Mila arno ce bidi da znam da ti odgovoram ama neznam kako se vika testot ..ednostavno mi zedoja bris i mi rekoja deka treba da cekame 1sat na rezultatot ..nesto novo bilo ova i sigurno bilo 100% pa eve uste si cekamna rezultatot
Кај мене дојде само еднаш додека бев трудна, да опипа ситуација. Ми кажа доколку имам потреба,прашања ви било кој момент да ја побарам. Во спортивно да и соопштам кога ќе се породам и да направиме термин за посета. После пораѓај ја исконтактирав повторно. Они се временски ограничени и мора унапред да се исконтактираат. Денес за утре не бива. Најдобро за време на бременоста. ЌЕ се јавиш во кранкенкасе, ќе кажеш каде живееш и ќе ти пратат листа на хебаме надлежни за твојот регион. Ќе фанеш листата озгора и по ред ќе им се јавувате. Една белким ќе биде слободна. После пораѓај е добро што ќе иде редовно и ќе го мери бебушот, ќе следиш како напредува во клучната фаза. Ќе види папочето и многу мали и големи совети како на пример држење на еббето при бањање, капки против грчеви, чајче, позиции на доење... Кај тебе стомакот ќе го пофаќа за да опипа матката дали добро се враќа.
Jas samo sto se porodiv od bolnica sami mi dadoa lista da si odberam koja sakam da mi bidi hebame .. edna den lezevme na bolnica i drugata den ne pustija doma ..sama si zakazav termin so hebameto kako sto pamtam idese 6-7 pati kaj mene doma mozese i povejce samo mene mi dosadi i i rekov deka e dovolno .. fala mnogu i prijatno
Chekajte sega se zbuniv,hebame ne e babica za poragjaj? Ne te poragja ona? Jas pa mislev za toa treba da baram babica za da me porodi.. Togash ako ne najdam sega ke mi predlozhat od bolnica ili voopshto ke nemam hebame i ke sum sama? Aman so ova pravilava shvabski
Што убаво така кога имаш на некој искусен да се потпреш за совет и мислење...кај мене во Скопје после првото ниту еднаш не дојде патронажна сестра!
Hebame te porajga ama hebame odat i po doma posle porajgaj ...taa hebame sto ce te porodi nema vrska so ova drugava kapiras
Epa da toa vikam, jas mislev deka baram hebame za da me poragja a ne za pomosh doma A ustvari greshka sum bila
Во болница секако ќе те породи некој. Немај гајле. ама тие жени имаат работно време и се при пораѓај во болницата. Они ти се на услуга тие неколку денови таму. После си сам на себе. Ако имаш среќа некој од тие на листата да е слободен арно, но најчесто им се јавуваат и ги **резервираат** во моментот кога ќе дознаат дека се бремени, па може да останеш без хебаме. Овие хебаме за кои збориме се фриленсер. Не работат никаде туку одат по куќи и нудат лична поддршка, помош, советување...после пораѓајот во твојот дом.
Хебаме ти е како патронажните сестри во Македонија.Можеш да ја имаш,а може и да ја немаш.Има многу жени тука кои не сакаат да одат да се пораѓаат во болница и тогаш доаѓа твојата Хебаме кога имаш болки и те пораѓа дома.Во болница ако се пораѓаш има друга Хебаме за пораѓај,ама има и доктори кои те надгледуваат. Инаку од искуствана на Жалосна и Дани,може да заклучам дека зависи и од која област си.Кај мене нема ѓи толку многу,оти голем град и требало уште на почетокот да барам .И се многу ограничени со време, доваѓаат еднаш неделно или двапати на по некој саат,а за јавување се секогаш достапни. Ти ако сакаш да имаш Хебаме, убаво ти објасни Дани како да бараш.Можеби ќе ти излезе среќичка да има некоја слободна.
17-18 nedela mi kazaa deka lici na masko, narednite kontroli mi potvrdija e sega sme vo iscekuvanje da se rodi mazeto mamino
Prasanje do poiskusnite mami dali bolkite vo karlicata i butovite se znak deka se blizi porogaj? Jas go nadminav terminot pa sum vo iscekuvanje bolkava e konstantna i nemozam da se dvizam normalno, bolkata r vo dolen del od karlica i vnatresnosta na butovite, trae cel den :/
Штом веќе е надминат терминот...се е знак. Менструалните болки се најголем сигнализатор. Болките се константни и постепено се зголемуваат.
Nemam nikakvi bolki od tipot na menstrualni ama i nikakvi osven ova denes so karlicata ne sum otvorena voopsto, a bebus uste e aktiven kako porano aber si nemam da se porodam :/