Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Значи сепак... во глобала, кој и да е чај (освен оние на почетокот спомнати во статијата) може да си се пие.... викаме да не се претера... ама кој би пиел повеќе од една шолја од време на време?

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Haha, ima i prasok Merix i sapun ;)
    Go ima vo Vero marketite, jas go zemav od tamu

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    8.170
    Искрекно на сите страни пишува различно.Јас што читав на една страна истиот чај го препорачуваат, а на друга велат дека треба да се избегнува.Затоа јас избегнував да пијам чаеви.Понекогаш знам да се напијам една чаша овошен чај,ама тоа е многу ретко дали е еднаш неделно.Кафе во последно време почнав да пијам и тоа по една чаша дневно.На почетокот и кафето го избегнував.
    Баш затоа и ти кажав да не му ја многу мислиш и да си правиш непотребен стрес.На страната што ја постира пишува дека може да се пие.Па ако толку ти годи пиј го умерено.За исхрана што смее,а што не смее нема некоја шарка.Секој треба да си одлучи што ќе јаде и пие,оти ако почнеш да читаш на нет обавезно ќе наидеш на статии кои се контрадикторни.
    Пример јас не сум јадела грав 2-3 месеци,оти ми е многу тешко од него.Леќа и зелка манџа или салата не ми сметаат па си јадам.Секој организам е различен и треба да испробаш што ти одговара.

4. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Јас деновиве на работа почнав да го пијам чајот од нане , бидејки таков имавме, а и да не пијам си реков многу кафиња, па затоа...Инаку многу ми е убав :)
    Е сега пошто веќе почнав да пишувам во оваа тема , редно е, а и културно е да се претставам и јас како новопечена идна мамичка... Бремена сум 5 недели и во понеделник имам закажано прво ехо. Инаку ова ми е втора бременост , имам едно 11 год. детенце :)
    И да, морам да напоменам дека тука сум на местото на @mama89 , бидејки таков беше нашиот договор летоска...И реков : "Додека не дознаам дека сум јас бремена , ти нема да се породиш" :lol: и многу ми е мило што навистина некако така и испадна.
    Се надевам на добра и пријатна дружба и на сите ви посакувам да си имате убави и школски бремености и со лесно да ви е :sun:

На mama89, kukla21, blessed2 и 17 други им се допаѓа ова.
  5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Jadete i pijte si sto vi dusa saka, ne se lisuvajte od nisto, se sto e preterano ne cine pa i koga ne si bremena, ne citajte mnogu po netov i ne si barajte sami problemi sto, kako i kolku da se jade da se pie. Jas SΈ jadev i piev i caevi ne birav i pivce znaev da se napijam i crveno vince....
    Uzivajte vo bremenosta, galete si gi mesinjata zatoa sto vremeto kje letne za cas, mene mi vekje nedostiga mesko :doh:

На ivi1987, Pcelka94, KikuFFka и 5 други им се допаѓа ова.
  6. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Мамички денес бев на испитување за приска и нели прво скринингот, докторката ни рече дека не гледа никаква аномалија и показател за да се прави дополнително испитување односо да се провери преку крв и дека се е во најдобар ред и не ми зема крв ми рече јас да одлучам нејзината одлука била дека се е во ред. Но сега почна да ми станува шубе и да ме фаќа паника :( некое мислење

7. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Да не те фаќа паника. Ете ни јас немам направено дополнително испитување, само скринингот. Ако веќе толку сакаш за мирна душа, направи си.... мене исто докторот ми рече, вака изгледа супер, вратчето му беше таман и се друго... ми рече според него е ОК, и дека нема потреба од дополнителни прегледи од тој аспект, и нормално ако сакам јас. Јас реков не сакам, и ете си тераме :D Ама тоа си е индивидуално.... јас искрено сум за минимални испитувања, некој си сака се да си испита.
    Уште еднаш... ако сакаш испитај си, за мирна душа, ама и тоа ќе ти даде некој си процент на точност, не е 100% резултат.

На fairy88, flower30, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Си дојдов дома и така почна да ме фаќа некое не лагодно чувство и грижа а јас додека вев таму самата реков не правам. Сега пак за скопје малку потешко утре нема да можам, а вака сега уште едно прашање ми пишува според последна менстр.13+2 ГН, а според димензионално 12+4 која недела сум всушност? :) исто 2 термини за оораѓај имам на недела дена разлика :) и колку е нормално да тежи и да биде големо во оваа недела (нз која сум) :) се враќам од лекар со наод се уредно и нормално и пак прашалницо:) ете тоа е мајка... :)

9. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Zdravo na site i jas sega da vi se pridruzam od vestacko stignav na trudnicki muabeti :) sakav da ve prasam za sovet 7 ma nedela sum dali smeam na zabolekar se pojavi sega problem so eden zab smeam so anestezija ili ne?

