I jas prvite meseci koga ostanav trudna edna nok mi bese loso ,srceto mi cukase brzo i pritisokot mi bese pokacen i odam vo Gjorce i samo sto kazav sto mi e i rekov trudna sum -odma vika eve upat idi vo 8mi septemvri(na urgenten).Odam tamu 10 pacienti pred mene,cekav skoro 1.30min (vo 2saat nokta) i koga me primija ko rekov trudna sum i mi vikat idi vo drzavna.im vikam abe lugje naprajte mi Ekg,izmerete pritisok ako ne daj boze e nesto loso sama ke odam tamu.i proverija sheker,ekg,pritisok i me pratia doma.i 3saati po bolnici za dzabe so se vika.Doma dojdov se napiv bedoksin i sheker i voda i zaspav. Ama zdravstvoto nase e haos,site se pravat doktori a vrska nemat od nisto(sekoja cest na isklucoci)
Оваа ми измери притисок, ама како, на две на три, затоа и излезе толку “точен“. 125/100, па ќе приумирав таму со тој притисок. Прво примаш трудница која е веќе 14та недела, значи не е 9ти месец па ризикот од притисок да е поголем, и мериш притисок со скоро па нефункционален апарат кој беше искинат, искршен и прљав, ама нејсе, бар точен да беше. Се мислев да им се вратам да им кажам ај викам кој ќе чека редици, си останав дома. Да не зборам докторката што ме прими како изгледаше, ко од хорор филм излезена, буквално. Да отидев во државна до полноќ ќе останев за да ми кажат ништо не ти е, само повеќе малтретирање. Моја нога на итна веќе не стапнува, само да не затреба де.
Da ne daj boze da zatreba .I mene mm me ubeduvase da si sedam doma ,da lezam i odmaram ama jas poveke bev isplasena i vikam aaa ne oni se doktori ,drugo si e koga ke te pregledat. A inace doktorkata u 8mi septemvri pomlada od mene ,izgleda samo so zavrsila fakultet... I drugo-cekat 100 dusi na red i toa vo ITNA SLUZBA ,oni site nadvor si pusat cigara i pijat kafe .i ne ednas da izleze,tyku 2-3pati vo tie 2 saati
Жени, ај ваше мислење, pls. Ни се допадна една количка од Graco.... Ни е страв да не ја нема повеќе. Што мислите... дали е рано во 6ти месец да купуваме такви крупни работи? Не дека сум суеверна или нешто... ама како да ми е шубе толку рано количка да земеме. Не знам, со триста ума сум... јас планирав таму накај 8ми месец да почнеме да се опремуваме полека полека... што мислите вие за ова? Има некоја што се фрлила на толку ран шопинг за бебушко?
Тоа мораш самата ти (со мт) да пресечеш, те.одлучиш. Ние за прво купивме уште во трети месец. И релаксатор и количка
Јасно дека ние ќе пресечиме и ќе одлучиме, само онака се мислев да не е рано. Мм вика да ја купиме да си стои склопена, и онака 18 000 е сосе транспортер, па ќе имаме време да присобериме до 7ми-8ми месец пари за други работи. Јас му викам, рано да не е И викам, ај да прашам да видам дали и други имало ко нас Ама ете вие во 3ти сте зеле значи не е страшно, хехе.
Ич не е рано и ја ќе идам деновиве да купам една, ја бендисав многу и сега ми е на акција, ако не продолжи акцијата ќе си ја земам порано.
Јас сум седми месец и пред 2 недели порачавме креветче! Мислам ништо не е страшно да почнеш да се подготвуваш! Мисли и очекувај убаво за да се случува убаво ! За првото мене и мајка ми и свекрва ми ми викаа да чекам седми па да почнам да се спремам ама тогаш бев млада и неискусна и ги слушав, сега не дозволувам на никој да ми се меша па почнав порано со подготовките! Уживкај и правете си како ви е ќејф! Само јас со раното купување имам друг проблем- секогаш подоцна наоѓам нешто што повеќе ми се допаѓа и се каам што сум избрзала!
И тоа ми е мене малку. Си викам што после ако ја намалат, на пример ако стигне нова колекција за 2016, жива ќе се изедам... или на пример ако дојде уште поубава некоја. Затоа се мислам... Ај ќе се помислам деновиве... хахах
Jas od denes vlegov vo 22ra nedela,znachi li toa deka sum vlezena vo 6ti mesec ili so polni 22 se vleguva? Aman Inaku ajde dobar den od mene,denes sum super. Sinokja mozhda polovina saat go ubeduvav mm deka ne e strashno ako imame seks deka imam normalna bremenost,na net mu pokazhuvav on uplashen vo faca mu se gleda,greota bilo bebcheto vika Pa fala Bogu go ubediv nekako i konechno se sluchi i toj svechen chin Pa denes si stanav,piti napravila svekrvata jadev pa kafence si pijam i sega za sega ubavo teche denov.. Daj Bozhe vaka i da zavrshi. Neshto e ona raspolozhena denes,shtom mi reche ne pravi ruchek sedi si mozhe da e nekoj praznik shto znam A za kupuvanjeto i nie ushte malku ke pochneme,chekame da go doznaeme polot i poleka poleka e podobro da se kupuva otkolku vo 8mi mesec shto poprvo da kupish a i mnogu povekje pari naednash kje ispadnat. Bar spored mene Ve gushkam trudnichki
Мешенца инаку да се пофалам колку "ИЧ" не сум си качила килажа хахахаха во 3 месец имав 55,7 кг , минатиот месец на 14 Октомври се мерев имав 66,2кг. а за непун месец т.е вчера се измерив и погодете што хахахаха имам 69,5кг -тоа значи 13,8кг сум качила во вторава бременост во првата едвај 10кг. имав качено , а сега ма вагата не е точна сигорно
Хахаха и јас им се скарав на вагите некако почнаа лошо да покажуваат а да ме видевте пред да забременам и сега ќе се чудите каде се тие 13,8кг. на мене хаха дури и меше немам некое оооогромно за овие 34 недели
Zdravo mamichki kako ste denes? Jas da vi se pofalam gi brojam minutive oti se blizi vremevo da odam na pregled vo 17h treba da sum tamu edvaj cekam da si go vidam sincheto mnooogu sum vozbudena, pa malku podocna ke spodelam i so vas sto mi kazale. Dotogas bidite pozdraveni
Јас имам веќе купено транспортери 2 еден од 0-13 кг и еден од 9-15кг и дрвено креветче.Зедов и кроито од оние кои кои се статичните високите и има механизам за да се покрие со даска на која ќе може да се преповива бебето и што е најбитно на тркалца е.Оти станот ми е мал и многу ми е важно правилно да го искористам просторот.Така да речи кажи ѓи купив големите работи.Ми останува да земам количка и уште некои ситници како анатомско душече,постелина и уште нешто облека.
Јас креветче имам од дадето, натигодајмиго систем, еден транспортер имам и ќе купам уште една количка со транспортер, едниот ќе ми биде цело време во кола, како седиште, а другиот на количка. Имам и анатомска кадичка со постоље. Имам купено ситници некои, ама тек сега сакам да купувам веќе. Јас нема да чекам до 7ми, до 8ми месец. Не се знае што и како ќе биде, може и да не можам после да купувам па сеа ќе почнам.
За количката од чиполино ако ме прашуваш , ептен сум задоволна , лесна за склопување , јас го отштрафувам и матријалот дури го вадев во машина го перев исти остана исто и една година имав гаранција . А креветче за првото синче вакво купивме и така си стои не сака да спие во него
А, и јас ќе почекам може плус нешто ќе ми дадат.Братучед на маж ми се понуди да ни даде некои работи за бебето за почеток.Од друг нема кој да чекам,од сите со кои се знам,јас сум прва што го кршам мразот за бебе.Ако има да се позајми од некој е убава опција,оти бебињата многу брзо растат и нема потреба се да купи ново,ако имаш од кој да земеш.