Ова не е точно дефинитивно,без потреба се плашат мешињата тука.37+0 е полни 9 месеци и неможе да се води како предвремено родено бебе.До 36+9 е 8-ми месец и тогаш да,ги сметаат како предвремено родени ама од 37+0 се веќе полни 9 месеци и е доносено бебе.Сите доктори во Мк го кажуваат истото.
Според бабини деветини ако имаш киселини ке има бебчето коса. Инаку кога сум на работа ова моето прави перипетии во стомакот,а штом си отидам дома и штом мм ја стави раката на стомакот никаде го нема. Душа мајкина
Јас веке сум почеток на 10та недела, сега стомачето почнуваа да ми се познава малку. Се намалиа нагоните за повраќање, ама не можев никогаш да повратам. Имам само благу бодежи повремено околу папокот. Градите ми се иста боја уште, само зголемени плус. Сетилото за мирис не ми е зголемено. И многу често одам да мочам. Сакам секој ден да одам кај докторката и да видам колку е пораснено. Едвај чекам да дознам какво ќе биде. За женско веќе имаме смислено име одамна. Само кога правевкрвина слика се беше во ред освен шеќерот, беше 5,6 а треба помалку од 5,1 а јас имам голем нагон за јадење на благо. УБАВ ДЕН НА СИТЕ
Значи со 36 недели влегуваш во 9ти, ама тоа нема врска со тоа Кукле што вика. Еве и Дани потврди, со полни 37 недели се смета за доносено, односно да се породиш и 37+1 е доносено, а ако се породиш демек 36+6 се смета за недоносено, не дека детето не е доносено, кој може да знае кој ден точно е зачнато ако не е инвитро, така медицински се рачуна. Бидете малце потолерантни кон нови сознанија мамички, да научиме да слушаме од оние што знаат нешто. Медицината и логиката често не одат заедно
Ама сепак се сложуваме сите со едно.Дали 36+6 или 37+1 нека се здрави и прави другото не е битно воопшто.
Фала богу, 2 дена не прават ама никаква разлика, за два дена мислам дека нит може којзнае колку на килажа да добие нит може да порасне којзнае колку. Докторите ги следат бебушките, ако треба нешто интервенираат, затоа си бираме доктор од доверба.
Ајде Кукле не ни зимај за зло, хормони се во прашање, те разбрав и затоа го пишав постот, ете не сум ја знаела оваа информација ама сега ја знам Ќе даде Бог и ти ќе бидеш ко нас
Абе нема правила тука... не можеме да знаеме кога е точно зачнато бебето па да рачунаме доносено, недоносено. Moже се зачнало недела по менструација, може 3 недели по менструација. Особено не се знае кај оние со нередовни циклуси или порани/подоцни овулации. Ако си се роди здраво живо бебенце, кое веднаш дома можеш да си го носиш, според мене е доносено, па докторите како сакаат нека си го кажуваат тоа Статистика и бројки се едно, ама реално, јас мислам нема што да се плашат мајките кои родиле 36та или 37ма недела. Ако бебенцето е здраво, нема што да се брои дали било еден ден плус или минус. Јас сум се родила 20тина дена порано од термин, па сум се сметала како доносено и здраво бебе Јас си викам за моето, кога сака нека се роди, само да е здраво и живо.
Тоа де Жаки, не може да знаеме кога точно е зачнато, освен ако не сме со инвитро. Затоа и реков, медицината и логиката не се најдобри пријателки. Нека е се во ред па налет бројките.
Јас повеќе по соленото сум, ама женско носам. На почеток не сакав благо ич И сите ми викаа... ааа ти машко носиш штом со солено и кисело си во рака. Ги заебав
Jas gi dobiv rezultatite od urinokultura i pisuva Naod : Kulturelno ne se detektirani uropatogeni bakterii. E sega toa e se dobro ,no jas koga mokram me sece stomakot (ne sekogas de) i od sabajle imam nekoja bolka vo jajnikot ,kako tapa bolka i ke me presece na moment.A da sum nastinata -ne sum ,pa da recev od toa e. Vie mesinja ste imale vakov problem i kako ste go resile ???
Тоа е супер, имаш само цистит, тој ќе го решиш со тоа што ќе пиеш многу чај од брусница и секогаш носи си чорапчиња. Мене ми се врати болката при мокрење и одвратниот мирис на урината, веројатно бактерииштево не си отишло. До правење уринокултура ќе пијам чај од семки од лубеница и се надевам на стерилна урина.
И јас со првото бев таква,до 5-ти само солено и кисело тек на крај во 9-ти се фрлив на благото а сите ми викаа аа ти и по носењето,по стомакот ти се гледа дека носиш машко па испадна девојченце А сега сум пак иста,се давам во солено и кисело,не се поправам ич,само во меше растам ама докторот ми рече дека е машко.Мада јас ќе си почекам до скринингот да ми потврдат за полот,си оставам простор а и ќерка ми многу сака дадичка,ќе ја разочарам ако е батко
i mene mi besezrela postelkatauste vo 32 nedela,pa primav flosteron za zreenje na plodot zosto i mene taka mi kazaa deka moze nema da vlezam 9ti. pa eve vlegovme i37 nedela i 4 dena sum preku eden den odam na ctg ama na mazov moj ne mu se izleguva,a kraen termin do koj smeeme da cekame e ponedelnik zosto postelkata i organite sega se kako za 42 nedela.nemoj da se sekiras odmaraj poveke oti jas se pobudaliv dodeka da ja docekam 36 nedela
inaku i kaj mene bese dosta nisko sega kako vlegov 9ti si se kaci gore i sega ke se pomolime do petok da se simne ako ne ke se probame so provokacija za spontan poragaj so epidural ako nebiva togas ke mora carski.ima li nekoj iskustvo i so ednoto i drugoto da spodeli ?
Mamicki koga pocnaa da ritkaat vasite bebuski vo mesinjata , jas sum 18+3 i uste ne sum go pocuvstvuvala moeto malecko pa pocnav da se zagrizuvam , se nadevam deka ne e nisto za zagrizuvanje ali sepak planiram da go posetam doktorot.Edvaj cekam da si go osetam vo mese