Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    @Eli23 jupiiii nekoj kje gushka bebenceee ushte malku daj Bozhe :P Ako se toa kontrakcii (redno beshe vekje haha :D ) ti posakuvam najlesen poragjaj i da bide se vo red mila :inlove: Te gushkammm

На MargaritaD^2, Sunshine_1979, mama89 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Абе дојде работава,да земиш кредит за кола или да купиш нешто за дома е во ред,а за бебето нема потреба оти шо...друго ќе си родиш не е тоа толку важна работа 8)

На CameliaMiller, jacqueline.s, alisijad и 3 други им се допаѓа ова.
  3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    И ние си се откажавме од одмор летово, со тоа ќе си одиме во приватна болница. Не е дека имавме пари за фрлање, туку си скративме од нешто кое го планиравме. Секако одморот не ни е поважен од здравјето... да го прашаме човекот што остана без жена и бебе, сигурно би одбрал да го врати времето и да оди во приватна клиника. Како и да е, не е за принцези муабетот... жалосно е што во нашава држава ако некој те третира како човек, одма си принцеза. Повеќе од 10 минути не сум чекала во приватна болница, секогаш сум примена од страна на ведри и насмеани лица, внимателно ме прегледуваат, секој преглед докторот ми посветува барем 30 мин внимание, каде што детално го прегледува бебето, плус време на консултација и прашања од моја страна. Докторот кој ме прегледува во Плодност, ми даде број и ми рече дека е 24/7 достапен за било какви прашања и проблеми, и си достоја на зборот. Можам да го барам во секое време ако имам болки и слично. Другиот ден дури ме бара самиот да праша дали сум добро. Епа кажете луѓе, дали е огромна разликата дали еднаш месечно ќе дадам 500 ден на државно за преглед, или 1200 ден на приватно за овој третман? И дали 200 евра потплата на државно се исплаќаат повеќе од 500 евра на приватно (еве во другите нека е и 1000 евра)? Дали чистите тоалети, чистите соби, и персонал кој всушност работи место да пие кафе и да ме вреѓа се луксуз или нешто за кое треба да се осетам како принцеза? Се надевам дека еден ден и државното ќе биде со вакви услови (и онака си го плаќаме секој месец со придонесите, и на крај не кошта повеќе и од приватното), па барем нема да се расфрламе со парите кои ни се 'одвишок' дома.

На flower30, lina-kalina, alisijad и 10 други им се допаѓа ова.
  4. slovenka24

slovenka24 Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    70
    Moja drugarka so treti carski vo kumanovo nikoj ne sakase da ja porodi ja ispratija vo drzavna tamo ja porodija so carski i gi bea izmestile organite vnatre, 2 nedeli lezese tamo 3 dena nemalo koj da i go odnese bebceto da si go vidi a taa nemozese da stanuva od ranata i posle koga izleze od tamo nekolko pati morase da odi privatno vo Remedika za da ja ozdravat od nemarnosta na doktorite vo drzavna.

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Баш така, прчлосување е тоа што сакаме како луѓе да не третираат. И тој муабет го имам слушнато. Всушност секој си го знае својот буџет, секој сам си одлучува за себе. Да најдам врски не би давала пари за во приватна болница, без врски многу тешко, нажалост.

На CameliaMiller, m.i.g, Miss.Sweet и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Мешенца дали има некоја приметено исцедокот кој се ујачува во последните месеци да го смени мирисот ?
    Јас сум 31/6 г.н и исцедок како луд имам млечно беленикав со жолтко но некогаш и како зеленикавко има а сега и мирисот го смени , но минатата недела и мокрача проверив немаше ни инфекции ни бактерии тотално ништо и сега во петок брисеви ќе ми зема тие што се за пред пораѓај но ме чуди исцедоков , ова ептен пред пораѓај ми се дешаваше со првата бременост , а сега малко раничко е знам .

Последна измена: 28 октомври 2015
  7. mila-88...j

mila-88...j Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    60
    Zdravo na site,
    Prvo izvinete od tell sum pa nemam makedonska podrska,a drugo neznam dali ova e soodvetno mesto za moeto prasanje.
    Sakam da prasam za bremenosta dodeka studiras.Dali ima nekoja sto studirala i bremena odela na predavanja,kako se snaogala...mnogu me interesira,eve nekoja psiha pocna da me udira.Jas 2 godini docnam ne se zapisav so mojata generacija,neli normalno e dodeka studiram da se verime ili da zabremenam.Pa malku me plasi toa,zatoa si prasuvam cisto da vidam sto i kako e..
    Pozdrav,se nadevam na iskreni odgovori

8. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    Има ли уште некој што е дежурен?Јас сум уште будна:bandit:
    Ако поседам уште малку ќе го испратам и маж ми на работа.Киселини ме утепаа,око до сега не може да склопам:(.Гледа Старгејт цела вечер,сега да се чекирам тука па да пробам да заспијам.
    Изгледа бебуш ме тренира да се учам на малку спање:drunk:
    Слушаме се после;)

На kukla21, Mariangel, mama89 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Добро утро! Уште два дена до средбата со бебуле, сега веќе не е гравче, сега е лимонче, ова со овошјата ми е од meU наша ако ја памтите оти не избегава никаде ја нема. Јас сум супер, мада мешлак се повеќе и повеќе расте и изборот на гардероба ми се сведува на 3 фустанчиња, 3 туники, сто пара хеланки и хулахопки и едни удобни чизми и патики во сабота на работа. Ама ич не ми е гајле. Сабајлево мм ми рече дека ќе ми купи пантолони, сестра ми м и рече ќе ми купела туника, ќе комбинирам некако, па не е до толку страшно. Да застанам финансиски на нозе и сама ќе си купам фармерки од оние целосните и некој фустан за на работа или уште некои пантолони. Сестра ми има едни ама којзнае дали ги сочувала снајка на која и ги даде последно. Имајте убав труднички ден и да ги бркаме овие трудниве веќе во породилни приказни, што викате, доста им беше ;)

На MilaP, Mariangel и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  10. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    Дечки 33 недела сум, од вчера вечер ме боли стомакот од десната страна на папокот, бебушката е раздвижена клоца баш на тоа место, ама некако страв ме фаќа и кога ќе се стиснам на тоа место ме боли. има ли некој слично искуство?

На LenaNela му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Трудници, мислев дека се знам а се сум заборавила :lol: во Петок имам контрола. Е сеа се мислам, ми препорачуваат да направам Priska во Систина кај Димчев, колку кошта и колку отприлика се чека за преглед, а колку е на ГАК и колку се чека? Матичен ми е Митановски, ако ви значи нешто. Скроз сум збунка :$ Или доколку знаете друга клиника која прави Приска и од која сте задоволни да ми препорачате со цена и време на чекање ;) Мм запнал да правиме и на приватно и на ГАК, не знам мојот доктор дали прави :?:

12. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Angel ne znam zosto da frlas pari na privatno, neka ti zeme doktorot merki i ti so tie merki odis istiot den na GAK ti zemaat krv plakas 350 den i reziultati po dva dena, ne se zakazuva. E sega ako sakas merki da ti zemat na GAK se zakazuva so moj terminn i se plaka 500 den. Inasku priskata se pravi najubavo vo 12 ili 13 polna nedela.

На AngelOfArh и LenaNela им се допаѓа ова.
  13. LenaNela

LenaNela Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    147
    Здраво !!! И јас сум 31 /4г.н и оваа недела приметив исто така како тебе ,зголемен секрет бел а понекогаш зеленкаст,мирис нема некој посебен?!?!?Исто имам се испитано,и се е чисто освен последните два бриса,но ке ги правам за недела и пол. Еднаш си мислев дека тоа ми е од настинка,па пијам чај од брусница и се одмивам нон стоп со камилица.
    Како се другите мешиња???
    Ние не да клоцаме,мрдаме ,се ми се чини дека ке излезе преку кожа :D
    Мамита83 не се плаши тоа е од бебто и мене ме боли пд десна страна негде околу жолчката ,но тука му е ноџето па ме клоца ,растура,нрможам да се допрам од таа страна.Поздрав мешенца!!!

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Е за ова не би дала пари на приватно, не ни знаев како оди, се сум забораила од сестра ми. Може џабе тупам мозок :D

15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Jas pravev priska vo avicena i plativ 3800 denari.. sekako vrabotenite se fini i buckanjeto traeshe 10 sekundi ako ne i pomalku.. a najvazhno od se rakata za vtor pat vo zhivotot ne mi beshe modra :clap: Rezultatite samo lichno gi davaat,ne mozhe na mail ili preku tel ushte na pochetok potpishuvash takov dogovor deka se soglasuvash so tie pravila :) Sepak i pokraj se, ne znam dali vredi da se pravi na privatno za 10 sekundi rabota da platish 3800 denari :?: Se prashuvam i jas dali vredeshe ama bidna mojata :rofl:

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    Мене па побитно ми е мерењето на ехо од боцкањето, што знам :?:

17. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Merkite na eho se pobitni, tie treba ubavo da se zemat.. Mene super mi zemaa krv na GAK, nemase ic guzva i poladne do 7 rabotat.

