@danichap јас немам патронажна сестра.Касно ми текна да ја барам.Кога лежев во болница во 20 недела-тогаш дознав,ми рекоа дека требало порано да барам,сега можеби е доцна.И се утепав од ѕвонење и сите ме одбија.Ми викаат касно е или бараа од мене да се согласам на домашен пораѓај.И така си останав сама,ама јас немам толку страв како мм што е паничар. Хебаме нели е патронажната сестра, што те следи цела бременост и после пораѓај ти објаснува околу бебето?
И јас пред 2-3 дена му кажав на мм да не ми планира да ја вика свеки кај нас да седи месец- два! И он веднаш враќа "ама и ти кажи и на мајка ти" и се договоривме нека дојдат на ден два (сите сме во различни градови па не е секогаш изводливо во еден ден да дојдат и да си одат) а ептен ако заглавиме и ни треба помош тогаш ќе се договараме кого да викаме! А и кај нас од секс абер да се немало! Јас сум си повеќе крива за тоа оти ем ми иска ем ми стиска е работата! Мм прво ми рече оваа бременост нема секс оти премногу ризици поминавме а сега знае да префрли дека е гревче големо...мене ми е желба малку за галење и мазење ама он ем се жали ем не ми приоѓа, а јас штом пријдам вика ич не ме закачај !!! Ама те го крајот за 2-3 месеци па после ќе надокнадуваме...hope so!!!
И јас касно ја најдов. Се јавив во кранкекасе и кажав каде живеам. Ми дадоа листа со тел. броеви со патронажните кои се задолжени за тој реон и се трефна кај една. Нема потреба од страв..секако од 36 недела што и да е се обраќаш во болницата. Оние имаат патронажни кои ќе ти нудам совет/помош. Мојов беше пресреќен мама што дојде. Не се разбираа, си ќутеа нон стоп. Она готвеше, он јадеше... Едвај чека она пак да дојде .
A imas kupuvano trudnicki pantaloni od tamu??kako se so kvalitet? Jas sakam uste eden par da si kypam pa baram sega
Маж ти не знае ли македонски? Ако е така тоа ти е најдобра комбинација.Што си ме убаво изнасмеала Ти си имала многу среќа,што си нашла бабица покасно. За наредната бременост ќе си знам,а го видам тестот, одма тражам бабица.Не оставам на случајност.
И јас сакам уште еден два пара, многу ми се удобни, во Саботата бев не видов ништо. А и тренерки сакам долни поготово оти имам горни многу. Денес одма одам да проверам
Jas si imav zemeno od Bunjakovec 1800 d.-butik Lea ili butik Eva(eden do drug se). A gledam na fb.ima nekoj butik vo Dracevo (prasav za cena mi rekoa 1200-1300,a imale i trudnicki pantaloni,farmerki,helanki).
Mesina kako mi ste denes Mene da vi kazam mi e preku glava od ovoj iscedokov znaci navistina se nerviram go imam vo obilni kolicini i ne znam veke sto da pravam, utre treba da odam kaj maticnata za da mi zeme bris a toa e nesto sto najmnogu go mrazam, nezgodno cuvstvo imam, mn sum nervozna i napnata, a isto taka mi spomna i nekoi premivki sto bi mozelo da ima potreba da mi gi pravi. Ima nekoja od vas sto minala niz ova i ako moze da mi kazete nesto poveke za tie premivki, sto ke mi pravat, da znam, da bidam spremna. A pak od snosti imam uzasna bolka vo levata noga, strasno me boli vo predelot na cipata, butot, pa nadolu se do kolenoto. Me faka strav mi se cini deka pocnuvam da krivam i se potesko mi e da se dvizam neznam dali e ova normalno sto mi se slucuva.
Од трудничките панталони не најдов бројче но пријателка моја зема ги изнаносе цела бременост. На h&m се и панталоните и тренерките. Со попуст беа околу 700-800 ден.
Мене матичниот секоја недела ми правеше тоалета или промивки ко што ти кажале,тоа траеше до 12-та недела па после тоа веќе не ме чепкаше.Непријатно е што буричка внатре,ти става течност па после тоа со стерилни газички те чисти.Јас многу крварев па затоа беа тие тоалети,а ти ете ко што кажуваш имаш исцедок па затоа сака да те исчисти малку.
A toa boli li?Premnogu se cuvstvuva, kolku vreme trae? ? ? Aman veke neka idi pobrzo utresniov den za da zavrsi ova ednas ke si puknam od maka.
Слично е како брисеви кога ти зимаат,можеби некоја минута повеќе трае а такво е непријатно чувството,исто.
Јас кога се породив со првото синче иако бев во иста куќа со свекрвица не дадов да го пипне а не па да ми помага (ради "прекрасното" минато мое),плус секогаш кога и да заплачеше синко она болно го нарекуваше не требало да плаче , потоа мм требаше на работа да почне(теренски градник) и јас фино лепо се спакував кај мајками си дојдов (иако немам помош никаква све правев сама) битно на никој не му пречи синко или јас , а сега кога ќе се породам здравје ако бива тука да се седи ок ќе е ама ака почне некој да дрнда ќе бараме нешто поефтино за под кирија , бидејќи не-секогаш бива во заедница да се седи се на некој нешто му пречи и никаква приватност се нема
Mene mi zemaa bris pred pola sat za da proverat dali ce sum se porodela za 2nedeli ili ce teram do kraj ..edvaj cekam za 1sat da mi go kazat rezultatot
Kakov e toj bris??? Ajde neka e pozitiven rezultatot da si izdrzis do kraj. @flower30 koga ti rekoa deka rezultatite ke bidat gotovi i kolku e cenata na urinokulturata? Gledam ste se razmuabetile za seks. Sto li bese toa??? Odamna ne se sekavam
Zdravo golemi I mali meshkovci Mozeme li da vi se pridruzime?? imame 9 nedeli I eden den E sea odma ke vi zdosadam so prasanja, izvinete, ama vie sto imate problem so bakterija vo mokraca, kako se spravuvate?? denes bev da napraam urinokultura, rezultatite gi zemam duri zadutre.. Vo megjuvreme da pijam caj?? kakov?? mojt li da mu nastetit na bebeto?? Imajte prijatva vecer
@fairy88 @danichap da ve prasham kako poupateni Mora da se ima hebame? Jas nemam,a i doktorot nishto ne mi spomna Edna prijatelka postara zhenichka vika ne treba ti idat bolki i si odish vo bolnica na poragjaj a deka posle poragjaj imam pravo da baram hebame za pomosh okolu bebush ako ne znam neshto Jas vekje sum 22 nedeli i sekoj den se mislam dali treba dali ne.. Za nedela ipol sum na lekar pa ke prasham togash
Не мора да имаш.Тоа е за тебе.Да имаш на кој да поставеш прашање,ако не ти е нешто јасно за бебето или за тебе во врска со храна,доење итн. Инаку околу 27-28 недела можеш директно да си бараш место за пораѓај. Не е лошо и да видеш која болница ти е најблиску,а е специјализирана за порано родени бебиња,за ако дојде нешто недај боже право да одиш таму и да не губиш на време.Овој совет го слушнав на тукашна емисија за бебиња.