврха, нема да се гледа тоа што треба да говиди докторот. Јас планирам во 21 да одам.
Женски абе зошто викавте дека ЕуроФарм е поскап од другите, стрикно Фемибион 1, во Зегин го плати 690 а во ЕуроФарм 610, е не е малце 80 денари.
Majchina knishka seushte nemam zashto samo prviot pregled go pravev tuka odnosno mi potvrdija bremenost a i na privatno bev, ne bev osigurana i si plativ 122 evra za vaginalno eho. Posle vo Mk isto odev na privatno i eve sega tuka ke prodolzham so bremenosta i bi trebalo vednash da dobijam majchina knishka. Sepak znachi ke moram da si pochekam za skriningot ushte nekoja nedela
Ај добар ден мешиња,како сте денес Јас сабајлево бев на клиника,не чекав ич,го видов бебуш супер е ама превнтивно пошто крварам докторката ми даде мислење дека треба уште да мирувам па сега на комисија треба да ми продолжат боледување.Несакам ич веќе да седам дома ама морам и се помирив веќе,само се нека е добро.Само што се вратив дома имав некои болки слаби во стомакот ама среќа брзо ми поминаа па се смирив.Сега здравје среда одам за скринингот и за брисеви а до тогаш лежење Него и мене доле неколку дена по ред ми се случува да ме боцка и како да ме сече ама не стомакот него знаете каде ама не трае долго и еве денес не сум осетила пак,може нема да се повтори веќе ама незнам од каде тоа,зошто така. Гледам инаку зборите за костени и се стрвите ама да знаете јас како се настрвив пред два дена за руска па среќа ми направија и сега само тоа јадам пусти стрв,незнам што ќе правам вака,се на работи што не треба да ги јадам. Ајде убав дождлив ден да имате
Кај нас матичниот лекар го прави само првиот скрининг,тој што е во 12-та недела а тој што е од 20-22 недела се прави на друго место,зависно кај ќе прати матичниот.Мене за првото ме пративо Систина и платив 3000 а сега за второво здравје пак таму сакам да одам.И пак зависи од докторот за мајчината книшка,тука ни на државно ни на приватно нит е задолжително нит некогаш ми побарале негде ни со првото ни со второто.
И мојава ја видовме денес, напрчена во муцките... шмизла уште неродена. И само клоцка, само скока, машала. Следно, скрининг на 22 недела нека одмара до тогаш
Си бев кај Коруновски сабајле бебчо во боја си го видов , вториот убавец на мами си спикаше , по менструација сум 30 г.н но според големина на бебчо и од тогаш кога сум почнала со односи сум 28,6 г.н . Болки што имам нормални биле бидејќи и дека второ ми било матката се ширела инаку си тежи 1360 и најбитно ми олесни што знам дека природно ќе си се пораѓам без да ме прават царски
Мешиња, пред малку се удрив со стомакот во масата. Заоблена е масата, нема рабови. Да се посегнам по едно крпче дури ја поставував...ме здоболи бидејќи стомакот ми беше камен тврд. За кратко ми помина. Баш се удрив долу кај што е главчето на бебето. Мислам дека не е страшно, сепак бебето е заштитено, а и постелката ми е на пред ѕид. Мислите има место за паника?
Не е страшно, во 9 месец комшиката паднала со леген алишта по скали, муабетот од другата тема дека трудниците треба да пазат иначе држи вода. Бебуш е во вода, заштитено, уживкај
И јас се удрив така пред една недела, не е страшно, ок си беше бебето на ехото, па докториве колку не стискаат на преглед, појако од ударот е.
Женички ми најдоа некоја бактерија Стафилококус во урината. Сега мм ги зема резултативе, а виканд фака не можам да отидам на лекар да се консултирам, опасна ли е оваа бактерија? Аман веќе, човек да не е раат.
Дека сте бе мешковци? Јас не се прибрав цел ден дома.По иницјатива на маж ми излеговме на кратко,а не фати половина ден надвор.Па и јас како што немам кондиција пола саат шетам,15 мин. одмарам и лета времето.Излеземе маж ми да си купи чизми и на крај излезе пак за бебето да пазаруваме.Маж ми љубоморен вика бебето неродено го дотераме,а јас ништо не си купив.Ама и он станал еден маанџија во последно време,бетер од жена.Па, се гледа, па се врте,па се предомислува.Да има друштво за да се пазарува за него цел ден ќе се утепа шетајќи,а кога дојде ред на мене друштво да ми прави е тогаш одма мрчи дека многу бирам и сум тешка за купување.Порано беше ептен лесен кога купуваше,сега како старее бесни глисти изведува. Инаку гледам во Македонија има страница на Примарк за бодиња и шпилхозни(некоја мамичка пишуваше дека од таму бодиња купувала).Ние денес таму отидовме и џабелак 3 шпилхозни 10 еу,врекичка за бебе 10еу,7 бодиња 10 еуЕптен ефтино,а се гледав е 100% памук. Успат со колата најдеме случајно и аутлет на Карштад и таму ефтини работи,намалени на смешни цени.Бебешки работи од 50еу,намалени на 15 или 10 еу,поевтино излегува од C&A и H&M(освен кога они пуштат распродажба), а ептен убав квалитет.Само на крај половина фати да ме врте и не можам да стоам на нога,па си дојдеме дома. Што сум купила ќе постирам слики овие денови. Така мами, почна да се учам кај ќе можам во иднина да пазарувам,а да минам поефтино.Домаќинка да станам Поздрави и гушки