Mene masaza mnogu pati mi imat praveno i prv pat sega od vas slusam za toa deka predizvikuva predvremeno poroduvanje, preku eden den mi pravi mm, majka mi, drugarki i eve me uste malku i kje go nadminam terminot, na bebyska ne i se izleguva.....nema pravilo kaj sekoja zena e razlicno.
Тука сум јас, само некако се навикнав да спијам до касно. Се надевам Бубале нема да одиш до Скопје, ќе се реши кај тебе проблем сп увото да не се мрцвариш. Мајка ми дома има практикувано перниче мало со сол, стоплено на радиатор или пегла, да го чува на уше за да и помине болката. Може и смешно е, ама некогаш спиела и со капа бидејќи од топлото и поминувала болката. Јас си бев вчера на ехо, инаку алал да му е на докторот Ќаев, стварно млад, ама си ја знае работата. Кратко ме виде на ехо и ми даде совет, сабота недела дури да дојдам на контролно ЦТГ, а здравје од понеделник може ќе одиме со провокации. Другите докторки што ме гледаа на ГАК се исто млади, ама ми изгледаат неискусни. Ми прават фетален скриниг по пола саат, а ништо не кажуваат уствари. И за килажа кога ги прашав не виделе. Сакав да речам па што гледаш цело време во монитор??? За да ме прегледа таа со прсти, ми вика Сакаш ли ти? Јас викам како сметате дека е најдобро. Како бе така дали сакам??? цццц Јас од сеа се ќе им викам нејќам ако е така работата. И нели е чудно, ми даваат совет бебето да мрдало по 10-12 пати на ден. Па јас толку пати на ден не го осеќав ниту во 8ми месец кога беше најактивно. Знае да промрда наутре кога спијам - колку да ме разбуди, 2-3 пати во текот на денот ако мирувам на кревет ( ако се движам низ дома да работам не го осеќам ) и навечер после 12 се буди и лумпува. Значи не се тоа 10 пати. Секоја бременост е индивидуална, кај може се со бројки да се измери. @<3 pleza4e <3 ја нема да ни пише како поминала или јас не сум видела?? А денес еве осеќам некои болки, ама не породилни. Долу кај срамната коска осеќам како да ме бутка бебето со главчето, како притисок некој. Последно не бев отворена ич, а мукозниот чеп не сум приметила да се растопил сеуште. Валгда нема дома сама да си се породам???
Јас така сум видела по емисииве, зборам за масажа доле ниско во кичмата. Додека лежат на бокс ги масираат за полесно да се отворат ли, болките ли да ги спречат, не знам. Јас имав мака само што дознав дека сум бремена, вода ми остана во увото и ме болеше многу и како да имав нешто внатре. Во чорапче врзав сол морска и во рерна на најјако, да се загрее и на уво цел ден и цела вечер, имам дури и направено перниче од памучна крпа со морска сол, па цела глава да ми ја фати да ме згрее, за еден ден ми помина. Кај тебе има проблем кој нема да се реши од тоа, ама барем болката да ја стиши.
@Eli23 сите го даваат тој совет со 10 пати, и на странски форуми имам читано дури им даваат табела во 1 или 2 часа да штиклираат 10 пати. Има и апликации. А замисли да мериш баш во тој час ко ќе спие бебето од ум ќе се извадиш. И моето исто насабајле и навечер е најактивно. За масажа и мене ме масира мм претежно горе, ама мене ми фали убаво да се истегнам и да го искрцкам грбот секоја коска да се намести.
Точно, Ели, и мене ми се чудни такви информации. Вакви информации само ги паничат трудиците... па бројат, па ако мрдне 8 пати... леле, нешто не е во ред. Јас сум против вакви бројки кои се индивидуални. Па на пример за број на дишења (кај деца, бебиња), број на отчукувања на срце (кај фетус, или бебе или дете) итн, може да се даде ОД-ДО бројка, ама за мрдања во стомак, малку ми е глупо. И сега ако бебево си е малку поголемо спанко, или понежно во клоцкањето, мајкава да се паничи беспотребно.
Oo i mene kolku mi fali da se istegnam ubavo,se me boli a tek sum 19 nedela a za masaza aj ako mozam da izdrzam i bez masaza,pa koga ke idam na kontrola ke ja prasam doktorkata kako smee i dali smee. @Lady..M tie se najubavite "pukanki" i najubavi akrobacii
Devojkiii mnogu sum vozbudena sega bev vo wc da mockam i na dnevnata uloska imav edno ligavooo beter i od mrsul (da me izvinite) ama mnoguu polna uloska imase i odma ja vikam majka mi da vidi i vika leleee ajde belki pocnuvas da se otvaras i bojata nedefinirana ni zar crvena ni kafeava ni zolta, taka roze brown......ne znam ni jas da objasnam, se izbrisav i na hartijata samo ligavoto bese ama ne krvavo......dali e toa toa? Mukozniot cep ili ?? Kazuvajte pred da i se javam ba doktorkata......
Ајде Калијас со лесно. Ми го зема редот Се шалам, ајде само лесно да поминеш ако е дојден денот и пиши ни кога ќе се заврши се.
Треба да е розевкасто до кафеаво, значи со мала количина на крв. Проѕирната боја може да е само од обичниот секрет од жлездите. Ќе си видиш во текот на наредните 24 часа дали ќе ти почнат болките. Со лесно
Ligavo e mlecno zolta boja koga se brisam na toalet eve od preska do sega non stop si ima i si cekam bolki, mozam da kazam deka kako da osekjam menstrualni blagi bolki dolu da imam....ne postojani taka samo po nekoj pat.....ufff edvaj cekam da se olesnam
Ве молам за помош. Бев на ЦТГ денес иначу сум 35+5, бев гладна, па докторката не беше задоволна од цтг. одтидов да јадам па се вратив за пола сат. и цела таква како незадоволна пак да сум одела во понеделник да ми направи уште едно. незз што да мислам сега.
A zosto nezadovolna doktorkata sto ti rece? Mozebi spielo bebeto pa zatoa ti rekla da odis povtorno.....
спиеше. ни јас не го сеќавав да мрда. незадоволна демек требало да има осцилации на ленатата високо-ниско, така ми објаснуваше. кај мене на првото немаше мн, повеќе беше рамно. а на второто имаше ама и од тоа не беше баш задоволна. само искоментира подобро е од првото ама дојди пак.
Денес бев на преглед и во 6та недела и некои 5 дена му го слушнав срцето на грашокот ) ми дојде да заплачам ама се воздржав. Многу сум возбудена.