Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. monik55

monik55 Форумски идол

http://www.sitel.com.mk/vodenjeto-n...temvri-celosno-besplatna-vo-javnoto-zdravstvo

Bebulleee and RainBow like this.
  2. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

I jas ke odam:) Utre prv cas:D

makgirl likes this.
  3. zuto

zuto Форумски идол

Стварно не знам зошто толкав револт оти не бил пуштен монитирот. Па има опција и да се праша/замоли докторката да го пушти. И не секаде имаат монитори за пациентите. Мене на пример последниот пат не ми направи слики од бебето. Не е важно, важно дека сѐ е во ред.
    Друго, не сите доктори зборуваат ако сѐ е во ред. Јас и кај Јегени кога бев во Санте Плус, два збора не кажа. Само рече сѐ е во ред, нареден преглед тогаш и тогаш.

MilaP likes this.
  4. MilaP

MilaP Форумски идол

De vi se molam nemalo da se naplaka..i majcinite kniski kazaa deka ne treba da se naplakaat pa mene maticnata mi ja naplati,poragajot ne se naplakal od koga kazaa no mene mi go naplatija vo GAK i spontan koga imav i sega.Cenovnicite na ginekolozite ne se isti,nemozi edna za eho da naplatuva 300,druga 500 ako ti e maticna no ajde bas da go videme i ova dali ke bide taka.

5. flower30

flower30 Форумски идол

Jas ne bev izrevoltirana samo sto ne bil pusten monitorot za da go vidam bebeto ,tuku nisto posebno ne mi bese kazano ,poveke bea muabeti od tipot kakvo e vremeto ,otkolku za toa sto sum otisla.Ne vikam ne -i kaj taa sto odam na privatno zborime opsti muabeti ama otkako ke zavrsi pregledot.Za papot mi kaza drugata doktorka deka sega ne e pozelno grebenje na matkata ,a ovaa doktorka me ubeduvase deka nisto nema da bide stetno -ete i na internet taka pisuvalo.
    Koga bev isto vo 12 nedela za Daunov - samo 2-3 zbora uspat kazani deka e dobro ,a ostanatiot muabet pak za nepovrzani temi.
    Moze i jas burno izreagirav so pisuvanjeto ,moze i hormonite mi diveat pa me fakja nervoza -ama ete jas pisav od moja gledna tocka (ama stojam zad seto napisano),osobeno koga pravam sporedba megu 2ordinacii i 2 doktorki.
    Se izvinuvam na dolgite postovi.

6. slobodka

slobodka Популарен член

Да се надоврзам на темата околу неплаќањето. На вести слушнав дека само во секундарното здраство оваа придобивка ќе важи, беше така нагласено. Да не испадне дека кај матичните гинеколози ова неважи од аспект дека се примарно здраство?? Или за обична лабораторија, да не ја рачунаат во примарна услуга?? Не би ме изненадило. Вие како разбравте?

7. mimidjon

mimidjon Популарен член

Добро утро мамички,како сте ми?Сакав да ве прашам на колку време одевте на почетокот на бременоста на прегледи јас сум 7 дма недела и кога бев прв пат на преглед на 6 та ми рекоа за 6 недели пак на преглед ,нели е многу долг период тоа-барем мене ми се чини така :) И дали сте имале болки во јајниците,не се големи како да ме стрекнуваат од време на време ?Убав ден мамички :hug:

8. juli rak

juli rak Истакнат член

@mimidjon odprilika na 5 nedeli odev jas na pregled, bolkite vo jajnicite se normalni I jas gi iMav vnimavaj da ne se premoruvas, inaku mamo koi Ste vo pogolemite nedeli Imate li kako nekoe peckanje vo vaginata od sabajle taka se razbudiv Cudno custvo, ve guskam I imajte ubav den

mimidjon likes this.
  9. mamita83

mamita83 Истакнат член

@mimidjon ако докторот видел срце биење кај бебчето, тогаш нема потреба порано да одиш на преглед ако се е во ред. Таман израчунал за 6 недели ќе бидеш 12-та недела и тогаш се прави првиот скрининг, односно сите мерки во таа недела и на обично ехо се гледаат и приска 1 тогаш се прави. Немаш потреба од чести ехо прегледи, според едно истражување за кое што читав правено во Русија ехото имало влијание на плодот мислам дека пишуваше заради фреквенциите или така нешто, затоа во Германија мислам дека не препорачуваат повеќе од 6 ехо прегледи во текот на бременоста ако е се нормално односно ако нема компликации.

mimidjon likes this.
  10. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Dobro utro i od mene :*

Deneska odam da gi zemam rezultatite od brisevite, se nadevam ovoj pat iscisteno e :worried:

Attached Files:

