Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Ververica

Ververica Истакнат член

Dragi idni mamicki jas moram da se pozalam malku...23 +1 sum..vtorovo tromesecie si go teram dobro ama .poslednive denovi imam neprekinato jaka glavobolka...ne znam dali e od vremevo ili od nesto drugo a i ne znam sto smeam da se napiajm protiv glavobolka:| Ve molam za sovet ne mozam veke da ja izdrzam bolkava:headbang:

2. bella24

bella24 Истакнат член

Приската се прави во полни 12 недели. Се состои од скрининг кадр ја мерат носната и вратната коска и од земање на врнска лрв каде преку статистички нетод се утврдуваат шансите за даунов синдром. А тестот за аномалии се прави во олни 20 недели не повеќе од 22 недели каде се мерат сите органи поединечно и сите делови на телото на бебчо. Јас правев во 13 медела коа влегов скрининг и докторката ми ррче дека нема потреба и од земањр на крв затоа што не и покажувал ниту еден параметар дека нешто не е во ред и не ми земаа крв иако ми ррче дека сето е на моја волја и фрка не е задолмително. Ми ррче се гледаме во полна 20 недела или 21ва на ултразвук за аномалии. Па сега за месец дрна ќе одам пак. Иначе јас ставам врќе 10та ден утрогестан од 200 првата фоза ми беше 2пати по 1 дега еднаш во денот ставам. Незнам до кога ќе ги ставам имав само 2 дена кафеаво во мали количини. Можно ли е да е нешто штетно и ако сте ставале колку долго сте биле под терапија и од која причина? Позз мешиња

3. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Jas i ti sme 1 den razlika,jas sum 23+2 :) Inaku jas vo prvo tromesechie imav uzhasni glavobolki i 2-3 pati se imav napieno analgin,znam deka ne e preporachliv vo bremenosta pa bi ti rekla da probash so paracetamol ako ne sakash da rizikuvash.. Eve jas vo pochetokot na 4ti mesec imav napad na bubrezi i lezhev vo bolnica i primiv ne znam ni jas kolku mnogu infuzii i antibiotici pa fala mu na Gospod dobar e bebush,duri i ponapreden za celi 2 nedeli :) Isto taka iscedi si limonche pij si pochesto i lezhi vo temna prostorija dokolku e jaka glavobolkata :) So lesno

Ververica likes this.
  4. Ververica

Ververica Истакнат член

Ti blagodaram @Mariangel ke probam sega so kafe i limon pa ke vidime ako ne pomine togas ke moram analgince edno da se napijam:| Inace kade planiras da se poragas? Jas se resiv za Cair zosto tamu imam luge..

5. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Jas zhiveam vo Germanija i tuka ke se poragjam zdravje Bozhe :)

Ververica likes this.
  6. Ververica

Ververica Истакнат член

Inace zal mi e sto te fatile bubrezi bas vo bremesnost zosto sum ja osetila taa bolka pred nekolku godini imav kamce i dve nedeli bev pod infuzii...duri doktorkata mi rece sega si spremna za poragaj ovie bolki se pojaki od porodilnite:x...taka da znam niz sto si pominala...inace so lesno ponataka vo bremenosta:) Pozdrav i do site mesinja :inlove:

mimidjon likes this.
  7. Ververica

Ververica Истакнат член

Da si ja kupis..i jas go imav istiot problem i otkako ja kupiv pred 2 meseca spijam kako sto treba:angel:
    http://grouper.mk/skopje/deal/pernici-za-trudnici-model-izbor

Milla989 likes this.
  8. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Jas veke 4 pati gi dozhiveav bolkive.. bukvalno od krevet bez pomosh od nekogo nemozhev da mrdam mislam deka me fakja strav samo shto pomisluvam na toa.. I mene mi rekoa isto deka sum spremna za poragjaj shtom tie bolki gi pochuvstvuvav.. Daj Bozhe nikogash povekje da ne ni se povtorat :)
    So lesno i tebee ponatamu :) Koga ti e termin?

Ververica likes this.
  9. Ververica

Ververica Истакнат член

23-ti mart:) devojce e inace:inlove: tebe?

slobodka likes this.
  10. Maneli

Maneli Активен член

Идни мамички да ве прашам дали знае некоја од вас што значат овие бројки на резултатот од ултразвукот?
    plod so CRL 3.8/ 6+1 g.n., SA+, FHR 113
    113 се отчукувањата, а 6+1 е гестациската недела, ме интересира дали некоја знае што означува ЦРЛ 3.8 и СА +?

11. Linda.A

Linda.A Истакнат член

Здраво идни мамички,
    јас пред две недели добив позитивен резултат од тестот за бременост, испитав хцг преку крв пред неколку дена што одговара на шеста недела и според моите пресметки тука сум некаде. Уште не сум била на гинеколог пошто во странство не препорацуваат чести прегледи, докторот ме замоли да отидам про крај на седма недела ако немам други преблеми и да си го слушаме срцето.
    Ова ми е втора бременост и малце сум загрижена што немам апсолутно никаков симптом на бременост освен недостиг на менструација и две сртки во тестот. Не знам дали е уште рано но немам гадење и повраќање, немам болки, само на почетокот чувствував како пецкање на долниот дел од стомакот, ни тоа го нема. Ќерка ми е мала 2 годинки имам, па морам д аја кревам, се трудам да не ја кренам на раце, ама понекогаш дури заборавам дека сум бремена. На почетокот малце градите ми станаа болни како при добивање, сега и тоа се намали. Можеби е се во ред но малку сум загрижена, се некои лоши мисли ми идат во глава, сакам утре да одам на приватно, страв ми е дали е све во ред со бебчето. Иако беше непланирана бременост, не сакам да му се случи нешто. Дали сте имале вакво искуство?

juli rak likes this.
  12. danichap

danichap Moderator Staff Member

CRL е мерка за должина која ја користат.
    На пример
    Bildschirmfoto 2015-11-26 um 22.45.06.png
    сп 6+1 г.н одлично се совпаѓа твоето 3.8.
    Да не си имала спонтан предходно? Мислам дека на тоа се однесува плусот.

13. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Mene doktorive mi odredija termin ama i toj e greshen i nedelite ne mi gi vodat tochno.. Oni mi odredija 6ti mart a mene termin mi e spored nedelite 22ri mart taka da mozhe i vo ist den ke se gushkame so bebushite :inlove: Kaj mene e mazhence,vo ponedelnikot oficijalno doznavme pred toa ne bevme sigurni :sun:

Ververica likes this.
  14. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

SA+ значи присуство на срцева акција :l:

Maneli likes this.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Jaс си имав страшни мигренозни болки, а првите беа во 10та недела. Матичната, друг гинеколог, општиот доктор, педијатар од клиника, па дури и на ало докторе се јавив, неиздржливи болки со повраќање, 24 саати, толку силни што не можев ни до веце да пешачам и сите доктори до еден ми забранија апче за глава. Никаков аналгин, никакви кетонали, ништо. Ми рекоа дека морам да трпам, и дека е жално за детето да пијам лекарства до 12 недела. Јас повеќе се исплашив дека дехидрирам поради повраќањето од силните болки, 24 саати ни голтка вода не можев да испијам, не па да јадам, и ми беше страв дека на детето нешто ке му стане ако не се хранам. Ми рекоа, има резерви, од тебе ќе јаде, ти трпи.

Кога сфатив дека нема лекови и дека мора да се трпи, следните мигрени почнав да ги пребродувам полесно, со повеќе сила. После сфатив дека и поради толку многу лимони си го симнувам притисокот и затоа имам главоболки и почнав само по еден на ден да пијам, и од тогаш, главоболка нема. :) За среќа.

Јас би ти рекла трпи. За дете се работи, ако докторите викаат дека е штетно да се пие аналгин, стисни заби и издржи. Легни си, пушти си музика, миризлива свеќа, чај и опушти се.

За перницава... И јас сакам да ја купам, ама ми рекоа у Стружанка била 600 денари. Не сум била даја видам, иста е како ова погоре на Групер?

16. danichap

Може.
    Во табелата која јас ја имам означува прекин на бременост SA: Schwangerschaftsabbruch.

17. Maneli

Maneli Активен член

Ти благодарам за одговорот, јас по менструација сум 6+2, но според ехото ми кажаа 6+1, но докторката рече дека не е проблем, и да имав спонтан претходно и затоа сега за секоја ситница се вадам од памет, прво чекав да го чуеме срценцето, па кога ни кажа докторката дека има срцева акција и дека е 113 помислив дека е многу малку бидејќи имам читано дека кај бебињата е дупло повеќе од кај возрасните, па се јавував по телефони за да ја прашам дали е во ред да биде толку, ми рече за таа недела е супер...на грижите им нема крај :)

Sunshine_1979 likes this.
  18. danichap

Така треба да биде, дупло од возрасните кога се во мирување. Се е одлично.

Maneli likes this.
  19. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Мамити, да ви кажам денес бев на првиот час по јога. Супер беше, инструкторот е одличен, бевме околу 13 девојки. Ви препорачувам која може да оди :inlove:

macunka, KikuFFka, slobodka and 2 others like this.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Каде беше?