На DVAANGELA, ivi1987, MilaP и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.214
    На ГАК зимаат крв или микробиологија? Ако е ГАК супер, таму нема гужва ич.

На DVAANGELA му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Во врска со претходниот муабет околу приватните клиники, мислам дека многу се дигна паника и страв посебно кај трудниците, што ми е разбирливо, но е премногу ретко. А смртност на пораѓај има иако е ретка, кај оние што имаат големи здравствени проблеми. Не треба да бидете толку негативни зашто има секакви искуства, а и колку има негативни толку има и позитивни искуства од државните клиники. Реалноста е таа дека вработениот кадар најчесто лошо и нечовечки се однесува со пациентите, и на гинекологија и било која друга област, но за разлика од другите градови барем во Скопје двете државни гинекологии се реновирани и средени, да не се плашиш некоја болест да фатиш. Не секое семејство може да си приушти приватна клиника...Има семејства кои едвај се крпат за едно креветче на бебето да му купат, а прегледи на приватно и пораѓај за нив се сајанс фикшн. А верувам и на форумов не се сите имуќни за да платат приватен пораѓај. Затоа малце олабавете ги неубавите муабети. Знам дека не е начин да се однесуваш дрско кон пациентите, посебно кога не знаат што им се случува, но ќе стиснам заби и ќе ги издржам тие три дена во болница (ако ми се погодат такви не-луѓе).

Мене на државно ме пречекаа нормални 'фаци' со коректен однос. Докторот што беше на смена стално насмеан дури и ме зафркаваше. Јас коректна во барањата, тие коректни и со човечки однос. А ми се погоди акушерка која ни на мртво плаче ни на живо се смее. Жив намќор. На чистачката кога и побарав нешто без проблем ми донесе, исто и акушерката, кога и да ја прашав нешто, коректно ми одговараше....кратко, ама сепак ми одговараше, и со нормален тон :!: Сестрата што ме дочека после пороѓај на одделение, навечер, значи жената беше трета смена, ептен фина и загрижена да не одам сама во вц, ме придржуваше и чекаше пред врата. Вработените во мензата на тие со царски рез им носеа храна во соба, па дури и мене ми донесоа еднаш кога ме виде дека дојам и дека неможам да дојдам на доручек. Само сестрите што беа задолжени за бебињата беа мулиња, и да ги прашав нешто не знаеа да одговорат, но сепак нормални во поглед на однесувањето.
    Јас за толкава огромна сума би се задолжила само во случај ако "не дај Боже" имам потреба од некој специјалист во одредена област, за одредена болест, но за нормален пораѓај со уредна бременост, нешто што на времето жените го правеле дома, не планирам да дадам. Сите што сме со просечна македонска плата, премногу тешко паѓа за домашниот буџет отплаќање на било каков кредит.

За Приска треба да има лабораторија (нели преку крв), значи се прави по клиниките, плус не е некое меродавно испитување. Единствено скринингот е битен кој можеш да го направиш и кај матичниот, бидејќи е поедноставна процедура мерење нухален набор. Не си давај парите, понатаму за битните скрининзи е поважно некој специјалист да те погледне ;)

На DVAANGELA, Pcelka94, ivi1987 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Da da daaa,vo sekoj sluchaj merenjata se pobitni i vredi za skrining da se dade denar povekje iskreno.. ustvari ja ne plakjav mnogu na privatno a doktorkata beshe srce,ako sakash mozham da ti ja preporacham od srce.. i mene mi ja preporacha edna prijatelka,nemav poim koja e i ispadna deka e srcka. Za obichno eho si plakjav 1000ka,za skrininzi 2000 i za brisevi po 1000ka ama vredeshe.. koga bi bila vo Mk bi davala pari za pregledi na privatno dodeka poragjajot bi go zavrshila vo drzhavna bolnica :)

На DVAANGELA му/ѝ се допаѓа ова.