KikuFFka and mimidjon like this.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Da ve prasam samo -vcera koga bev na pregled sestrata mi rece deka treba minimum 6 pregledi da imam kaj maticnata doktorka za koga ke se rodelo deteto za vo socijalno da se odnese dokum.za isplata za prvo dete (neznam dali ja razbrav dobro)
    @mimidjon jas odev pocesto na pocetok deka poveke me bolese stomakot,a ako ti rekol taka moze deka sega e rano,posle na4 nedeli vikat za pregled

mimidjon likes this.
  12. mimidjon

mimidjon Популарен член

Јас сум со инв.и сега си одам уште кај тој док.што ми го правеше инв.во Систина а кај мат.за боледување и нешто ако има за рецепта пример прогестеронот не ми го дават без рецепта ,после срцевата реакција бев кај неа да и кажам и да се потври и кај неа(ништо не ми правеше само килажа и притисок) бременоста и го гледаше извештајот од Систина и ја прашав на колку време на доагам на прегледи и ми вика по потреба недајбоже .Чудно а тие брисеви,испитувања ете ако не одам на приватно и немам потреба како ке се направат :^).Но здравје ке отидам во 11 та недела за упат да ми даде треба крв,уринокултура да правам и со резултатите ке одам на 12 та недела во Систина.Лелее збунка сум жива,прва бременост со инв.близнаци и сигурно знаете како се осекам:$ прашалници,одам на работа веке 3 дена и уморна сум но никако навечер да заспијам се мозочето ми врте штом ја допрам перницата ,сите трудници спијат јас тешко заспивам а после може и 12 саати да спијам .Ви благодарам многу ,ви посакувам со лесно да ви поминуваат деновите

juli rak, Mariangel and flower30 like this.
  13. mamita83

mamita83 Истакнат член

@mimidjon мислам дека на страницата на Систина имаш распоред што кога се прави, моја другарка ги правеше сите прегледи и пораѓајот и беше во Систина, па знам дека во 12 недела таа отиде за прв скрининг но докторот со кој се пријатели и рекол дека имаат одлично ехо и нема потреба да фрла пари за скрининг бидејки мерките се гледаат и на ехото за нухалната коска и слично. Додека брисевите, приската и испитувањата на крв, урина, скриен шеќер обично 28 недела, д-димери и сл. си ги правеше во државна. Првите брисеви ги прават обично во 16 недела вторите во 36 недела. А останатите скрининзи се 23 недела, потоа 28 недела па 33 недела. Ако се си е во ред тоа ти е тоа, незнам дали има разлика со близначка бременост нешто. И читав дека некој правел некое торч испитување или незнам како го викаа ама јас тоа не го правев па незнам што е.

14. mimidjon

mimidjon Популарен член

Ти благодарам мамита :l: ке ги следам инструкциите на Ивановски и се надевам се ке биде ок здравје и јас планирам таму да се порагам со царски ,ми ја знаат цела историја од почеток и мене ми рече докторот крв ,уринокултура ми запиша се кај сакам таму да си правам па ке гледам нешто паричка да спасам :) двечки се ке ми трепа од се по две леле и две креветчиња ке се присобереме некако ^_^.Мамичкиве уште спијат ааа ајде станувајте 11 саато е :)

juli rak and Sunshine_1979 like this.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Реинка ти си се пофалила овде или? Со среќа мила :*

Јас денес не сум ви најдобро друштво, не ми е арно, со мм малце сабајле се скаравме, лута сум му сега. Чекам на работа едни консултации и да си одам дома, може попат да застанам само во Сити Мол да купам нешто и правец дома. Имам ниет да исчистам се, ама се, иначе залегнав ли тешко мене. За тоа беше и караницата со мм, со новава работа немам време да се избањам ко чоек а не да чистам, а се е хаос во спална, нема место кај да се протне игла.

16. Milla989

Milla989 Истакнат член

Мојата матична вчера ми даде упат за приска во државна, не пишува во колку саат, претпоставувам дека треба од сабајле.Не ни сакаше да ми објасни се во врска со мајчината книшка туку ми одговори: "Па... ако се пораѓаш во државна ќе ти пишам книшка, ако идеш во приватна, не ти треба ти требаат пари, хахах" не знаев што да и одговорам на тој нејзин дрзок одрогвор, го земав упатот и си отидов.
    А дали во државна за испитување на крвна група ќе ми треба некој упат?

17. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Se e vo red so shekerot moj :) Denes mi kazhaa

juli rak, ivi1987, flower30 and 6 others like this.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Ти треба упат за испитување крвна група.

19. coconaut

coconaut Популарен член

И јас денес приметив таков исцедок густ беше, не знам дали е нормален, нека пишат поискусните мами.

20. Milla989

Milla989 Истакнат член

А општиот матичен лекар ми вика оди во државна без упат, она не давала упат за испитување на крвна група само за крвна слика можам да земам упат. Стварно некои доктори не сакаат ни да те ислушаат ни да ти објаснат убаво.