Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Ne znam i jas se zachudiv zoshto vakcina ama ete rekoa site bremeni ja primaat naredba od doktorot bilo pa se soglasiv.. Vajda znaat povekje od mene ne znam :) Se isplashiv malku ama ajde bidna ne mislam vekje na toa,za shekerot utre ke stignat rezultati a voedno treba da ja odnesam i prvata mokracha od sabajleto i takaa :) Se nadevam se ke bide vo red,a za drugoto ke probam od denes da ne se zamaram tolku pa ke vidime kako ke mi odi :)

2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.719
    Која недела си? И јас сум за кратко за скриен шеќер па ме интересираше.

3. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    11 hemoglobin dobar e? Imav 13 na pochetok pa 12 prethodniot pregled i sega 11 :)
    Inaku i pritisok pokachen imam :doh:
    Apchinja nekoi mi prepishaa za bebush da go ojachale neshto slichno kako femibionot. Jas kazhav deka pijam femibion vika ako, vie mora da gi piesh a zaboraviv da prasham dali da gi prekinam femibion pa da gi pochnam tie :)

Последна измена: 25 ноември 2015
  4. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    @slobodka 30+3 sum, ama sega me prakaat duri, a znam deka porano se ispituva.
    @Mariangel ne ti e los hemoglobinot, jas ja popraviv krvnata slika so sok od cveklo, jabolka i morkov. Za 10 dena od 11 stana 12.

На Mariangel и slobodka им се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    20.560
    И кај мене секој месец си паѓа по едно бројче надолу хемоглобинот, и мислам дека е нормално. Се дури е во границите нема гајле. Јади си брокула, спанаќ, цвекло и знаш, да не набројувам. :)

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.706
    Допаѓања:
    109.324
    Колку ти е притисокот? Тоа мораш да го контролираш, притисокот е најбитно да е низок во бременост евентуално да е нормален. Хемоглобинот да не падне под 11 гледај, внимавај што јадеш, малце паузирај со благо и со нездрава храна, јади салати зелени, цвекло, месо јади телешко и ќе го контролираш.

7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.719
    Има, хахах, ама не му ја мисли сега ти. Мене ми е 10 па мојата матична ме става во категорија почетна критична. Мораш нешто да почнеш за да го појачаш. Кога ми беше 11 ми даде едни пастели со железо, па не ми погнаа, ми падна бетер. Сега со 10 ми даде ампули по 2 на ден. Ќе видам дали ова ќе потпомогне. Кај нас е малку рано за толку да паѓа, треба да го одржаваме до крај на бременост,затоа и ми дава додатоци.

8. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.719
    Дека јас ќе правам во 25 недела, ама ми рече можеш до кај 28 да правиш.

9. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Ama jas mislam skrien seker ne e zadolzitelno ispituvanje, samo ako ima indikacii prakaat.

10. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Jadam spanakj 2-3 pati nedelno.. Drugo nishto posebno ne jadam za krvta :) Ke si kupam cveklo posle :)
    Inaku normalen pritisok mi e 110 najmnogu 120 a sega mi e 134 golemiot :)

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.706
    Допаѓања:
    109.324
    Нека не ти се качи повеќе само, до 140 се јаде некако. Мене прошлиот пат ми беше горниот 110 и за мене тоа е многу, ама дека ептен бев возбудена.

12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.719
    Точно не е задолжително, но јас барав. Не ми споменаа дека имам некој индикации, но штом ми рекоа дека не е лошо да го правиме, јас се сложив. Да си знам , раат да ми е глава.

13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мене во вена ме боцкаа, и тоа 2 пати- прво на гладно а после 2 часа откако ја испив таа благата течност.
    Јас ја прашав докторката за јадење толку благо пред тестот, она ми рече да си јсдам нормално но да не го избегувам благото последните 3 дена!
    Последниот ден да гледам 2-3 пати да поткаснам нешто блачко, нормално.

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    За скриен шеќер нормално треба да се јаде пред боцкањето,нема потреба од толку многу благо,мене бар така ми кажаа.А не е задолжително испитувањето туку само ако има индикации,јас со првото правев зошто бебето беше многу понапредно а јас многу нагло се здебелив и јадев премногу благо ама немав скриен шеќер.За хемоглобинот и ниско железо јас сум малку збунета,хемоглобинот ми е 11 а железото 7 ама докторот ништо не ми даде да пијам а јадам се што содржи повеќе железо и многу овошје со витамин ц јадам ама не помага.Мада јас сум со тој проблем цел живот така да не ме ни чуди што не ми се подобрува состојбата.
    Јас сум инаку многу возбудена зошто ќе почнувам на работа од петок,се радувам ко мало дете :lol:

На flower30 и Mariangel им се допаѓа ова.
  15. zajka1

zajka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    529
    Mesinja ve molam za sto poveke mislenja imate li tocna informacija koja e normalnata vrednost na NT. Sabajle bev se vidovme si bebusko maticniot kaza deka se e vo red. Kaj mene NT iznesuva 2,12mm sekade pisuva razlicno :*

16. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.640
    Допаѓања:
    8.366
    Ај добро утро:)
    Мене хемоглобиинот на секое испитување ми се намалуваше и еве речи кажи месец и пол треба да пијам додаток за железо.Последниот пат ми беше 11.6.Проблемот е што не ѓи пијам редовно,оти ми прават многу запек.Пробувам со калинки,џигерчиња и спањаќ и понекогаш по некое апче за железо.
    Се надевам дека нема да паѓа понатаму и ќе издржам уште малку.
    Јас тетстот за скриен шеќер го правив околу 22 недела,порано оти бебето ми ми беше поголемо.Исто 3 пати ми зедоа крв од вена и излезе негативен.Сепак јас откако ми кажаа дека бебето е поголемо редуцирав на благо овошје и мед,а торта или чоколадо не знам колку време не сум јадела.
    Здравата исхрана е основна,ама генетиката вијае многу на шеќерот ,на пример кај мене мајка ми беше со дијабетис од своја 40 година,па нема да ме чуди и кај мене да се појави по некое време.Пред некој период заради стрес сестра ми имаше шеќер на горната граница,сега и се нормализира фала му на господ.
    Гледам да јадам повеќе салати и месо:puke: за железото.Порано не внесував многу месо и крвната слика беше топ,а сега е послаба.
    Последниот преглед бебуш беше пак понапред со килажата,буцко на мама ќе биде.

17. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.532
    Допаѓања:
    288.961
    Не, не се препорачува.
    За каква вакцина станува збор?
    Немој да се нафаќаш некоја против грип. Свекрва ми здрава беше па после вакцината пред месец се испоразболе уште дерман не и иде. Секако додека ја создале истата, пуштиле во, промет стасала до пациент вирусите мутирале и нема ефект.
    Не дај боже во случај на грип бебуш е заштитен. Мајката ќе се помачи, но на бебчето ништо не му е.

На jacqueline.s и fairy88 им се допаѓа ова.
  19. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Ne

20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на: