Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Читам по форумов дека на многу од породилките им барале под рака паричка за пораѓај на ГАК. Имате некој конкретни искуства, колку, како, сите доктори иста „маржа“ имаат или ??? Сакам да се пораѓам таму, па си прашувам со време, не да ме стрефи некој кап кога би ми побарале мито? Некаде прочитав дека и по 500 евра бараат. Ако е така за 850 во Санте би се пораѓала, барем знаеш на што си.

На kelebeim*** му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    Слободка потполно си во право, потполно, а јас би идела до таму да обележам пари и да го пикнам апс докторот, жими се, озвучена да идам, било што, породувањето во на државно е бесплатно, баталете што вика Тодоров, одсекогаш било бесплатно. Јас поради вакви работи ќе си се породам во Санте а и ќе си ги почастам докторите, покрај тоа што ќе ми платат породување, ако заслужат ќе си добијат и подароци, тие на мене ќе ми го дадат најголемиот подарок. Да ме почитуваат и кон мене да се однесуваат како кон човек со драго срце ќе ги почастам, ама подарок некој, а не пари, благо, винце, некоја ситница, ама пари не давам. Инаку и мене ме направија лигла затоа што ќе се породам на приватно, многу сум размислувала, многу сум мислела, не требало така, ќерка и се породила на државно а со инвитро, што и било на неа. Да ќерка и се породи ама со сите врски на светот, сестри, бабици, доктори, се живо и диво фатија.

На kelebeim***, slobodka и podravka им се допаѓа ова.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Јас како што имам слушнато таков е случајот ако сакаш тој и тој доктор да дојде да те породи, па му треба мотивација. А онака си одиш и кој е на смена тој те пораѓа.
    И со врски веќе е џабе, само некои кабли да имаш, инаку речиси сите се со по некој познат.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Licno nemam iskystvo a ragav na GAK no se suska za suma od 200€

5. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Познат непознат исто ти е, и да се знаеш со докторот неговото си го прави, излегува од породилна сала и после си препуштена на сестрите и болничарките. Ако со природно и се е ок еден ден, ако ко мене со царски 4 дена,ако бебуш фати жолтица и подолго(facepalm) Првиот пат си поминав катастрофа, од услуга на доктори, до неуслуга и дерење на сестри... А прво дете, катастрофален пораѓај и моите испочастија се живо и диво и доктори и сестри, ама тие заминуваат, па нова смена, па трета... услуга нула. За второто пак си се породивво тазе реновирано во Охрид, каде малтене скоро сите се знаеме, и не можамда се пожалам, чисто, љубезни сите до еден, секој ден нова постелнина и облека.. сега за скоро паќ ќе одам таму, дај боже пред се да биде се во најдобар ред, се надевам убаво ќе поминеме, веќе си се знаеме :P
    А за барање и тоа конкретни суми сум чула и јас...најчесто 200 евра (со муабет не се отвора, да ставиме специјална провокација, па на крај голема работа завршивме мораше царски..) мене не ми се случило!

6. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Otprilika vaka odelo..
    Se sretnuvas so doktorot i mu kazuvas deka sakas toj da te poraga.
    Si razmenuvate mobilni i tolku
    Koga ke dobies bolki ako e na smena Ok,ako ne e doaga radi tebe,te poraga i KRAJ.Tuka zavrsuva vasiot dogovor
    UTRedenta neli siprugot ke dojde so wisky i pliko so 200€ i kaj nego vo kabinet..ako go najde..ako ne go najde ke mu prenesat kolegite deka bil siprugot
    Vaka mi objasni koleska koja fati vrska.
    Zosto ja fati ni sama neznam
    Veke ednas e pisano deka mora da ima eden doktor na smena.Ti go vadi bebeto pa sto e bitno koj e
    Prisutnite na poroduvanjeto se babici site so iskustvo.

На ivi1987, slobodka, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Јас за второто, деветти тазе влезена, сред лето, лажна паника имав и на болница, на смена се погодидокторка која ми е позната, која кога имав спонтан ми правеше киретажа, и после одреден период кога се ближеше терминот бев кога таа беше на смена да се договорам за царски, ми кажа препирачливо е недела дена пред краен термин да не дојде до пукање на матка и ми кажа од тој до тој термин кога сакаш, јас реков кога ќе е таа на смена би сакала кај неа, ми кажа ден и час, запиша во еден тефтер и на пост ит ливчена шанк кај сестрите. Ден пред договореното веб кај анестезиолозите за договот и крвна анализа, наредното утро си отидов надпана и гладна, ме пречека тимот, гинекологот со којдоговарав+уште еден гинеколог, анестезиолог и негов помошник, педијатри двајца и уште три сестри. После породување ме разбудија и изнесоа да се видам со моите, така во креветот, и после тоа попладнето мм и ќерка ми дојдоа да ме посетат и мм донесе симболичен поклон( не пари ) -за докторите и благо за сестрите. И така.

8. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Фала што ме подржавте да одам на гинеколог тој ми препиша апчиња ама и ми кажа до кога не се слушне срцева реакција на ехо се е во рацете на Господ , се трудам да немислам лошо и да сум позитивна ,и малце ме буни ми вели дека сум во 6недела од бременост а јас му кажувам дека мм беше тука од 16и беше тука до 20 до сега се 5недели тој ми вика се смета од кога ми била менструацијата прв ден???Не сфакам стварно ???

9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Cekaj
    Rano e,ne se sekiraj.
    Doktorite racunaat deka bremenosta pocnala koga si dobila menzis posleden pat
    Dzabe kazuvas deka maz ti ne bil tuka togas
    Srceva reakcija posle 6 nedeli na fetus..eve guglaj i citaj
    Uzivaj vo bremenosta bez nitu edna sekiracija

На kristince51 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.758
    Допаѓања:
    141.733
    Датумот за почеток на бременост се смета од прв ден последна менструација. И јас кога отидов да ми потврдат бременост викам секс имав на тој датум значи знам кога забременив (од еднаш се фати) а др ми објасни ова што ти пишувам. 6 недели вика и 1 ден и имаше срцева акција, што ме изненади, многу рано. Јас мислев у 3ти месец дури. Ич не бери гајле, знае др да рачуна :) пиј аповите и никако нервози.

Почнав најслаб антибиотик, општиот ми даде, па се косултиравме со гинеколог и решивме за 5 дена да се видиме пак.

11. eden

eden Нов член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Zdravo Zenicki, da se priklucam vo trudnickite muabeti , sega sum 12 nedela :) samo imam eden problem , na brisot mi se pojavi Gardnerela - prv pat slusam za nea, dali znaete kolku moze da bide opasna vo bremenost i dali brzo se lekuva ? Vi Blagodaram :)

12. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Сте испитувале ли тироидна жлезда во бременост?

13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Де бре жени, многу гнев се собрал во вас, колку исплукавте и доктори и сестри! И што е најстрашно, повеќето од рекла- казала искуство! Па ако не ви се допаѓа матичен, сменете го- не ти со закон доделен!
    Ако е исто на приватно и државно, не би опстојале приватните, мора со услугата да не придобијат. И колку да знаете и кај нив има и неуспешни случаи и лоши исходи заради лекарска грешка ама имаат јака правна и финансиска поддршка и веднаш ги замолчуваат пациентите. Барем лично знам за случај на згрешена хормонска терапија и после 2 месеца да признаат дека ги помешале резултатите, ама веднаш рефундација на средства па бесплатни прегледи цела година па се заташка работата. Потоа грешка дијагноза и превидена срцева аномалија од страна на големиот Димчев, нешто што им беше укажано во ГАК ама не поверуваа родителите па сега чекаат за операција на срценцето! И многу други...
    Јас целата бременост ја водам на ГАК кај Ливринова, денар не сум дала ниту со врски одам ама фала Богу, само најдобри зборови и за неа и за третманот од сестри, персонал...

На zajka1, referentka, Cka и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    @kristince51 бременост се води сметајќи од прв ден на последна менструација.
    Пример ако си добила на први а си зачнала кун 20ти реално кога си нулта недела те водат трета итн... плус секогаш може овулацијата да била покасно и ете ти не се гледа зошто уште е рано и три недели минус од она што водат, така да чим тест е позитивен, бремена си почекај рано е, ќе се види за брзо и кесенце и :l:

На kristince51 и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  15. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Јас ја испитувам редовно на Институт за патозифа и нуклеарна медицина, оти и предходно си имав некои проблеми.
    Неправилна работа на тироидата може да даде тахикардии, главоболка, нервоза, покачен крвен притисок, отоци на телото и сл.
    Те пракаат ли тебе да испитуваш?

16. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Да само ми напишале само ТСХ хормон да се испита, па сакав да прашам да не згрешен упатот бидејки има повеке хормони или само тој се испитува во бременост?

17. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    ТСХ е основниот хормон, види со матичниот, не сум сигурна можеби и они можат да ти дадат упат за лабораторија!

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.550
    Допаѓања:
    180.879
    Иако не сум трудница ве читам редовно со темава за гак и способноста на докторите и персоналот ме вративте мнооогу години наназад кога се породив на гак во 33гн веднаш после пораѓајот ме плеснаа во соба со 6 кревети од кои 5мајки со бебиња и јас сама мајка без бебе ,цела нок слушав како плачат бебињата само моето креветче беше празно и никако да ме преместат за да после 5дена добијам нервен слом и ме изпратија дома како ме испуштиле како ем земале дома јас ништо не знам само знам дека откачив од се а најмногу кога не бркаа од интензивна за неполна минута

На okcenzi и MilaP им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.550
    Допаѓања:
    180.879
    тсх и т4 ти треба за работа на тироидна и гинеклогот може да ти даде упат за да си испиташ

20. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Jas da. Bidejki si imam problem so tiroodnata. No za sreka e samo cvorcinja, i ne sum na terapija. Sekoj sto ima barem malku problem mora da go resava, zosto znae da e opasnost po bremenosta.