Исто и јас, ги примав до крај на септември, направивме пауза и сега пак треба да ги продолжам! А уште ги чекам парите за последните 40 инекции, од 10.432 платени, ми стигна решение за 7.148...и тоа трипати извољеваа во фондот со глупости - де на еден извештај да бидат, де докторката да напише со број (римски) колку инекции треба да примам а не само да пишува дека до следната контрола треба да примам клексан и дрн, дрн... Ама се за нашите бебуши, ќе слушам и ќе правам како ќе каже докторката!
Не ми е јасно толку ли се мрзливи докториве,дека е без пари ги мрзи да те видат на ехо бе.. Ги утепав од молење пола саат за да ме гледаат на ехо и тоа траеше 3-4 минути ама барем го видов бебуш дека е ок.. Понапреден е и тоа малку мааалку ме плаши..А им кажав на сестрите колку недели сум на минатиот преглед и плус ги носев документите од Мк и таму пишуваше..ама не бе си тераат по нивно. Ова значи дека ни терминот не ми е точен ако според тоа го пресметувале? Или според последна менструација се пресметува? Веќе аман
Терминот е според последната менструација, а тоа на колку недели одговара е според тежината и колку здраво го храниме нашето бебуле.
ај види со шекерот како ке испадеш обично мајки со висок шекер раѓаат покрупни бебиња ама па и не мора да значи ако родителите се покрупни родени тука и генетиката има голема улога термина ке си сметаш по последна менструација +7 дена +9 месеци ете ти термина аа по мерки од ехо некогаш ке е понапред некогаш поназад не гледај по ехо
И јас и мм сме крупнички по природа а со шеќер никогаш не сум имала проблем. Ќе видиме овој скриениов што ќе каже.. Не се замарам премногу со димензиите ама сепак 2 недели понапред не се малку.. А и овие сестриве и докторов намќори 2 збора не кажуваат се нервирам ќе барам друг доктор јас изгледа Многу ми е важно да сум спокојна во врска со бебуш.
не се секирај мојата беше стално 2недели наназад од самиот почеток ама си знаев дека касно беше зачната на 21 ден после циклус
И мене исто матичниот гинеколог ми нема наплатено ниеден преглед,и исто ме гледал на ехо на секое идење и некогаш вонредно.Имам другарки кои исто за секое ехо давале по 400-500 ден без фискална,што многу иритира.Но за секое лабораториско испитување,брисеви,ТОРЧ,скрининзи сум плаќала,нормално само партиципација.Инаку зошто ми е платено здравството,уште да плаќам за секој преглед кај матичниот,па ќе ги убијам.
Леле јас со првата бременост бев исклучиво на здрава храна, со сите салтанати (фемибиони, магнезиуми, витамини...), без кафиња, чад од цигари, алкохол, нервози... И пак синко се роди малечок. Последните недели ми кажаа дека е помал за неделите. Го родив 5 дена пред термин 2680. Сѐ нормално, здраво бебе кое после многу брзо напредуваше, ама ете нејќеше да јаде додека беше во мешето.
Е каде ги наоѓате тие доктори што не наплаќаат? Јас два сменив и уште кај 2 се распрашував и кај сите 500 ехо, 300 тоалета за брисеви и сл. Не се наплаќа само на шалтет да си постоиш ОК јас сум малку поспецифична ситуација со здравјето, но баш вчера ги рачунав сметките, од почеток на бременост до сега имам дадено 11.000ден. за партиципации и плус 8.000 за приватни прегледи и 3.500 кај матичната за кои немам ни фискална! И плус клексани, аспирини, витамини, др.лекарства... Ај, само за арно да е!
Mesinja eve jas da vi pustam edna virtuelna torticka da ve pocastam deka rodenden mi e denes ovaa godina si imam najubav podarok vo mese,a narednata zdravje boze vo race da si go imam podarokot
Jas sega ke lici kako reklama no nee mozam samo da ja pofalam mojata doktorka i da ja preporacam dr.Milena Angelova,vo Ginekomedika vo Kavadarci.Dostapni mi se i na telefon sekogas.Taka da postojat i doktori koi ne gledaat samo na profit plus od nas pacientite. No pak ke kazam bidejki gi nema mnogu poveceto od ginekolozite slobodno si naplakaat plus pari koi ne treba da ni gi zemaat.No sto e tuka e da se nadevame deka ke se promeni i toa a sega ke gledame sto e najdobro za nasite bebuvcinja.
@@Ledi@ ако добро паметам ти беше стоматологот советник на трудничкава тема така?? Кажувај чаре, забиве кои ми се со извадени живци и полнети со цемент ми имаат нано пломби огромни, прво почнаа пломби да паѓаатно сега моите остатоци на мтров заб паѓаат... со дупки сум, мојот забар само детска пломба става ради бременоста нодва дена и паѓа чаре???
Среќен роденден мила сите желби да ти се исполнат што и да посакуваш но , најпрво биди секогаш исполнета со здравје , среќа и многу љубов Инаку јас конечно успеав во ординација да се јавам и тоа дури сега и кога им кажав упат треба да идам да ми дадат , си добив одговор "Ќе види докторот таа работа ,зашто треба упат" -(иако му објаснив што било и како) , преглед ми закажаа за другиот четврток во 8:40 хахахах ако не се породам до тогаш
Многу се нервирам , мирувам цело време , цело време до вц и назад, ама ако треба да измиам рацете или земам набрзина нешто, или се пресоблечам мора две капки кафеави на гаќичките да има, и тоа најчесто кога станам од спање , страв ме фаќа до кога вака ке биде , мислев бар малце подобрување ке има знам дека гинекологот ке каже уште една недела во кревет ама ме страв од што може вака да биде и до кога, маж ми вели мирувај уште една недела ама повеке не е добро ни за мене ни за бебето, незнам ада отидам на приватно да ми препорачате некој што да правам незнам многу ми е страв.
Nema zosto da stavate detski plombi ako taka gi vikate iako nasata terminologija nepoznava takvi,neznaci ako sme bremeni i nemoze da se plombiraat normalno zabite.Dokolku see vo red so korenite od zabite i ne te bolat mozete da gi zavrsite so nanokompozitni plombi barem pocvrsti se,kako sto ti bile prethodno.E koga ke si se porodis koga vece ke mozes da napravis i rentgen snimka ke si napravis eden panoramiks(snimka na celo zabalo) i ke si napravete ubav plan i mozes da si staves porcelanski zabi t.e mostovi i da nemas vece problemi so krsenje.No se zavisi od uslovite vo ustata i sekako vaseto zaednicko resenie.
Ако си била на преглед и крвариш а докторот ти дал терапија и ти рекол да мируваш нема друго чаре.А ако се нервираш може само полошо да си направиш.Јас ако ти е за утеха крварам два ипол месеци константно,примам терапија и само лежам а имам 3,5 годишна ќеркичка и многу ми е тешко за неа ама знам дека ова е за доброто на бебулето и дека мора да помине и тоа е тоа,се помирив,се смирив и убаво ми е.Одговор за крварењето може и треба да ти даде докторот,а ако си решила да го задржиш бебето тогаш не треба да се нервираш туку да го слушаш докторот и да се молиш да помине побрзо и бебето да е добро а за се друго има време,се ќе надокнадиш кога ќе дојде време.