На zajka1, Mariangel, slobodka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.557
    Приската не дава никаков сигурен резултат, така да доколку докторот не гледа некаква индикација за дополнителни испитувања не си прави непотребни нервози.

Разликата е само 3 дена од ова што го пиша, така да ништо страшно.
    Според последна менструација си 14 недела, односно 13 полни и 3 дена, а според мерките 13 недела, односно 12 полни и 5 дена.
    Најнормално неколку денови плус минус од оној просек на 14 дена од менструација да е зачнат бебуш.
    Еве некој просек за димензиите и тежината.

Bildschirmfoto 2015-11-05 um 17.08.04.png

На bella24, fairy88 и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  11. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Јас по менструација ги рачунам, оти по мерки ќе менува секогаш. Еднаш ќе е понапред, па поназад, и така :D

@S.Snezana , јас вадев заб со анестезија, и тоа умник, и гинекологот и стоматологот ми рекоа дека нема врска тоа, и нема штетно. Ќе му кажеш на стоматологот дека си бремена, и немаш гајле ;) Инаку мојот доктор препорача забите да си се поправаат за време на бременост поради поголема склоност на расипување и кршење.

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Jas deka se spremav za ivf gi napraviv site ama ete se najde uste eden da go napravam odma da ne mu ja mislam. Fala

На Stasija, only44you и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  13. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Ми се поправила крвната слика во рок од 10 дена , па викам да споделам ако некој има проблем. Секој ден јадам по едно лажиче од лекот што го напавив со мед таан и коприва и пијам свежо цеден сок од цвекло морков и јаболко. Инаку тие од комисијата во Букурешт и не знам колку се услужливи, го вратиле мм зашто мојата буква била од сабајле, а немало никој друг да чека на ред.

На mimidjon и slobodka им се допаѓа ова.
  14. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Do zavrsuvanje na 3 mesec anestezija ne se preporacuva. Muabetov mi e od profesor po oralna hirurgija. Ti sepak vidi si. Aj dobro ni dojde vo temava so sreka. Inace racunaj si spored menstruacija.

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Daj recept od lekot, mene mi paga hemoglobinot.

16. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    1 кг мед, пола кг таан и 100 гр семе од коприва тоа е цела доза, а ако ти е многу можеш и пола доза да направиш.

На KikuFFka и slobodka им се допаѓа ова.
  17. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Дани, ај те молам и следните недели до крај на бременост пушти ги за тежината, please!

18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.557
    Bildschirmfoto 2015-11-05 um 18.25.21.png Bildschirmfoto 2015-11-05 um 18.25.37.png

На flower30, Sunshine_1979 и coconaut им се допаѓа ова.
  19. KikuFFka

KikuFFka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2015
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    184
    Znaci ne mi bilo samo mene taka, ke go zemam vo obzir ova sto mi go kaza ti blagodaram. A jas za mene da si kazam mislam deka me spasija tabletkite za smukanje rupurut samo tie me izvadija od kalta, samo od niv mi bese podobro. Vidov deka kaj nas vo pp doktorive krevaat race od mene i me ubeduvaat vo toa deka jas imam teska bremenost i deka moram da se pomiram so toa deka mozno e da odi taka do kraj i si pojdov na pregled vo bt vo plodnost tamu me primi doktorkata Kristinka Pajakovska i mi gi preporaca ovie tabletki rupurut i od koga pocnav da gi zemam jas navistina zastanav na zdravi noze eve do sega.A sega sum 8 mesec i site mi velat deka pretezno poslednite nedeli e normalno taka da se cuvstvuvam zamorena i omalaksana. Kako i da e deneska sum super, i nema uste dolgo ova da trae uste eden mesec i se ke bide poinaku pretpostavuvam deka zivotot ke mi se promeni vo celost.

20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Ajde mamichki povelete na moite polulisnatki kiflichki.. Vredna bev denes si sukav so merak :P Ne napraviv mnogu, 60 samo ama ke ima za site po edno ako ne povekje :P 12184118_175578596123675_3895347219149967800_o.jpg

На stilas7, kukla21, Fatalnata и 14 други им се допаѓа ова.