Жени, денес бев во бутиците на Анжи, да ви кажам целата текстил роба од турско потекло им е намалена за 50%. Попустот е реален и има многу убави работи. Ќе споделам слики во "што купивте последно". Попустот трае до крајот на утрешниот ден.
Гледај да е без аналгин во неа! Мислам дека Руска водичка би била соодветна, ваљда и во аптека ќе знаат да ти кажат. Ајде брзо нека поминува!
Ништо не бидна со јогата ми испадна друга работа со децата и не ни отидов.Сега уживаме на Копаоник тоа ете можам да се пофалам
Добро утро трудници Како сте? Денеска ми е ден за генералка по дома, па почнувам. Понеделник ако сака некој да ме дружи на јога, сабајлево читав дека трудниците кои знаат да дишат и се подготвени за пораѓајот им е полесно. Плус прочитав и дека пораѓајот е околу 12 саати, па си реков, 12 саати не е многу, се издржува Ми требаше викенд, неделава многу работа имав и заспивав дома ко труп после работа.
Mamichki tuka mi rekoa da im odnesam primerok od prvata urina za ispituvanje za klamidija. Jas mislev za urinokultura e ama ne Vchera odnesov pa sakav da ve prasham dali vie imate ispituvano?
Јас денес испитував скриен шекер и покачен е малку, на гладно 5.7, а границата вика е 5.1, по два саати 8,7 границата е до 8.5. Немам ниту покачена тежина, бебето е помало и плодовата вода помала, се е спротивно од она што би укажувало на ваква состојба а сепак шекерот покачен. А гледам и резултати од прво тромесечје ми бил 5.4 (нормални вредности се 4,1-5,9). Се плашам цела бременост да не сум имала покачен шекер, а никој никаде не ме упатил. И ова испитување го правев на моја иницијатива.
@coconaut немора да има индикации за скриен шекер,во бременост едноставно може да се појави.Затоа прашај што сега смееш а што несмееш да јадеш,треба да ти дадат шема за исхрана и треба да се придржуваш за да биде се ок. Инаку ве читам пиете аналгин и се советувате да пиете аналгин за главоболки,лек кој е СТРОГО забранет цела бременост.Исто е и за многу други лекови кои никако несмеат да се пијат во тек на цела бременост.Исто е и за мастите,НИШТО на своја рака,за се треба да се консултирате со лекар зошто се работи за здравјето и развојот на бебето. А за ренгенска снимка исто знам дека е забрането и многу штетно во било која недела од бременоста. Не зимајте ништо и не правете ништо на своја рака,се работи за бебето. Не ме сфаќајте погрешно ама искрено се иритирам кога ќе прочитам совет за некоја нова мамичка а притоа советот може да наштети,како аналгинот на пример или како тоа дека нема никаков ризик од ренгенска снимка на заб.Ако нешто не знаете со сигурност тогаш подобро прескокнете го постот и не советувајте,мој најдобронамерен совет.
Мешковци како сте?Јас сега правам мала пауза,бевме да пазаруваме со мм,па правев компир манџа и замесив тесто за пастрмајлија.Утре здравје пастрмајлија на менито МАриангел не сум носела урина за кламидија. Кокосче не се плаши за резултатите од шекеротт.Обично во второто(после 22-23недела)-третото тромесечие се случуваат промени со шеќерот.Не верувам претходно да си го имала тој проблем. Ти да не имаш проблеми со плацентата,оти викаш бебуш заостанува за неделите?Обично шеќерот придонесува за големи бебиња. НЕ јади благо и благо овошје,бело брашно,тестенини,ориз и ќе се среди.Прво даваат диета,ако не помогне тогаш даваат инсулин да се боцкаш.
Значи прво прочитај убаво па тогаш обвинувај, таа пиша дека има направено ренгенска слика на заб а сеуште незнаела дека е бремена, јас пишав дека исто имав снимање на рбет кога сум била3-4 недела а и јас не знаев дека сум бремена и дека кажав на гинекологот тој кажа дека нема проблем да не се грижам, и кажам сепак да си праша нареден пат гинекологот каков совет сум тука дадела да направи нешто, само го напишав своето искуство , и од каде дека нема.проблем да се снима заб кога веке знае дека е бремена ?Јас никаде не пишав такво нешто.
Sum piela analgin samo 2 ili 3 pati so konsultacija na mojata doktorka i vo bolnica doktorite mi stavaa vo infuzijata analgini celo vreme za bubrezite so komentar deka tie bolki ne se trpat i deka ednostavno moram da gi primam tie lekarstva a bebush fala Bogu e super Ni sum sovetuvala da pie nekoj analgin (pretpostavuvam na mene se odnesuvashe delot so analgin) ni sum rekla deka e preporachlivo da se pie. Kazhav moe iskustvo i rekov ako i e strav da ne pie (ne mi teknuva za koja mamichka se raboteshe). Sekako najpreporachlivo e prirodno da se izlechi so ceden limon (shto istotaka kazhav) i deka e dozvolen paracetamol. A mene shto ne mi pomognal paracetamol i shto imam migrena mi deluval samo analgin i sum se napila Te molam ne se iritiraj tolku ne chini vo bremenosta, tuku namesto toa prochitaj poubavo shto e napishano
@kristince51 не обвинив никого,а ти гледам се најде навредена па одма пишуваш да се караш.Јас пишав општо дека не е во ред да се советува дека е ок што е направена ренген снимка,без разлика што не знаела дека е бремена а всушност сите знаеме дека е строго забрането да се користи ренген во тек на цела бременост.Истото важи и за @Mariangel ,јас прочитав дека ти си пиела,дека не е страшно па ако не и е страв да се напие.Не е во ред,строго е забранет и затоа пишав најдобронамерно да не се даваат такви совети,нема потреба од лутење и карање.Исто како што прочитав совет за маст која загрева,некоја си канџа,не е во ред зошто не смее се да се користи во бременост,дали надворешно или да се пие.Дури и за одредена храна и чаеви знаеме дека треба да се избегнува или целосно да се отстрани за време на бременост.И да,најважно е тука да се дружиме и да си помагаме,можеби советите ви се пишани најдобронамерно меѓутоа бременост е осетлива работа во која многу треба да се пази на се,а кога се работи за лекови,несакам ни да коментирам....
Nikoj ovde ne e lekar,spodeluvame nashi iskustva. Vo mojot post beshe napishano deka jas sum piela no ne deka i vikam taa da pie,ubavo napomenav deka ako i e misla voopshto da ne pie tuku da proba so limon i so lezhenje vo temna prostorija a ako ne pomogne toa da se napie paracetamol Ne se lutam jas znam i shto pishav i so kakov kontekst, ama pa ne e ni vo red tvojot komentar da bide napishan kako da nie sakame da nashtetime na trudnicite i nivnite bebinja ili ushte polosho ne se zamarame za nashite pa se shto ne e vo red za niv nie si pravime ne ni e gajle Sekoj shto ne e siguren dali da napravi neshto ke si se konsultira so doktor bez razlika na nashite iskustva i soveti