Кристина батали се, ништо не е побитно од бебулето. Не мора да раскреваш секој ден, мене само дневната кај што седиме ми е чиста и средена, се друго е хаос ама ич не ми чуе, битно ми е се да е во ред со мене и бебето. Кога се оптоварувам многу болки имам и не можам да заспијам, така да натенане се. Крварење па и кафено не е нешто безазлено, појди пак до кај гинекологот, нека те зирне на ехо, ама мислам дека или е некоја стара крв или близначка бременост каде едниото бебуле не успеало. Суште си рано и мораш да внимаваш многу. Во врска со одењето на приватно, сфатете значи се се запишува, се, и кај приватните стои дека сте бремени, не само кај матичните. Тој електронски систем затоа го отворија, и во аптека да ви отворат го имате не само на лекар. Така да бројката од 7 000 не е што отишле на приватен.
Така е, претпоставувам имаат многу повеќе финансии. Сепак, се појавиле кај матичен за породилно да им отворат. Значи, регистрирани се. Овие 7000 не се јавиле за породилно, значи не им треба, невработени се. Прашањето е, како невработени имаат пари за приватни болници? Или се толку богати што не им треба ни месечна плата преку фондот? Или од работа гратис им даале 9 месеци без подилно да отворат? Не е логично ич. Единствена логика е дека не одат на лекар, туку само кога ќе мора да родат, а некои ни тогаш. Ако сите тргаме од себе, јас имам редовни примања, ама не секое прегледче ми е приватно. Каде што може државно одам на државно. Кога ми доцнеше, прво си отидов кај матичен, не знам зошто би одела на друго место.
elektronskiot sistem seuste ne funcioni vo celost.toa da, planirano e da bide taka no uste ne e vo celost realizirano.seuste se zadolzitelni i zdr.kniski bidejki poveke od 30% ne gi imaat podignato svoite karticki.jas sum zravstven rabotnik i koga ni doaga pacient nie moze da im proverime samo zdravstveno osguruvanje i maticni lekari(opst,stomtolog,genikolog) a drugo nisto seuste ne e vidlivo.znaci taa mreza treba da se doraboti za da bidime i opstiot lekar i stomatologoti aptekite vo vrska.da ne treba da se prasuva alergii,bremenost i dr terapija tuku da mozi soodvetnoto lice da ima uvid na cela zdravstvena sostojba i istorija
Регистрирани се кај матичен да, ама не се јавиле на преглед. Статистикава беше колку се јавиле на преглед. Не навлегувам кој како се снаоѓа финансиски, кредит, родители, свекор, свекрва тоа си се нивни работи, ама се повеќе одат на приватно. Електронските картички ништо не запишуваат од евиденција и никаде не може да се види каде си бил на преглед и што ти кажал тој и тој лекар. Тоа е идеја, здравје за едно 100 години и може ќе се оствари. Ако си одиш во приватна клиника (Систина знам дека така функционира), каде и да одиш на преглед секој доктор може да ти ги види наодите од претходните прегледи. Јас затоа никогаш не носам листови/извештаи со мене, затоа што се се гледа кога ќе влезам кај докторот. Да имаше евиденција во државниве клиники, тогаш немаше да треба да се земаат резултати од никаде, туку ќе ги гледаа кога ќе ти укуцаат матичен број. Државно и приватно немаат споредба. Едит. Гинеколошкиот преглед не е како било кој друг. Сепак доктор ти гледа во најинтимниот дел од телото. Мене ми е разбирливо што не се комфорни луѓето да одат на гинеколог. Ни мене не ми е.
Е пак се сведува на мојата констатација де ! Дека барем еднаш ќе се појавиш на матичен, безразлика од која причина. Затоа и реков : колку се такви што цела бременост ќе ја поминат на приватно, без да им притреба макар и една работа од матичен, безразлика дали е боледување, некој рецепт или упат. Убаво рече @Cka , или треба да си богат, па цело време да одиш на приватно без да ти е проблем контроли пораѓаи и плус да не ти треба трудничко боледување - значи да си невработена.
