Pa i jas so toa se tesam,pred 2 nedeli mi merese cervix (4cm bese) ,rece dobro e se .I sega vika nema so drugo da se napravi.Malku me fati strav deka go osrtiv stomakot stvrdnat ,ama da se nadevame deka ke bide dobro.
@referentka , се сложувам 100% со тебе. Порадо би примала овошје и зеленчук (и примам многу), отколку вештачки витамини. Сега баш приметив хемоглобинот потпаднал од претходно, уште си е во границите, ама послабо малку од минатиот месец, па почнав свежо цвекло и брокули да јадам Не сакам вештачко, и не сакам!!! Ако се мора, ќе земам, ама се дури сум во границите со крвната слика, ќе терам природно. Настинкава што ме фати сега со мед, киви, лимони и портокали ја лечам Голем поборник за природно сум, и сметам дека подобро е да се јаде повеќе овошје и зеленчук, отколку вештачки витамини. Земам Фемибион, чат-пат, колку да не е без ич... еднаш неделно, ама некако не ми иде
Jas magnezium ne sum nikogas vo zivot pila nitu pak vo bremenost mi imaat preporacano doktorite da pijam Da redaktiram, vo prvata bremenost citajki bas tuka od trudnickite deka pijat magnezium, go prasav mojot ginekolog dali da zemam da pijam za malku luda kje me napravese, mi veli od kade toa pak sega, nema potreba da se sema plus magnezium i tolku.
Стомак многу боли од кивање, прв пат кога кивнав памет ми се сврти сеа навикнав и виткам нозе пред кивање.
Магнезиум кога фали самиот организам ти дава сигнали Ќе почне со слаби грчеви во мускулите. Обично магнезиум фали во 7, 8 и 9 -ти месец...тогаш на бебето најмногу му треба во развојот и тогаш најмногу ,,цица,, од мајката. Ама чичко google затоа е тука...пребарај што содржи најмногу магнезиум и оди испазарувај си од пиљарата и организирај си ,,ден на магнезиумот,,....па наредниот ден ,,ден на железото,, Се има во исхраната. Тоа е всушност правилна исхрана на трудница. Таблети НЕ. Освен ако мораш..принудно
Ништо, само одмор и магнезиум појачај. Мене претежно ми се дешава кога ќе се заморам. Се шири матката. Јајник дефинитивно не е, тие се во мирување за време на бременост.
Тука сите доктори препорачуваат дневна доза од 300мг магнезиум во бременоста. Впрочем ова количество на магнезиум е препорачлива дневна доза за секое возрасно лице. Во втората половина од бременоста се зголемува дозата на магнезиум на 500-600мг.
Eve se napiv preeska utrogestan,sega Magnezium piev i caj od brusnica i lezam ,odmaram....pa ke vidime
Јас страшни грчеви имав во нозете насабајле со плачење се разбудував дури не почнав магнезиум да примам. А при крајот ме фаќаа и во стомакот странично при пешачење и секогаш носев со мене, за неколку минути ми поминуваше од магнезиумот.
Јаткасти производи, какао(темно чоколадо), банани, киви, ананас, малини, брокула, спанаќ...се добри извори на магнезиум.
Точно... ама јас пијам какaо и јадам црно чоколадо секој ден, плус јаткасти производи, семки и затоа изгледа немам потреба од магнезиум секој ден. Чат пат кога ќе ми се појават грчеви Најубаво е да ја познаваме храната и да знаеме што јадеме.
да да. дневната доза за секое лице е таа, и секако дека преку здрава балансирана исхрана е подобро да се надокнадат потребите одколку преку таблети. Обврските, или фазите на лошење, или едноставно друго било на менито тој ден...не го дозволуваат секогаш тоа кај сите трудници, па да се има предвид. На пример и железото и витамин ц е истотака лесно преку храна. Гуглав тогаш, ми се чини цеден сок од 2 протокали ги подмируваше дневните потреби на пр.
За жал не е кај сите трудници доволно тоа. Еве јас пијам и цедени портокали и лимон и цитрони секој ден, и пред да останам трудна, но кај мене тоа воопшто не е доволно. Хемоглобинот ми е лош, сега ми даде Тотема 2 ампули дневно. Па ќе видам дали тоа ќе ме оправи. Ми недостасува пак витамин Ц да го „врзе железото“
Јас Дани по цел ден си гуглав и си обрнував максимално внимание додека бев бремена. Секоја потреба си ја задоволував , нешто од интернет читав, нешто матичниот ми советуваше а за некои работи и самото тело ми даваше насоки По совет на матичниот цела бременост се ориентирав кон здрава исхрана и ,,трупање,, на витамини, инерали, магнезиум.... Веќе Ви пишав дека самата си организирав денови од неделата кога форсирав одредена храна. Можам да се пофалам дека ниту еднаш не испив апче за потпомагање, а притоа бебето се роди на време, здраво-право со апгар 9/9, и скоро 4 кг тешка. Не само за во текот на бременоста туку и општо во животот поборник сум на природното. Кај мене дома се нема свртено шумна таблета... Е сега...Боже мој...имаше трудници кои беа анемични па мораа железо да пијат, па им се лошеше па повраќаа...ама тоа е случај кога и нетрудна си анемична
Јас ја почнав бременоста со околу 16, некаде на средина се спушти до 12. Ми дадоа таблети но лошо ги прифати организмот и не можеш да продолжам со истите, па веднаш ги прекинав. За среќа до крајот се одржа до 12. Со истата вредност влегов во породилна сала, а испаднав од истата со 9. После 40 дена повторно беше 14, без никакви таблети.. Покрај балансираната исхрана внесував премногу телешко и цвекло.
Ве молам за помош се исплашив 28 недела сум и осеќам некое стегае и опуштање на мускулите и како да ме клоца долу ниското од кај што се моча ( извиниете на изразот ) на 2 мин одам во вц и тоа по 2 капки ама ме тера само да одам. и осечам како боцкање долу. дали е нормално
Mene mi rekoa amoxicilin e najbezbeden vo bremenost, i jas piev dve dozi od nego, amoksiklavot ne go preporacuvaat bas.
од кај 28-34 не само боцкање туку и како рассекување со нож чуствував. Честото одење веце и исто нормално, може и си прехладена. Имаш ли брисеви неодамна направено?
Рече дека си имала стрес некој, веројатно и тоа осеќа, а и можеби е лошо наместено. Ако можеш легни со нозе поткренати да се смириш и ти и бебуле, збор му, гали го мешето и ќе се премести. Мене во 16та недела знае да ме боцка некаде повеќе да се оптегнам, да го држам на таа страна за стомакот и да му зборам, за некое време попушта.