И јас да го кажам моето мислење,после инв.ми беше потребно боледување од матичен па отидов кај него а пред тоа и се боцкав кај нив...сега кога веке бидна успечно инв.си одам во систина кај док.што ми о правеше инв.на редовни прегледи .Отидов вчера кај матичната за да се затвори боледувањето и да и дадам копија од извештајот од скопје и да и кажам дека има срцева реакција .Го гледаш ,гледаше извештајот вика ок ај нека те измерат тежина,притисок и цел преглед кај неа беше тоа.Од терапија примам прогестерон за кој ми бараат рецепта но оди на приватно ,кринон гел 15 вагиналети -2500 денари,аспирин 100 приватни , декортин оди на рецпта тој но околу 100 дн.е и на приватно и фемибион 1 околу 800 ден.Очекував повеке од матичната ај ехо ми правеле па и не морала да ми прави но некој совет ако те боли ова ако ти е она,несмееш ова ,повеке она...прв пат во животот се наогам во оваа состојба и никој не ме информира што да правам ,шо смеам а што не ,они се тие што треба да ми кажат (но затоа ве имам вас )Друго ,од цела терапија ништо немам на државно се е приватно и тоа мене ме чини 7000 ден .отприликаа да не сметам одење за скопје и ехо и крв туку само лекарствата што се неизбежни.Ако не работев и не ми беше потребно боледување јас иако не сум толку мокна финансиски но би одела само на приватно за цела бременост,пошто сум осигурана и сакам да искористам нешто од тоа зошто да давам пари за крв пример во систина ке одам на државно.Значи ако е има јас сум да се искористи .Истиот случај имаче и вчера кај матичната ,млада женичка од ромската националност беше прв пат на преглед ,во стомакот големка,дознав дека е прв пат зошто сестрата ја праша термин за порагање и она вика незнам а излезе од кај докторката (барем она требало да ја информира нешто повеке околу тоа)а колку месеци си трудна...6..7 вика ,незнае и тоа..Немам коментар и за ова ,неможе се и на приатно но и на државно многу нема да те опраат.Е сега зависи кој колку може да си дозволи.
Не реков јас ништо лошо,и јас сите прегледи си ги правам кај матичниот и сите брисеви и дополнителни испитувања ги правам државно со картончиња зошто џебот не ми дозволува да одам по приватни болници и приватно да правам испитувања само реков дека не е во ред да се навредуваат жените и да се класифицираат како простачки зошто не им ја знаеме ситуацијата а и сведоци сме дека во денешно време се повеќе се задолжуваат и со кредити за да одат приватно да се породат а и бираат да си ги направат прегледите и испитувањата приватно и нема зошто ние да се лутиме или да ги нарекуваме нив простачки или незнам какви.Секој си има право на избор и секој си тера како што му одговара.
Ке одам морам да одам , ме нервират мајка ми и свекрвата ми викаат дека така било и кај нив првите три месеци дека било нормално зошто да одам на гинеколог кога ми кажале дека е во ред и дека не било добро толку често вагинален преглед во првото тромесечје , ама јас ке идам неможам да се нервирам, а за средување што да правам играчки насекаде малата на пет минути се нешто бара од мене и се е стани легни , јадење , садови незнам ако е нешто сериозно ке мора да барам маж ми да дојде и така позз
@kristince51 не случај ама ич такви муабети од типот "во моето време...". Јас со трите бремености лежев на болница со крварење, секогаш во 8ма недела ми се јавуваа и лежев со денови само до тоалет станував, строго мирување и терапија прогестерон инекции и дабростон таблети на 6 сати. Од муабети такви првото си го изгубив,за жал, и тос муабет од матичниот гин. беше дека нормално е да крварам Лежи, мирувај и терапија, вреди една недела да 'жртвуваш' така!!!
Се сложувам. Јас пишав матичен колку да имам еден. Еве да ви кажам, денес со обична настинка бев кај него да ми каже што да земам за грло, за нос капки, чаеви кои ми се дозволени, шурупчиња, пастили (такви работи). Му викам: д-ре настината сум, па ми треба ваше мислење што да земам за да ги ублажам симптомите. Ниту ме праша што ми е, ниту колку време, ни дали имам температура, ништо луѓе ако верувате.... само ме прекина, на сестрата и рече да ми пише цефалексин и заврши со мене. Да ви кажам луѓе, не сум богаташка, ама сериозно на приватно барем ќе ме сослушаат ако не друго, не сакам да бидам етикетирана како разгалена богаташка која нема што да им прави на парите, па ги фрла во приватна гинеколошка болница. Ама денес кај матичниот чекав 1 саат, оти решил да си подизлезе нешто од ординација, и кога конечно дојде не ме ни сослуша. Можеби не се сите такви, можеби тоа е мојата среќа... ама јас би рекла, без причина не ги давам парите по приватни болници. Ја искинав рецептата со цефалексинот, не заради друго, туку не очекувам доктор без преглед да ме клука со антибиотици, и бев кај аптекарката, ми даде се што мислеше дека ќе ми помогне (морска вода за во нос, прополис пастили, бел слез, салеп, пантенол). Фала Богу, ако мислите дека сум растурикуќа што не си купив алишта, шминки и слично 2-3 месеци, ама платив 3000 за скрининг на приватно, нека сум таква.... ама јас со државново здравство немам среќа.
Eve jas sum ist sluchaj. Dodeka bev vo Mk ne bev kaj matichnata,taa nema ni poim deka sum bremena. Ne ja biva be,shto se ne se iznaslushav za nea. Bev vo Skopje na privatno i eve za gigantskive sumi shto gi kazha pogore ke kazham deka ne e sekade taka. Mene za skrining mi zemaa 2000 denari,za brisevi 1000ka, poskapo me chineshe priskata bidejki me pratija vo avicena ete taa ja plativ 3800 i krivo mi e samo za toa. Koga lezhev vo bolnica vo pochetok na 4ti mesec, sfativ i zoshto sum posegnala po privatnite doktori. Koga samite doktori vo bolnica namesto da go gledaat na eho bebeto, mi se zhalea deka ehoto bilo staro okolu 40-50 godini (na koe shto jas ni bebe ne mozhev da vidam), i deka se chuvstvuvale kako baba Vangja koga gledale na nego. A posebno bev izrevoltirana od dezhurnata doktorka koga dojdov so ogromni bolki vo bubrezi pochna da mi drzhi predavanja i da me prashuva mnogu li pari sum imala shto sum odela na privatno, ne sekogash parite znachele vnimanie. Taa da sakala za 5 minuti ke ja primele vo remedika i ke zimala 5000€ plata a ne za 350 denari ke rabotela.. Strashna rabota Ne znam jas pak ke kazham,smetam deka podatokov okolu brojkata ne e verodostoen A ako nekoj smeta deka poradi toa shto odime na privatno sme bogatashki ili razgaleni ne znam shto da recham Jas si znam kolku imam vo dzeb i kako sum gi odvoila tie pari,ama i za leb bi trpela za da bidam sigurna deka se e vo red so moeto dete
И јас сум иста, имам матичен гинеколог но незнам ни како изгледа тоа беше пред неколку години ми требаше за еден упат и од тогаш ни сум ја видела ни чула, се на приватно си одам еве сега и за прегледите во бременоста, ако ми притреба ќе барам некоја друга да ја сменам оваа затоа што многу се жалат од неа па ако знаете некој во бт добар гинеколог за матичен препорачајте
Јас кај матичната одам само за упати и рецепти и толку. Одвише пари немам ама репродуктивното здравје ми е најбитно. И кога ке останам бремена не планирам ама баш ич да одам кај неа, не земам ни мајчина книшка, не ми е потребна. Кога 90% од матичниве се нестручни што да им правам.
Ајде мешиња внесете малце позитивност на темава.Доста ви беше кој што каде одел,зборете си весели и убави работи
И јас не верувам дека тие што одат на приватно не се евидентирани. И јас кога бев на приватно ми побараа книшка и ми внесоа податоци. Не сум сигурна, ама пак ќе речам, да се објавуваат вакви податоци на државно ниво, а да не се земат предвид приватните клиники некако не ми е за верба.
Jas si go prezakazhav pregledot za od sreda vo ponedelnik, za da mozhe i mazheto da dojde da si go vidi bebuleto.. Togash e sloboden I odvaj chekam da odam konechnoo da si mafneme so dushichkata moja